Zeytinburnu’nda Türk Lirası üzerinden satışlar durduruldu
Döviz kurundaki yükseliş toptan satış bölgelerini vuruyor. Zeytinburnu'ndaki fabrika satış mağazaları Türk Lirası ile olan satışlarını durdurdu.
Döviz kurundaki dalgalanmalar dolar üzerinden alım satım yapan iş yerlerini vuruyor. Zeytinburnu toptan satış bölgesindeki fabrika satış mağazaları doların yükselmesiyle uğradıkları zararın önüne geçmek için TL ile olan satışlarını durdurdu.
Bunu daha çok kazanç sağlamaktan ziyade kendilerini koruma altına almak için yapan işletmeler, döviz kurundaki dalgalanmalara dayanmaya çalışıyor.
Satışların dolar üzerinden olması ise iç piyasadaki alım gücünü ciddi bir şekildi düşürdü. Döviz kuru sabitlenmeden piyasanın durulmayacağını belirten esnaflar krizin daha da derinleşmesinden endişe ediyor.
Zeytinburnu tekstil ürünleri üretim ve satış bölgesinin nabzını tutan Mezopotamya Ajansı'ndan Servet Karaduman, yaptığı röportajlarla üreticinin ekonomik krizle mücadelesini duyulur hale getirdi.
‘YERLİ MÜŞTERİ MAL ALAMIYOR’
Doların yükselmesiyle beraber satışların yüzde 50 düştüğünü söyleyen çocuk kıyafetleri üretimi ve satışı yapan İlyas Güden, hem yerli hem de yabancı müşterilere satış yapıyor.
Doların yükselmesinden dolayı iç piyasadaki müşterilerinin yüzde 80’inin şu an mal alamadığını belirten Güden, "Yerli müşteriye 12 liraya sattığımız mal şimdi 18 lira oldu. Butikçi alıp satmakta çok zorlanıyor. Çünkü çok pahalı geliyor" diyor.
Çocuk kıyafetleri üretimi ve satışı yapan İlyas Güden, tüm siparişlerin iptal olduğunu söyledi.
Doğu blok ülkelerine yaptıkları satışlarda ürünün alıcıya ucuza gitmesine rağmen krizden onlarında fırsat kolladıklarını vurgulayan Güden, "Türkiye’de dolar çok yükseldi. Eskiden 3,5 dolara sattığımız malı şimdi bizden 2,9 dolardan almak istiyorlar. Türkiye’ye geldiklerinde gittikleri ilk yer döviz büroları oluyor. Oraya gidip hesap yapıyorlar sonra bize geliyorlar. Biz fiyat belirlemiyoruz gibi kendileri gelip fiyat belirliyorlar. Ondan dolayı hem dış piyasa da hem iç piyasa da çok büyük sıkıntılarımız var" diye belirtti.
‘SİPARİŞLERİMİZ İPTAL OLDU’
Kış sezonu için büyük fabrikalara ödeme yapmalarına rağmen mallarının yarısını alamadıkların dile getiren Güden, "Siparişlerimiz iptal oldu. 28 lira olan kumaşın kilosu şuan 44 lira oldu. Haliyle kumaş üreticileri 50 ton siparişimiz varken bize 25 ton verdiler. 25 tonunu ise iptal ettiler. Bu şekilde de mağdur olduk. Çünkü bize diyorlar ki biz bunun hepsini verirsek batarız" diye aktardı.
Bu durama karşı kimsenin tepki göstermediğine dikkat çeken Güden, "Şuana kadar bu ülkede neye karşı bir tepki oldu ki bu duruma karşı bir tepki olsun. Ben bir şey beklemiyorum" diye konuştu.
‘1997 RUSYA KRİZİNDEN FARKI YOK’
Güden, iş yerinin 28 yıllık bir müessese olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: "1997 kriziyle hemen hemen eş değerdedir bu kriz. ‘97 Rusya krizini de yaşadık, firma olarak. O zaman da alacaklarımızı tahsil edememiştik Rusya’dan. Müşterilerimize olan siparişler iptal edilmişti. Müşteriler iptal etmişti. Bu sefer de buradaki yerli üretici siparişleri iptal etti." Türkiye’de yaşanan 2008 krizinden bu kadar etkilenmediklerini ifade eden Güden, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kriz çok farklı daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Aslında düşünüyorum diye bir şey yok. Bu kriz kesin derinleşecek. Çünkü veriler ortada. Türkiye’nin dolar bazında ne kadar dış borcu olduğunu herkes biliyor. Günü geldiğinde bu borcun nasıl ödeneceğini göreceğiz. Bu borçlar dolarla ödenecek. Özel sektörde borcunu dolarla ödeyecek."
‘İNSANLAR DIŞ GÜÇ BAHANESİYLE AVUNUYOR’
İnsanların krizin kaynağını dış ülkelere bağlamasına karşı tepkili olduğunu sözlerine ekleyen Güden, şunları dile getirdi: "Herkes halinden çok memnun çünkü kimse demiyor ki yönetimden dolayı böyle bir şey oldu. Herkes krizin dış güçlerden kaynaklandığını söylüyor. Bu dış güçler her zaman vardı. Şimdi gelmediler ki. Ama insanlar kendilerini bu şekilde avutuyorlar. Bu dış güçle alakalı bir şey değil." Güden, ayrıca doların yükselmesinin Rahip Brunson kriziyle ilgili olduğuna inanmadığını da belirterek, "Bunun altında yatan sebep ABD’nin Türkiye’yi istediği çizgiye getirme savaşıdır. Ve Suriye’deki kozların kimin eline geçeceğinin savaşıdır. Yani papazla alakası yoktur. İsterlerse papazı bugün gönderirler herkes de rahat eder" diye konuştu.
‘TL SATIŞMALARIMIZI DURDURDUK’
Kumaş üretimi ve satışı yapan Ali Dilek de, ekonominin çok kırılgan olduğunu bu yüzden döviz kurundaki dalgalanmalardan ciddi bir şekilde etkilendiklerini söyledi. Girdilerini dolar üzerinden alıp TL üzerinden sattıkları dönemde alacaklarının eridiğine dikkat çeken Dilek, "Yaşayacağımız zararın önüne geçmek için TL satışlarımızı durdurduk. Bütün satışlarımızı dolar üzerinden yapıyoruz. Bu şekilde kendimizi korumaya aldık. Ama bu ne kadar tutar onu da bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kumaş üreticisi Ali Dilek, TL üzerinden yapılan satışları durdurmanın da çare olmayacağını belirtiyor.
‘ZARAR BÜYÜR’
Piyasanın kendini toparlayabilmesi için Doların sabitlenmesi gerektiğini düşünen Dilek, şunları söyledi: "Doların sabitlenmesini bekliyoruz. Dolarda da sürekli dalgalanmalar oluyor. Biz istiyoruz ki dolar bir yerde sabitlensin. İplikçi de biz de dolara göre zam yapıyoruz. Haliyle kumaşı zamlı gönderiyoruz. Alıcı da zamlı aldığı ürüne zam ekliyor. Bu durum mağazadaki alıcıya bir buçuk ay sonra yansıyacak. Ürünü mağazaya koyan da 19 liraya sattığı ürünü çarpı 24 ile satacak. Enflasyon dediğimiz şey halka bu şekilde yansıyacak." (HABER MERKEZİ)