Birleşik Mücadele Güçleri: 1 Mayıs’ta hem Taksim’de hem de Maltepe’deyiz
BMG temsilcisi Mürüvet Küçük işçi ve emekçilerin ekonomik kriz gündemiyle bu 1 Mayıs’ı karşıladığını hem Taksim’de hem de Maltepe’de olacaklarını söyledi
Türkiye’de işçiler ve emekçiler 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne hazırlanıyor. İstanbul’da DİSK, KESK,TMMOB ve TTB’nin çağrısı ile Maltepe Meydanı’nda kutlanacak 1 Mayıs için hazırlık çalışmalarına başlandı. MA’dan Kadir Güney’in haberine göre hazırlıklarını sürdüren Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) temsilcisi Mürüvet Küçük, hem Taksim’de hem de Maltepe’de olacaklarını duyurdu
İŞÇİ EYLEMLERİYLE BAŞLAYAN BİR YIL
Ülkede uzun süredir ekonomik ve siyasi krizin yaşandığına vurgu yapan Küçük, gelinen noktanın ise "beslenme, barınma, ısınma" gibi temel ihtiyaçlara bile ulaşılamayan bir sürecin yaşandığına belirtti. Krizin derinleşmesiyle birlikte yılbaşında "sefalet" ücretlerine karşı başlayarak bir dalga niteliği kazanan yaygın işçi eylemlerinin yaşandığını ifade eden Küçük, "Bunlar Türkiye işçi sınıfı adına olağan üstü gelişmelerdi aslında. Çünkü bölünmüş, parçalanmış uzun yıllar ideolojik hegemonya altında tutulan bir işçi sınıfı var karşımızda. Belirli dönemler lokal-anlamlı eylemler dışında bu çapta yaygın ve çeşitlilik gösteren eylemlere tanık olmamıştık. Çeşitli iyileştirmeler yapılmış gibi göründü ama gelinen noktada onlar hızla eridi. Ücret eylemlerinde verilen sözlerin birçoğu tutulmadı. Kriz ise yıkımı her geçen gün daha fazla büyütüyor" diye belirtti.
NEWROZ'UN COŞKUSUYLA
Küçük, 1 Mayıs sürecine krizin bütün ağırlığını hissettirdiği koşullarda girildiğini dile getirerek, "Aynı zamanda bir sınıf olmaktan uzaklaştırılan işçi sınıfı cephesinde yeniden sınıflaşma sürecine girmeye yönelik adımların atıldığı bir eşikte giriyoruz. Toplumun diğer kesimlerinde de dinamik bir hava var. 8 Mart’ta kadınlarda, Newroz’da Kürt halkının öfkesinde gördük bunu" dedi.
1 MAYIS'A NETLİKLE ÇIKILMALI
1 Mayıs’ın öncü güçlerin alacağı tutuma göre şekillendiğinin altını çizen Küçük, şunları söyledi: "Çünkü işçi sınıfının gövdesi şu anda kendi sözünü kolektif olarak söyleyebilecek bir örgütlülüğe sahip değil. Onun öncüsü olduğunu iddia eden sendikalar, meslek örgütleri, devrimci yapılanmaların alacağı tutum belirleyici oluyor. Kitlesellik ama aynı zamanda militan, sokak hakimiyetini ele geçirebilecek bir duruş gerekiyor. İki sınıfın karşı karşıya geldiği irade çatışması olarak tanımlayabileceğimiz bir gün olan 1 Mayıs’a netlikle çıkılmalı."
HEM TAKSİM HEM MALTEPE'DE OLACAĞIZ
BMG olarak hem Taksim hem de Maltepe’de olacaklarının altını çizen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genel kitle Taksim deseydi, bu atmosferde işçi sınıfının gövdesi ya da toplumsal kesimlerin gövdesi olmasa bile öncüleşen, bundan sonraki zorlu kavgalarda sınıfın gövdesine yön gösterecek kesimlerinin Taksim’de toplanabileceğini düşünüyoruz. Ama bu denilmedi. Daha önce de aynı gerekçelerle sistemin gösterdiği alanlarda 1 Mayıs yapıldı. Ama onlar moral bozucu sonuçlarla neticelendi. Ne istenen kitle toplandı ne o alanlarda beklenen ruh yakalanabildi. Pandemi döneminde solun çeşitli bölükleri Taksim’i çeşitli yerlerden zorladılar, pandemi yasağını da tanımayarak yaptılar bunu. Önemli bir kitle toplandı o gün, akşama kadar sürdü. Bu güçlü bir moral olarak hepimize döndü."
1 Mayıs’a işçi sınıfının gerçek anlamını bilerek, kendi talepleri, öfkesiyle gelmesi gerektiğini ve bunun çağrısını yaptıklarını dile getiren Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: "1 Mayıs’ın işçi sınıfının önümüzdeki zorlu kavgalara kendisini bir bütünün parçası gibi hissettiği bir mücadele günü olmasını diliyoruz. Bunun olması için hepimizin sahiplenmesi, 1 Mayıs alanlarına gelmesi, anlamına uygun bir ruhla alanları doldurması gerekiyor."