Amasra maden katliamı: Bakanlık iki başmüfettiş hakkında soruşturma izni vermedi
Artı Gerçek - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 14 Ekim 2022’de Amasra’da 42 madencinin öldüğü faciaya ilişkin 8. Gözlem Raporu’nu yayınladı. Raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma izni istenen iki iş başmüfettişi hakkında soruşturma izni vermediği bildirildi.
Yürütülen soruşturma kapsamında sekizi tutuklu 23 kişi hakkında Bartın Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması 25-28 Nisan tarihlerinde yapılacak. Soruşturma kapsamında madende bağımsız gözlemciler eşliğinde keşif yapılmasına karar verilmiş, ancak karbonmonoksit değerlerinin yükselmesi nedeniyle ocak yeniden barajlanarak kapatılmıştı.
İKİ BAŞMÜFETTİŞ İÇİN SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ
ÇHD, gözlem raporunda soruşturmadaki son duruma dair şu bilgileri verdi:
"Bir önceki gözlem raporumuzda kamuoyuna duyurduğumuz üzere bilirkişi raporu doğrultusunda sorumlulukları tespit edilen TTK Genel Müdürlüğü ve Bakanlıklar bünyesinde çalışan dokuz kişi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 26.12.2022 tarihinde soruşturma izni istenmişti. 16.03.2022 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin imzalı yazı ile Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma izni istenen iki iş başmüfettişi hakkında soruşturma izni verilmediğine dair karar soruşturma dosyasına gönderilmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cevabi yazısından ise keşif işlemi yapılmadan soruşturma izni talebine cevap verilmeyeceğinin bildirildiği görülmüştür."
'SORUMLULAR BAKANLIKLAR TARAFINDAN KORUNUYOR'
"Soma ve Kozlu Maden Katliamlarında olduğu gibi bugün de sorumluluğu tespit edilen şüpheliler Bakanlıklar aracılığı ile siyasi iktidar tarafından korunmakta, soruşturma süreci sürüncemede bırakılmaktadır" diyen ÇHD, soruşturma kapsamında toplanan deliller ve hazırlanan bilirkişi raporlarının, 42 madencinin ölümüne neden olan patlamanın, Sayıştay raporlarında öngörülen risklere rağmen; gerekli teknik alt yapı oluşturulmadan, havalandırma sistemi düzenlenmeden, yeterli yatırım yapılmadan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan yüksek metan seviyelerinde üretime devam edilmesi ve çalışma alanlarında kömür tozu patlamasına ilişkin herhangi bir tedbir alınmaması nedenleriyle gerçekleştiğini gösterdiğini hatırlattı.
KARAR YARGIYA TAŞINACAK
Raporda, şöyle denildi:
"5-11 Ekim 2022 tarihinde ATİM’de denetim gerçekleştirerek gerçeğe aykırı şekilde ocakta herhangi bir sorun olmadığına dair rapor hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş başmüfettişlerine dair soruşturma izni verilmemesi kararının iptali için dava açacak olmamızın yanı sıra daha önce de vurguladığımız gibi ‘Olası Kastla İnsan Öldürme’ suçlaması ile yargılanmaları gereken TTK Genel Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı, TTK İşletmeler Daire Başkanı, TTK İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı ile ÇSGB ve MAPEG denetçileri hakkında soruşturma iznine ihtiyaç olmayıp savcılıkça soruşturmanın devam ettirilmesi gerekmektedir. 42 işçinin ölümünde ve onlarca işçinin yaralanmasında kusuru tespit edilen tüm şüpheliler yargı önünde hesap verene dek mücadeleye devam edeceğiz. (ANKA)
Meclis'in Amasra Maden Katliamı raporu tamamlandı: En önemli neden metan gazı
Amasra maden katliamının iddianamesi kabul edildi
Amasra maden faciasında TTK yetkililerine soruşturma izni verilmedi
CHP'li Bankoğlu'ndan Amasra maden katliamı tepkisi: Sorumlular hala görevde
Amasra maden katliamının iddianamesi hazırlandı, ihmaller sıralandı
Amasra Maden Araştırma Komisyonu'nun görev süresi uzatıldı
Amasra'daki maden katliamında yeni ses kaydı ortaya çıktı: Boşaltın komple
Amasra maden katliamı: 4 TTK yöneticisi için 1080’er yıl hapis istemi
ÇHD'den Amasra maden katliamı açıklaması: Büyük bir eksiklik var