Akcanlar Tekstil işçileri direnişi kente taşıdı: 'Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz'
Antep Başpınar OSB’deki Akcanlar Tekstil işçilerinin kötü çalışma koşullarına ve vergi kesintilerine karşı başlattığı direniş 6. gününde de devam etti. Kent meydanında eylem yapan işçiler, 'Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz' dedi.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Antep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.
Altı gündür direnişte olan işçiler, örgütlü oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) ile birlikte bugün kent merkezindeki Balıklı Parkı'nda eylem yaptı. Eyleme Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ve kentteki çok sayıda siyasi parti ve Sivil Toplum Örgütü de destek verdi.
İşçiler eylemde sık sık, 'Akcanlar işçisi yalnız değildir', ‘İşçi işçiye ihanet etmez', işçiler açken patronlara huzur yok', 'İş, ekmek, özgürlük' sloganları attı.
İŞÇİLER TALEPLERİNİ YİNELEDİ
Eylemde konuşan işçi temsilcisi Ali Sarıçiçek, talepleri karşılanana kadar direneceklerini söyleyerek, "Biz yedili sisteme kesinlikle karşıyız. Yüksek oranda bizden vergi kesintisi yapılıyor. Az çalışandan çok vergi alıyorlar, çok kazanandan daha az vergi alıyorlar. Yedili sistemin ortadan kaldırılmasını, banka promosyonlarının işçiye verilmesini istiyoruz. 6 gün değil 16 gün de olsa, bir ay da olsa asla yılmayacağız, birliğimizi bozmayacağız. Taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Zafer bizim olacak" diye konuştu.
'TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA EYLEMLERİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'
BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de Akcanlar Tekstil patronuna seslenerek, "Bu işçiler insanca yaşayacak bir ücret, insanca yaşayacak koşullar ve insan yerine konulmak istiyorlar. İşçilerin talepleri haklı be yasal talepler. Bu taleplerin karşılanması için Akcanlar patronunu bizimle görüşmeye ve bu talepleri karşılamaya çağırıyoruz. Eğer bunu kabul etmekte diretirlerse, işçileri haksız yere işten atma tutumuna devam ederlerse bu eylemler bu güne kadar yaptıklarımızla sınırlı kalmayacak. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimizi Akcanlar patronuna ait Divan ve Grand Otellerinin önüne taşıyacağız" dedi.
'AKCANLAR DİRENİŞİ BİR KIVILCIM'
Eylemde söz alan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da, emek sömürünün ve geçim derdininin ülkenin dört bir yanında direniş kıvılcımlarına dönüştüğünü söyledi. İşçilere örgütlülük çağrısında bulunan Karaca, şöyle konuştu:
"Antep’te bugün bu kıvılcımın adı Akcanlar direnişi. Fıstığı elinden alınan çiftçi, şiddetle karşı karşıya kalan kadınlar, siftah yapamayan esnaflar, fabrikalarda sömürü terörünü canıyla ödeyen işçiler, mahallelerdeki yoksullar, hakkını arayan Kürtler, emekçiler, kadınlar, gençler, yaşlılar, emekliler… Bizi yan yana getirmemeye çalışanlar, bizim örgütsüzlüğümüze sırtını dayayanlar artık şunu bilmeli; Akcanlar direnişi bir kıvılcım ve biz geleceği kazanmak için, yaşamımızı yeniden elimize alabilmek için yan yana durmaya, bu yangının bizi yakmasına izin vermemek için dört bir tarafta bu sesi yükselteceğiz."
İŞÇİLER HAK, PATRON İSE İŞÇİ ARAYIŞINDA
Öte yandan işçileri günlerdir hak arayışında olan Akcanlar Tekstil fabrikasının dün işçi alımı duyurusunda bulunduğu anlaşıldı. (HABER MERKEZİ)
Akcanlar Tekstil'de direnişteki 90 işçi işten çıkarıldı
Akcanlar Tekstil'de işçiler üretimi durdurdu: 'İş yükünü artırıp ücretleri düşürüyorlar'