BİRTEK SEN'e 1,5 milyon TL ceza: Türkmen, 'Bu hukuksuzluğa karşı mücadele başlatıyoruz' dedi
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Urfa’da Özak Tekstil işçileri düşük ücret, baskı ve mobbinge karşı 27 Kasım 2023'te direniş başlattı. Fabrikada çalışan 750 işçiden 450'si Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN'e üye oldu. Urfa'da başlayan direniş İstanbul'da Özak Holding önüne taşındı. İşçilere destek için Türkiye genelinde eylemler yapılırken, uluslararası birçok sendika da yurt dışında destek eylemleri yaptı. Küresel sosyal medya kampanyaları düzenlendi. 80 gün süren direniş 13 Şubat 2024’te sona ererken işten atılan işçiler hukuk mücadelesini sürdürdü.
BAKANLIKTAN SENDİKAYA MİLYONLUK CEZA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda BİRTEK SEN'in fabrikada üretime devam eden işçilere baskı kurarak sendika değiştirmeye zorladığı iddia edildi. Bakanlık, Öz İplik İş’te üyeliğini devam ettiren ve fabrikada çalışmayı sürdüren 266 işçi için BİRTEK SEN'e 1 milyon 441 bin TL ceza kesti.
'TÜRKİYE'DE İLK KEZ RASTLANAN BİR KARAR'
Artı Gerçek'e konuşan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, bu cezanın emek mücadelesi veren kesimler için tehdit anlamına geldiğini vurguladı.
Türkmen, "İktidar yanlısı olmayan her sendikalaşma mücadelesi hedef haline gelebilir" diyerek şunları söyledi:
“Bu karar sadece Özak işçilerine ve BİRTEK SEN’e yönelik bir karar değil. Bugün hedef olan BİRTEK SEN ama bu Türkiye'de örneklerine ilk kez rastlanan bir karar. Bu tam bir skandal. Eğer bunun önüne geçilmezse bundan sonra patronların rahatsız olduğu her sendikalaşmaya karşı kullanabilecek bir karar. Yani patron ve iktidar yanlısı olmayan her sendika, her sendikalaşma mücadelesi hedef haline gelebilir."
'İŞÇİLERE BASKI YAPAN BİRTEK SEN DEĞİL, ÖZ İPLİK İŞ'
İşçilere BİRTEK SEN'in değil, Öz İplik İş'in baskı yaptığını anlatan Türkmen, şöyle devam etti:
"Sendikadan istifaya veya üye olmaya zorlama bunlar patronların işçilerin örgütlenmesine karşı başvurduğu yollardır. Sendikanın buna gücü yok. Sendika en fazla patronla işbirliği yaparak işçilerler üzerinde bir baskı kurabilir. Özak direnişinde patronla birlikte işbirliği yapıp işçiler üzerinde baskı kuran BİRTEK SEN değil, Öz İplik İş sendikasıdır. Bunu bütün kanıtlarıyla, delilleriyle bütün dünya duydu ama bakanlıktan gelen müfettişler mağdur olan işçileri ve onların üye olduğu sendikayı cezalandırdı."
'HİÇBİR PATRONA BÖYLE BİR CEZA VERİLMEDİ'
Şimdiye kadar hiçbir patrona böyle bir ceza verilmediğine dikkat çeken Türkmen, "Ceza kağıdında işveren kısmına sendikanın (BİRTEK-SEN) adı yazılmış. Bu da ayrı bir skandal, ayrı bir utanç konusu. Bir de cezayı hesaplarken Kabahatler Kanunu denilmiş ve Öz İplik İş üyeleri burada mağdur gösterilmiş. Bu işçilerin mağdur sayılması için birkaçının istifa etmiş ve işlerini kaybetmiş olmaları gerekmez mi?" dedi.
BİRTEK SEN EYLEMLERE BAŞLIYOR
Bu cezaya karşı sadece hukuki yollara başvurmayacaklarını, mücadeleyi de büyüteceklerini dile getiren Türkmen, şöyle konuştu:
"Pazartesi gününden itibaren ciddi bir mücadele hazırlığı yapacağız. Pazartesi günü önce Urfa’da İŞKUR İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapacağız. Ardından salı günü de Ankara’da diğer sendikaların ve kurumların katılımıyla Çalışma Bakanlığı'nın önünde bir eylem yapacağız ve Çalışma Bakanlığı’ndan bir görüşme talep edeceğiz. Bu hukuksuz karar iptal edilmezse mücadeleyi diğer sendikalar ve emek örgütleri ile birlikte daha da büyütmek için elimizden geleni yapacağız." (ARTI GERÇEK)
Özak işçilerinden EMEP Haliliye adayı Funda Bakış: Bu kez işçiler, emekçiler kazansın
Markalar siparişi kesti, Özak Tekstil isim değiştirdi
Özak işçileri Levi's ve Zara önünde eylem yapmak istedi, yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı
BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen'den Özak patronuna ‘diyalog’ çağrısı