Bursa'da doktora yumruklu saldırı: Sağlıkta şiddeti protesto eden doktorlar iş bıraktı

Bursa Şehir Hastanesi'nde uzman doktor Nihan Alkış, hasta yakınının yumruklu saldırısına uğradı. Doktorlar sağlıkta şiddeti protesto için iş bırakma eylemi yaptı. Bursa Tabip Odası Başkanı Kumaş, her gün yeni şiddet vakalarıyla karşılaştıklarını belirtti.

Ezgi BULUT


BURSA - Bursa Şehir Hastanesi’nde Hematoloji Polikliniğinde görevli uzman doktor Nihan Alkış, dün bir hastasını muayene ederken, odaya bir başka hastanın yakını olan T.E. girdi ve doktor Alkış'a başka bir doktorun odasını sordu. Doktor Alkış da doktorun odasını bilmediğini ve hasta muayene ettiğini belirterek T.E.'den dışarı çıkmasını istedi.

Hasta yakını T.E. doktor Alkış'a yumruk attı. T.E., gözaltına alınırken, saldırıya uğrayan doktor Alkış beyin cerrahisi servisinde tedavi altına alındı.

DOKTORLAR İŞ BIRAKTI

Saldırının ardından doktorlar bugün bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Şehir Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, SES, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası ve Genel Sağlık İş Bursa Şubesi katıldı.

ALTI AYDA 9 BİNDEN FAZLA ŞİDDET OLAYI YAŞANDI

Sağlık Bakanlığı’nın şiddeti önleyici hiçbir tedbir alınmaması nedeniyle her gün yeni bir şiddet olayıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Genel Sağlık İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Tarık Çukadar, şiddet olaylarının sağlık emekçilerini 'köle', hastaları 'müşteri' olarak gören zihniyetin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Sağlık sisteminde eksikler, yetersizlikler, sorunlar arttıkça bunun faturasının sağlık emekçilerine kesilmeye devam edeceğini söyleyen Çuhadar, 2023’ün ilk altı ayında 'beyaz kod' sistemine 9 bin 35 başvuru olduğuna dikkat çekti.

Önleyici tedbir olarak 'gri kod' uygulaması başlatılacağını belirten Çukadar, "Kodun renginin bir önemi yok çünkü çözüm olmamaktadır. Sağlıkta şiddeti önlemek için şiddeti tetikleyen faktörlere odaklanılması gerekmektedir. Sağlık emek, meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir" dedi.

'BU KOŞULLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Sağlıkta şiddet vakalarının artarak sürdüğünü vurgulayan Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş da "Her gün, her yerden sağlıkta şiddet haberleri veriliyor. Bu olaylar sürekli artarak devam ediyor. Bu koşullarda sağlık hizmeti sunmak mümkün değil. Sağlıkta şiddete hiçbir şey gerekçe olamaz. Biz hiçbir yerde şiddeti kabul etmiyoruz. İşlemeyen bir şey varsa, bir bozukluk varsa, sağlık hizmetinde bir yetersizlik varsa bunun sorumlusu hekimler değil.

Bunun sorumlusu sağlık politikalarını belirleyenlerdir. Hekimler zaten insan üstü bir çabayla çalışıyor. Bu koşullarda bile şiddetle karşı karşıya kaldığımızda çalışma arzunuz iyice düşüyor. Bu olaylara 'dur' denmesi lazım. Etkili bir yasal düzenleme yapılsın. Caydırıcılığı olsun, engellensin Hekimlerin suçlu olarak görülmesini istemiyoruz" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar