BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen'in tutukluluğuna itiraz

BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in Başpınar direnişi nedeniyle tutuklanmasına itiraz edildi. Türkmen'in avukatı Esmer Özer, "Valiliğin yasak kararı hukuka aykırı. İşçilerin barışçıl eylemlerinin engellenmesi anayasal hakların gasp edilmesidir. Dolayısıyla ortada bir suç yok" dedi.

BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen'in tutukluluğuna itiraz

Sinan ŞAHİN


ANTEP- Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) binlerce işçinin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı direniş sürerken iki kez gözaltına alınan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri işçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, 17 Şubat'ta 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla tutuklandı. Türkmen'in tutuklanmasına tepkiler sürerken, avukatı Esmer Özer tutukluluğa itiraz etti.

'ORTADA BİR SUÇ YOK'

Artı Gerçek'e konuşan avukat Özer, "Valilik yasağından sonra yapılan çağrılar gerekçesiyle 'suç işlemeye tahrik' suçunun oluştuğu iddia ediliyor. Öncelikle valiliğin yetkisini aşarak aldığı yasak kararı hukuka aykırıdır. İşçilerin barışçıl, şiddet içermeyen eylemlerinin engellenmesi Anayasa ile tanımlanmış hakların gasp edilmesidir. Dolayısıyla ortada bir suç yok. Olmayan bir suça tahrik de mümkün olamaz. Biz de itirazımızı bu yönden oluşturduk" dedi.

BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen'in tutukluluğuna itiraz - Resim : 1
BİRTEK SEN ve Mehmet Türkmen'in avukatı Esmer Özer

'SİYASİ BİR KARARLA TUTUKLANDI'

Türkmen'nin siyasi bir kararla tutuklandığını kaydeden Özer, şöyle devam etti:

"Dosya, bugün itiraz mahkemesine gidecek. Yarın (21 Şubat) bir karar çıkmasını bekliyoruz. Hukuki ve adil bir değerlendirme yapılırsa itirazımızın kabul edilmesi ve Mehmet Türkmen’in serbest bırakılması gerekiyor. Ancak gözaltına alınmasından itibaren yaşananlar, dosyada savcısının değişmesi, emniyet personelinin tutuklanmadan önce sürekli savcının odasına girip çakması, savcının ifade almadan tutukluğa sevk etmesi ve sorgu hakiminin hiç bir gerekçe göstermeden sadece tutuklama kararı vermesi, akabinde sorgu tutanağının imzalanmasına bile izin vermeden emniyet personelinin Türkmen’in kaçırırcasına salondan çıkarmaları kararın siyasi olduğunu bize gösteriyor. Bu sebeple şubat ayında Başpınar'da yaşanabilecek hareketliliğin engellenemesi adına yaklaşık bir ay tutuklu kalma ihtimalini öngörüyoruz."

TÜRKMEN'DEN BAŞPINAR İŞÇİLERİNE ÇAĞRI

Özer, bu sabah tutuklu bulunduğu Antep E Tipi Kapalı Cezaevi'nde görüştüğü Türkmen'in işçilere sendika çatısı altında örgütlenme çağrısında bulunduğunu söyledi. Türkmen'in avukatları aracılığıyla gönderdiği mesaj şöyle:

"Benim moralim gayet iyi. İşçiler moralinin bozmasın. Bu mesele Mehmet Türkmen meselesi değil. İşçilerin ekmeğini büyütmeleri için bir araya gelmesini ve birlikte hareket etmesini engellemeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyelim. Bu süreçte, işçiler sendikaya üye olarak sahip çıksınlar. Direnişteki işçilerin işbaşı yaptığı fabrikalarda patronların işçileri sendika üyeliğinden istifaya zorladığını duyuyoruz. Buna karşı direnelim, sendika sadece bugünün meselesi değil, işçinin çatısıdır. Sendika altında örgütlenmemiz gerekiyor. Patronların işçileri sendikadan istifaya zorlaması suçtur. Hiçbir patron işçilerin özgürlüğünü engelleyemez."

NE OLMUŞTU?

Başpınar'da şubat ayı başında zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte işçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşulları nedeniyle iş bıraktı. 8 fabrikada 3 binden fazla işçi grevdeyken Antep Valiliği, 12 Şubat gecesi eylemleri 15 gün süreyle yasaklandı. Direnişteki işçilerin çadırları gece yarısı polis, jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde söküldü. Başpınar işçilerinin 14 Şubat'ta kent merkezinde Demokrasi Meydanı'nda düzenlediği açıklama öncesi BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sabah saatlerinde evinden çıkarken gözaltına alındı. İşçilerin eylemine müdahale eden polis, açıklamayı engelledi. Türkmen, eylemin sona ermesinin ardından serbest bırakıldı.

16 Şubat'ta sendika binasında işçilerle toplantı yaparken polis tarafından ikinci kez gözaltına alınan Türkmen,17 Şubat'ta 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla tutuklandı. Başpınar'daki işçi direnişi ve Türkmen'in sosyal medyadan yaptığı çağrılar tutuklanmasına gerekçe gösterildi. İşçiler, Türkmen'in tutuklanmasının ardından yaptıkları toplantıda direnişe devam etme kararı aldı. Başpınar işçileri 19 Şubat'ta TBMM'de basın açıklaması yaparak yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı.

mehmet türkmen BİRTEK SEN tutuklu itiraz