Cargill işçileri direnişlerinin 1000. gününde Tarım Bakanlığı önünde olacak
Cargill’de çalışırken Tekgıda-İş Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarılan 8 işçi, eylemlerinin 1000’inci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yapacak. İşçilerden Faik Kutlu, çocukları iyi yaşasın diye eyleme başladıklarını belirterek, "İşten çıkarılmadan iki gün önce evlenmeye karar vermiştim, bugün bir çocuğum var" diyor.
Bursa Orhangazi’de bulunan Cargill’de Tekgıda-İş Sendikası'na üye olduktan sonra işten atılan 14 işçiden 8’i yaklaşık 3 yıldır eylemlerini sürdürüyor. İşlerine iade edilmeyi isteyen işçiler, 11 Ocak Pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yapmayı planlıyor.
ANKA'nın aktardığına göre; işten çıkarılmadan 2 gün önce evlenmeye karar veren ve işten çıkarıldıktan sonra evlenen Faik Kutlu, "Bizim bir pankartımız vardı. ‘Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor’du. Bebeğim oldu. Bugün o pankartın önlemini daha iyi anlıyorum" diyor.
İşçilerden Özgür Yiğit de eylemlerinin 1000. gününde Bakanlık önünde olacaklarını belirterek, "Bu 1000 gün içinde bir sürü zorluklar çektik. Anne ve baba baskısı olsun, aile baskısı olsun baskılar gördük. Yeri geldi parasız kaldık, yeri geldi kıraathanelerde çalıştı arkadaşlarımız. Tarlaya, inşaata gitti. Ama haklıydık" diye eylemleri sürecinde yaşadıklarını anlatıyor.
NE OLMUŞTU?
Cargill’in Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında bulunan 14 üretim işçisi, Tekgıda-İş Sendikası çatısı altında örgütlemeye çalışırken 17 Nisan 2018’de işlerinden atıldı. Nisan 2018’de 14 işçinin işten çıkarılmasından önce de 7 işçi yine sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmıştı. Bu 7 işçi 2015’de ve 2018’de mahkemeyi kazandılar ve Yargıtay sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarına karar verdi.
2019 Aralık ve 2020 Şubat aylarında, Bursa Bölge Mahkemesi, 17 Nisan 2018 tarihinde işten çıkarılan 12 işçi için karar verdi. (2 işçi işe iade davası açmadı) Mahkeme, söz konusu 8 işçinin tamamıyla sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkemeye göre diğer 4 işçi ise işyerinde işten çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir ekonomik gerekçe olmadığından ve Cargill bu işçilere işyerinde alternatif bir iş önermediği için haksız bir şekilde işten çıkarıldı. 12 kararda da işçilerin işe iade edilmesi emredildi.
2015'ten bu yana, Türkiye'deki yüksek mahkeme, Cargill'in sendika faaliyetlerine ve üyeliğine misilleme olarak işçileri işten çıkardığını belirten ve işe iade edilmelerini emreden kesin kararlar verdi. Ancak Cargill yönetimi, hiçbir işçiyi geri işe almadı.