DEDAŞ, işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorluyor
İşverenin süre istemesi nedeniyle eylemlerine ara veren DEDAŞ işçileri, işveren tarafından iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorlanıyor. DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, DEDAŞ direnişinde son durumu Artı Gerçek'e anlattı.
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde greve başlayan ve işverenin süre istemesi nedeniyle grevlerine ara veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) işçileri, bu kez faklı bir zorlukla karşı karşıya.
Grev sürecinde toplu işten çıkarmalarla karşı karşıya kalan işçiler, diğer illerde işçilerin bir kısmının geri alınmasının ardından eylemlerini sona erdirdi, Diyarbakır'da ise işverenin sorunların çözümü için süre istemesinin ardından DEDAŞ işçileri 29 Temmuz'da eyleme ara verdi.
'GREV BÜYÜK İHTİMALLE DEVAM ETMEYECEK'
Artı Gerçek'e konuşan DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, işten çıkarılan işçilerin bir kısmının işe geri aldığını bir kısmıyla ilgili ise belirsizliğin devam ettiğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:
"Atılanların bir kısmını işe alındı, bir kısmı ise hâlâ oyalanıyor. Bu da işçiler arasında belli kırılmalara yol açtı. Büyük ihtimalle grev devam etmeyecek. İşçiler, işverenin parçalanmaya yol açtığını görüyor. İşveren tarafından herhangi bir gelişme ve açıklama yapılmadı. Bu da artık işçiler içerisinde kararsızlık yarattı.”
İKTİDARA YAKIN SENDİKA DAYATILIYOR
DEDAŞ'ın işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorladığını vurgulayan Çiçek, "İşçilerden aldığımız bilgilere göre işveren Hak İş'e üye olmaları yönünde baskı yapıyor. İşçilerin Disk Enerji Sen’e üye olmaması için her şeyi yapıyorlar. Görüşmelerde 'Sendika istiyorsanız bu da sendika. Bu sendikayla toplu sözleşme yapın' gibi dayatmalarda bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.
DEDAŞ'IN SENDİKA OYUNU
DEDAŞ daha önce de DİSK Enerji Sen'in çoğunluğu sağlamasının ardından işçileri Yonca adlı alt firmadan Dicle Kök adlı alt firmaya geçirmiş; böylece sendikanın yetki başvurusu yapmasını engellemişti. DEDAŞ, birçok ilde eylemdeki işçilerin bir kısmını işe geri alarak grevi kırmayı başarmıştı.
DEDAŞ işçileri Diyarbakır'da eyleme ara verdi
Urfa’da işçilerin eylemi sona erdi: Maaşlarda iyileştirme sözü veren DEDAŞ, net bir rakam açıklamadı
DEDAŞ'ın patronu Ebubekir Tivnikli Diyarbakır'a geldi, binanın önüne TOMA yığıldı
DEDAŞ ve Aksa Doğalgaz kazıları Ceylanpınar'ı susuz bırakıyor
DEDAŞ grevi bölmenin peşinde: Sendikadan istifa eden işçiler işe geri alınıyor
DEDAŞ Harran'da 40 işçinin tamamını işten çıkardı
DEDAŞ işçileri eylemde: İşten atılan işçiler geri alınsın
DEDAŞ'ın sendikasızlaştırma oyunu: 'İşçiler bir alt firmadan diğerine geçiriliyor'
DEDAŞ işçileri içeri alınmadı: 'Ferit Şenyaşar'ı alkışladığınız için çıkışınız verildi'
CHP'li Tanal'dan işçi kıyımına başlayan DEDAŞ'a tepki: Emekçileri insafınıza terk etmeyiz
DEDAŞ, eylem yapan işçileri işten çıkarmaya başladı
DEDAŞ işçileri altı ilde iş bıraktı: 'Düşük ücretle çalışmayı kabul etmiyoruz'
DEDAŞ protestolarında çiftçilere işkence yargıda: Urfa Barosu, suç duyurusunda bulundu
Urfa'daki DEDAŞ protestoları: 'Dört çiftçiyi tutuklayarak gözdağı veriyorlar'