Aile hekimleri 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı
Artı Gerçek - Aile hekimleri, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği geri çekilmesi ve iptali için 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Aile hekimleri, Türk Tabipleri Birliği (TBB) ile sağlık alanında faaliyet gösteren sendika ve derneklerin oluşturduğu 14 örgütün iş bırakma kararı doğrultusunda 81 ili kapsayacak şekilde iş bırakma eylemi başlattı. İş bırakma eylemi süresince Aile Sağlık Merkezleri kapalı kalacak. Hekimler, konuya ilişkin birçok kentte açıklama yaptı.
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 16 sağlık meslek örgütünün katılımıyla İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapıldı. Açıklamada, "Aile Sağlığı Merkezleri'ni yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartı yer aldı. Ortak açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen yaptı. Yönetmeliğin geri çekilmesini beklediklerini ifade eden Ülgen, "Bu değişiklikler TBMM'de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir" dedi.
Yönetmeliğin aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirdiğini dile getiren Ülgen, "Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı 'parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın' diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. 'Olmaz' demeyin daha kanun Meclis'ten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi. Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır" diye konuştu.
DERSİM
Dersim'de SES ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. "ASM'ler ticarethane, emekçiler köle değildir" şiarıyla yapılan açıklamada, "Ceza yönetmenliğine hayır", "Vergide adalet", "Koruyucu sağlığa bütçe", "Ticarethane değil ASM", "Kiralık değil kamu binası" dövizleri taşındı. "Performans ve ödeme yönetmenliğine değil, nitelikli çalışan sağlık sistemine ihtiyacımız var" yer aldığı açıklamayı Doktor Meral Günbenat Şimşek yaptı. Düzenlemelerin hiçbirinin halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmediğini belirten Meral Günbenat Şimşek, Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki sağlık hizmetlerinin ücretli olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.
ADANA
Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Adana Sağlık Platformu bileşenleri, açıklama yaptı. Adana Sağlık Platformu Sözcüsü ve Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, "Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir" dedi.
Yönetmelikle hekimlerin mesleki bağımsızlığının ihlal edildiğini ifade Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Hakan Şen ise, hekimlerin reçetesine müdahale eden, halk sağlığını tehdit eden ve onur kırıcı maddeler barındıran yönetmeliği kabul etmeyeceklerini söyledi.
İZMİR
İzmir'de, Sağlık Platformu bileşenleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır" pankartının açıldığı açıklamada, "Eskiden can güvenliğimiz yoktu, artık iş güvencemiz de yok" ve "Sağlık haktır satılamaz" dövizleri taşındı. Sık sık "Sağlığa bakan arıyoruz" ve "Sağlık bakanı istifa" sloganlarının atıldığı eylemde, İzmir Tabip Odası Başkanı Mehmet Ceyhun Özyurt açıklama yaptı. Açıklamada yapılan konuşmalarda, "Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz" denildi.
TALEPLER
Aile hekimlerinin, karşılanmasını istedikleri talepler ise şunlar:
Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz. 2- 6 Aralık 20204 tarihleri arasında aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Bu haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz. (MA)
Cinsel istismar faili babaya 50 yıl 3 ay hapis cezası
Bahçesaray kayyımı, eşbaşkanların projelerini sildi: AKP dönemindekilere dokunmadı