DEDAŞ, işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorluyor

İşverenin süre istemesi nedeniyle eylemlerine ara veren DEDAŞ işçileri, işveren tarafından iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorlanıyor. DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, DEDAŞ direnişinde son durumu Artı Gerçek'e anlattı.

DEDAŞ, işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorluyor

Rojhat ABİ

DİYARBAKIR - Maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için 21 Temmuz'da altı ilde greve başlayan ve işverenin süre istemesi nedeniyle grevlerine ara veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) işçileri, bu kez faklı bir zorlukla karşı karşıya.

Grev sürecinde toplu işten çıkarmalarla karşı karşıya kalan işçiler, diğer illerde işçilerin bir kısmının geri alınmasının ardından eylemlerini sona erdirdi, Diyarbakır'da ise işverenin sorunların çözümü için süre istemesinin ardından DEDAŞ işçileri 29 Temmuz'da eyleme ara verdi.

'GREV BÜYÜK İHTİMALLE DEVAM ETMEYECEK'

Artı Gerçek'e konuşan DİSK Enerji Sen Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, işten çıkarılan işçilerin bir kısmının işe geri aldığını bir kısmıyla ilgili ise belirsizliğin devam ettiğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Atılanların bir kısmını işe alındı, bir kısmı ise hâlâ oyalanıyor. Bu da işçiler arasında belli kırılmalara yol açtı. Büyük ihtimalle grev devam etmeyecek. İşçiler, işverenin parçalanmaya yol açtığını görüyor. İşveren tarafından herhangi bir gelişme ve açıklama yapılmadı. Bu da artık işçiler içerisinde kararsızlık yarattı.”

Cihan Çiçek

İKTİDARA YAKIN SENDİKA DAYATILIYOR

DEDAŞ'ın işçileri iktidara yakın Hak İş'e üye olmaya zorladığını vurgulayan Çiçek, "İşçilerden aldığımız bilgilere göre işveren Hak İş'e üye olmaları yönünde baskı yapıyor. İşçilerin Disk Enerji Sen’e üye olmaması için her şeyi yapıyorlar. Görüşmelerde 'Sendika istiyorsanız bu da sendika. Bu sendikayla toplu sözleşme yapın' gibi dayatmalarda bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.

DEDAŞ'IN SENDİKA OYUNU

DEDAŞ daha önce de DİSK Enerji Sen'in çoğunluğu sağlamasının ardından işçileri Yonca adlı alt firmadan Dicle Kök adlı alt firmaya geçirmiş; böylece sendikanın yetki başvurusu yapmasını engellemişti. DEDAŞ, birçok ilde eylemdeki işçilerin bir kısmını işe geri alarak grevi kırmayı başarmıştı.