DEDAŞ, eylem yapan işçileri işten çıkarmaya başladı

DEDAŞ, eylem yapan işçileri işten çıkarmaya başladı
DEDAŞ, maaşlarının yükseltilmesi ve çalışma koşularının düzeltilmesi için eylem yapan işçileri işten çıkarmaya başladı. Artı Gerçek'e konuşan işçiler, "Elbette korkanlar olacak ama mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" dediler.

Rojhat ABİ - Ali GÜZEL


DİYARBAKIR \ URFA - Dicle Elektrik Şirketi (DEDAŞ) işçileri, maaşlarının yükseltilmesi ve çalışma koşularının düzeltilmesi için bugün Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman Şırnak ve Urfa'da iş bıraktı. Eylem sürerken işçiler, akşam saatlerinde işten çıkarılmaya başladı.

'DİYARBAKIR'DA EN AZ 20 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI'

Diyarbakır'daki eylemde basın açıklamasını okuyan Yusuf Güneri de işten çıkarılan işçilerden biri. Artı Gerçek'e konuşan Güneri, işten çıkarma sürdüğü için henüz tam sayıyı bilemediklerini belirterek, “Bugün en az 20 arkadaşımız işten çıkarıldı. Grevde herhangi ciddi bir kırılma meydana gelmedi. Elbette korkanlar olacak ama mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" dedi.

Geri adım atmayacaklarını belirten Güneri, pazartesi günü basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

'EN MEŞRU HAKKIMIZ'

Diğer illerde de işten çıkarmalar olduğunu dile getiren Güneri, “Biz arkadaşlarımızla yoğun olarak görüşüp fikir alışverişinde bulunuyoruz. En meşru haklarımızı almak için greve girdik. Diğer illerde de meslektaşlarımız işten çıkarılmış. Henüz net bir sayı yok, çok kalabalığız" diye konuştu.

URFA'DA İŞÇİLERİ TELEFONLA ÇAĞIRDILAR

Urfa’da da işçiler insan kaynakları tarafından telefonla aranarak görüşmeye çağrıldı. İşçiler, "Toplu çıkarma yapacaksınız, o yüzden toplu görüşmek istiyoruz" dedi. Bu talep kabul edilmeyince, görüşme pazartesi gününe ertelendi.

'BİZİ İŞTEN ÇIKARIP TÜM İŞÇİLERE GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR'

Artı Gerçek'e konuşan bir işçi, "Bizi işten çıkarmak istiyorlar. Bu şekilde tüm işçilere gözdağı vermek istiyorlar. 40-45 kişiyi aradılar ve tek tek görüşmek istediler. Çünkü toplu iş çıkışı veriyorlar. Bizi neden çıkardıklarını gerekçeleriyle birlikte söylemelerini istedik. Tek tek görüşerek söyleyeceklerini söylediler ama biz tek tek görüşme kabul etmedik. Şu an için o yüzden bir işten çıkarma olmadı ama bizimle görüşecekler" diye konuştu.

EYLEME KATILMAYAN İŞÇİLERİ DE ÇAĞIRDILAR

Urfa'da eyleme katılmayan iki işçinin de telefonla aranarak çağrıldığı öğrenildi. Eyleme katılan bir işçi, "İki kişi eyleme bile katılmadığı halde telefonla çağrıldı. Hiçbir şeyden haberleri yoktu" dedi.

GEREKÇE: KOD 49

Bazı işçiler ise işten çıkarıldığını mesajla öğrendi. Diyarbakır'da bazı işçilere ve Urfa'da bir işçiye gönderilen mesajda işten çıkarılma gerekçesi olarak KOD 49 yani verilen işi yapmama gerekçe gösterildi. Bir işçi, "Böyle yaparak mobbing uygulayacaklar bize sanırım" dedi.

ÖNCE HALKTAN SONRA İŞÇİLERDEN DEDAŞ'A PROTESTO

Urfa'da elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarını sulayamayan ve ürünleri kuruyan çiftçilerin protestoları haftalardır sürüyor. 9 Temmuz’daki 23 çiftçi darp edilerek gözaltına alındı. 15 Temmuz'da ise iki ayrı protestoda 20 çiftçi gözaltına alındı. Çiftçilerden 4'ü “kamu malına zarar vermek”, “trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” ve “görevini yaptırmamak için direnme” gibi suçlamalarla tutuklandı. Çiftçilerin traktörlerine de el konuldu.

DEDAŞ İŞÇİLERE NE ÖNERİYOR?

DEDAŞ, geçtiğimiz günlerde işçilere gönderdiği mesajda bu aydan itibaren maaşlarına yüzde 35 zam yapılacağını günlük yemek ücretinin 75 TL’den 110 TL’ye çıkarıldığını, banka promosyonunun ise ağustos ayında ödeneceğini belirtti. Devletin açıkladığı yemek ücreti ocak ayından bu yana 110 TL olarak ödenirken, yemek ücretinden aylardır kesinti yapan DEDAŞ, yeni bir düzenleme yapmadı.

İŞÇİLER NE TALEP EDİYOR?

Bunu kabul etmeyen DEDAŞ işçisi ise sendikaya üye olma, asgari ücretin yüzde 80 üzerinde zamlı net maaş, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı, mesai ücretinde artış, resmi tatil ücreti, gece vardiyası için yüzde 15 ek ücret ve tazminat talep ediyor. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar