Başpınar'da grev dalgası: Şireci'de 900 işçi direnişte
Antep'teki Başpınar OSB'de işverenin verdiği düşük ücrete karşı grevler dalga dalga büyüyor. Ufuk Halı, Selçuk İplik ve Yalçın Kardeşler Dokuma'nın ardından Şireci Teksil'de de 900 işçi direnişe başladı.
Sinan ŞAHİN
ANTEP- Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) işverenlerin zam oranlarını açıklamasının ardından işçiler direnişe başladı. Ufuk Halı, Selçuk İplik ve Yalçın Kardeşler Dokuma'nın ardından Şireci Teksil işçileri de dün gece (7 Ocak) iş bıraktı.
'İŞTEN ÇIKARILMAKLA TEHDİT EDİLİYORUZ'
İşverenin verdiği yüzde 33 zammı kabul etmeyen Şireci Tekstil işçilerin talebi yüzde 45 zam ve 10'ar yevmiye bayram ikramiyesi. 900 işçinin başlattığı direniş sürerken, işveren tarafından muhattap alınmadıklarını söyleyen işçiler, fabrika müdürlerinin kendilerini işten çıkarmakla tehdit ettiğini söyledi.
'BAKANLAR GELSİN BU ÜCRETE KENDİLERİ GEÇİNSİN'
Artı Gerçek’e konuşan bir Şireci Tekstil işçisi, "Ben 9 yıldır Şireci'de çalışıyorum. Üç çocuğum var. Aldığımız maaş 29 bin 250 lira. İstediğimiz ücret ise 32 bin artı bin lira devamsızlık primi. Şu an pazar mesaileri ile ayakta duruyoruz. Bu ücretlerle geçinmek mümkün değil. Bu işverenden değil, hükümetten kaynaklanıyor. Asgari ücreti onlar belirliyor. Bakanlar, vekiller gelsin de bu ücretlerle kendileri geçinsin" dedi.
'OSB'DE EN DÜŞÜK MAAŞ BİZİM, YEMEKLER HEP KURTLU'
Yalçın Kardeşler Dokumada da direniş ikinci gününde. İşçilerin fabrika önünde bekleyişi sürüyor. Fabrikada 11 yıldan bu yana çalışan Mehmet Caymaz, "OSB'deki fabrikalar içinde daima en düşük maaş bizim. Şu an işverenin verdiği zam yüzde 35'e yakın. Bizim talebimiz en az yüzde 70 zam. Neden yüzde 70 istiyoruz çünkü biz zaten piyasanın altında çalışıyoruz. Ayrıca yemekler hep kurtlu, içinde pamuk ve kıl çıkıyor bazen. İki kişinin işin bir kişi yapıyor. Bu ücretlerle bu koşullarda çalışmak çok zor. Hakkımız verilene kadar direneceğiz" diye konuştu.
TÜRKMEN: İŞÇİLER, EN AZ PATRONLAR KADAR ÖRGÜTLÜ OLMALI
BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de OSB'de işverenlerin toplu iş bırakma eylemine karşı zam oranlarını farklı tarihlerde açıklama yoluna gittiklerini söyledi. Türkmen, şöyle konuştu:
"Daha önce yaptığımız işçi kurultayında işçiler yüzde 65 zam konusunda kararını vermişti. Bu talepleri de tek tek değil, aynı anda bir çok fabrikada almak için BİRTEK SEN çatısı altında birlikte hareket etme çağrısında bulunmuştuk. Başpınar patronları da bunu önlemek için, farklı fabrikaların aynı talepler etrafında birleşmesini ve aynı anda harekete geçmesini önlemek için zam oranının farklı tarihlerde açıklıyor ya da mart ayına erteliyor. Patronların bu birliği karşısında işçilerin de en az onlar kadar örgütlü ve birlik olmaları gerekiyor."
SELÇUK İPLİK'TE GREV SONA ERDİ
Selçuk İplik'te (Karafiber) dün (7 Ocak( başlayan grev bugün sona erdi. İşverenin yüzde 35 zam oranını kabul eden işçiler, kazanım elde edemedi. Başpınar'da ilk direnişi başlatan Ufuk Halı işçileri ise bir günlük direnişin ardından yüzde 40 zam almayı başarmıştı.