Ziraat Bankası, iki projede sekiz milyar lira batırdı
Fako İlaç’ın arazisine 228 metrelik kule inşa eden şirket borç batağında. Müteahhit firma Zincir Yapı konkordato istedi. 2,5 milyar lira alacağı olan Ziraat Bankası, 253 ofis ve dükkânı 779 milyona satışa çıkardı. Ora AVM'den alacak ise 5,5 milyar lira.
Dinçer GÖKÇE
İSTANBUL - İstanbul'da 20-25 yıl öncesine kadar çok sayıda büyük fabrikaya ev sahipliği yapan Büyükdere Caddesi, gayrimenkul sektöründe 5-6 yıl öncesine kadar süren hareketlilikle birlikte çok katlı kulelerin inşa edildiği bir bölge oldu. Anılan caddede geliştirilen son büyük proje ise Fako İlaç Fabrikası’nın arazisine inşa edilen İstanbul Tower 205 isimli gayrimenkul projesi oldu.
Yüklenici firmalar, Doğa Koleji’nin de eski sahibi Metal Yapı A.Ş. ile Yeşil Kundura’nın sahiplerine ait Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 2012’de kazmayı vurduğu proje, aradan 10 yıl geçmesine rağmen henüz tamamlanabilmiş değil. Arsa sahibi ile yükleniciler arasındaki sözleşmeye göre projenin 2018 yılında tamamlanması gerekiyordu. Sözleşmeyle, projedeki 820 ofis ve dükkânın yarısının arsa sahibine, kalan kısmın yüklenicilere ait olacağı imza altına alındı. 450 milyon dolarlık yatırım yapılan projede gerçekleşme oranı yüzde 90’ın altında kaldı. Dev projenin zamanında tamamlanamaması, yüklenici firmaların yanı sıra arsa sahibini de ağır bir mali yükle karşı karşıya bıraktı.
ÜÇ AYLIK GEÇİCİ SÜRE VERİLDİ
Yüklenici iki firmanın ortaklığı ile 2010’da kurulan Zincir Yapı A.Ş. yaşadığı mali darboğazı aşamayınca konkordato talebinde bulundu. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen dava dosyası, Zincir Yapı’nın 31 Ağustos 2022 tarihi itibariyle 1 milyar 934 milyon 841 bin TL borcu olduğunu ortaya koydu. Mahkeme, şirketin başvurusu üzerine üç aylık geçici mühlet verdi. Prof. Dr. Serdar Kale, Mali Müşavir Erkan Köylü ve Bağımsız Denetçi Ferhat Koç’tan oluşan üç kişilik heyet de konkordato komiserleri olarak atandı.
BANKANIN İDDİASI: BİLANÇO ŞİŞİRİLDİ
Artı Gerçek’in ulaştığı konkordato dosyasına göre, Zincir Yapı’nın en büyük alacaklısı Ziraat Bankası. Davaya müdahil olan Ziraat Bankası adına dava dosyasına sunulan dilekçede, borçlu şirket adına mahkemeye sunulan bilançolarının şişirildiği, hayali alacaklılar oluşturulduğu öne sürüldü. Dilekçede, konkordato talebinin kötü niyetliği olduğu, amacın, bankaya ipotekli olan 253 gayrimenkulün satışını engellemek olduğu öne sürüldü.
ALACAĞI 2.6 MİLYAR LİRA
Dava dilekçesinde, bankanın hem Zincir Yapı’ya hem Metal Yapı’ya kredi verdiği hatırlatılarak, alacaklı oldukları tutarın geçen 18 Temmuz’da yaptıkları icra takibine göre 2 milyar 584 milyon 438 bin 318 TL olduğu belirtildi. Zincir Yapı’nın borca batık olduğunu öne süren banka avukatları, iflas kararı verilmesini istedi.
253 DÜKKAN VE OFİSİN SATIŞINA İZİN VERİLDİ
Zincir Yapı’nın konkordato davasında üç aylık geçici mühlet kararı veren mahkeme, 3 Ekim tarihli kararıyla da alacaklı Ziraat Bankası’nın 253 ofis ve dükkânı icradan satmasına izin verdi. İstanbul Gayrimenkul İcra Müdürlüğü eliyle yapılacak icradan satış ihalesinde satışa konulan gayrimenkullerin toplam değeri 778 milyon 780 bin TL.
İHALE GÜNLERCE SÜRECEK
Her biri tek tek satışa konulacak gayrimenkullerin icradan satış ihalesi 12 Aralık’ta başlayacak. Gayrimenkul sayısının çok olması nedeniyle ihalenin günlerce sürmesi bekleniyor. Konuyla ilgili görüşünü almak üzere ulaştığımız arsa sahibi Turgut İlaçları AŞ yetkilisi Tunç Turgut, bu aşamada açıklama yapmak istemediğini söyledi.
ZİRAAT, ‘ORA’DA 5.5 MİLYAR ALACAKLI
Öte yandan, Zincir Yapı’dan 2,5 milyar lirayı aşkın bir alacağı bulunan Ziraat Bankası’nın, batık durumdaki bir başka gayrimenkul projesinde de büyük bir kredi alacağı bulunuyor. İstanbul Bayrampaşa’da inşa edilen ve açıldıktan 10 ay sonra kapısına kilit vurulan Ora AVM için bankanın kullandırdığı kredi miktarı 285 milyon Euro. Kredinin TL karşılığı 5,5 milyar lira. Ora AVM’nin konkordato davasında, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 17 Kasım itibariyle, Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım AŞ’ye 1 yıllık kesin mühlet kararı verdi. 10 yılı aşkın bir süredir devam eden iflas erteleme ve konkordato davaları nedeniyle Ziraat Bankası’nın kredi alacağını nasıl tahsil edeceği ise belirsizliğini koruyor.