Birleşik Metal İş: İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak

Birleşik Metal İş: İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak
Erdoğan’ın imzasıyla Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının Kocaeli'ndeki grev kararları 'milli güvenliği bozucu nitelikte' görüldüğü için iki ay ertelendi. Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamayla grev yasağını tanımayacaklarını açıkladı.

Artı Gerçek-Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası, dün yaptığı açıklamada ayladır süren toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin haklı talep ve beklentilerine uygun bir ücret teklifinde bulunmaması nedeniyle greve gideceklerini duyurdu.

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararda Birleşik Metal-İş Sendikası ve Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, "milli güvenliği bozucu nitelikte" görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendiğini belirtildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla işçilerin bu hukuksuz kararı tanımayacaklarını açıkladı. Sendika, anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak yasal grevini başlatacaklarını aktardı.

Sendika’nın yaptığı açıklama şöyle:

“Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli'de ki #Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.oo de yasal grevini başlatacaktır."

AYM ‘İHLAL’ KARAR VERMİŞTİ

Sendika, 2018’de AYM’nin verdiği kararı paylaşarak grevi gerçekleştirmesini bu karara dayandırıyor. Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 2015 yılında gerçekleştirilen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, sendika grev kararı almıştı.

Grev kararı, Bakanlar Kurulu’nun 30 Ocak 2015'teki kararıyla “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu iddiasıyla “ertelendi.”

Sendika, kararın iptaline ilişkin Danıştay’da açtığı dava reddedilince, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM, 2018 yılında verdiği kararda, Anayasa’nın 51. Maddesiyle güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine hükmederek, sendikaya 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar