DEDAŞ'ın işten attığı işçiler hukuki süreç başlatacak
DEDAŞ tarafından işten çıkarılan işçiler yargı süreci başlatmaya hazırlanıyor. İşçiler haklarını aramakta ısrarcı.
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) işçileri, maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde greve çıktı. DEDAŞ, eylemdeki işçileri işten çıkardı. Diyarbakır'daki işçiler, işverenin sorunların çözümü için süre istemesi üzerine 29 Temmuz'da greve ara verdi. Ancak aradan geçen süre boyunca işveren tarafından adım atılmadı.
'DAVA AÇIP HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'
İşten atılan işçilerden Yusuf Güneri, DEDAŞ'ın işçileri Hak İş'e üye olmaya zorladığını belirterek, "Tek taraflı sözleşmemizi feshettiler. Şu andan itibaren yargı sürecini başlatacağız. Dava açıp hakkımız olan tazminatı almak için mücadele edeceğiz. Zira işveren kendilerine yakın, yandaş bir sendika bulmuş bizlerin de o sendikayla anlaşmamız gerektiğiyle ilgili dayatmalarda bulunuyor. O sendika da patrona bağlı olacağı için kendi istediklerini yaptıracaklar. Zor duruma düşmemek için böyle bir yol izliyorlar. Biz de buna karşın dava açıp hakkımızı arayacağız” diye konuştu
'İŞÇİLERİN DİRENCİ KIRILDI'
İşçilerin direncinin kırıldığını söyleyen Güneri, “Muhtemelen grev ve eylemlerimiz devam etmeyecek. Çünkü bazı işçileri işe aldılar, bazılarını almadılar. Milletin direnci kırıldı. İşe alınmayanlar olarak bir toplantı alacağız. Bugünkü toplantıda ne sonuç çıkar bilmiyorum ama dava açarsak büyük ihtimalle kazanacağız” dedi.
'İŞVEREN ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR'
Artı Gerçek' konuşan DİSK Enerji Sen Genel Sekreteri Emin Atsız da işçilerin sendika seçme hakkının engellenmesinin anayasal suç olduğunu vurguladı. Atsız, "İşçilerin anayasal hakkına ket vurmak hiç kimsenin haddine değildir. İşçiler istedikleri sendikaya üye olabilir, istedikleri sendikadan da istifa edebilir. İşveren bunu ısrarla sürdürmeye devam ederse hem hukuki hem fiili bütün gücümüzle gerekenleri yaparız. İşveren anayasal suç işliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. İşçi arkadaşlarımız yandaş sendikaya zorla üye yapılmaya çalışılıyor. Bu suçtur. Hukuki süreci başlatacağımızı duyuruyoruz” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Eksim Holding'e bağlı DEDAŞ'ta çalışan işçiler maaşlarının, özlük haklarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde greve başlamıştı. DEDAŞ, greve katılan 200'den fazla işçiyi işten çıkarmıştı.
DEDAŞ, DİSK'e bağlı Enerji Sen'in çoğunluğu sağlaması üzerine işçileri Yonca adlı alt firmadan Dicle Kök adlı altı firmaya geçirmişti. İşten çıkarılan işçilere önce Enerji Sen'den istifa etmeleri için baskı yapan DEDAŞ, ardından iktidara yakın Hak İş'e üye olmalarını istemişti. İşçilerden bazıları işe geri alınırken, bazı işçiler işe geri alınmamıştı.
İşçilerin greve başlarken taleplerini şöyle sıralamıştı:
- Sendikaya üye olmak
- Asgari ücretin yüzde 80 üzerinde zamlı net maaş
- Altı ayda bir maaş ikramiyesi
- Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu
- Yıpranma payı
- Mesai ücretinde artış
- Resmi tatil ücreti
- Gece vardiyası için yüzde 15 ek ücret ve tazminat
DEDAŞ, işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorluyor
DEDAŞ işçileri Diyarbakır'da eyleme ara verdi
DEDAŞ'ın patronu Ebubekir Tivnikli Diyarbakır'a geldi, binanın önüne TOMA yığıldı