İliç maden faciasıyla ilgili ön bilirkişi raporu: Anagold Madencilik asli kusurlu 'değilmiş'

Erzincan İliç'te 9 işçinin siyanürlü göçük altında kaldığı madenin sahibi Kanadalı Anagold Madencilik, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan bilirkişi ön raporunda asli kusurlu bulunmadı.

İliç maden faciasıyla ilgili ön bilirkişi raporu: Anagold Madencilik asli kusurlu 'değilmiş'

Artı Gerçek - Erzincan İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketinin işlettiği altın madeninde dokuz işçinin göçük altında kalmasına ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu sonuçlandı.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın sosyal medya hesabından paylaştığı ‘Bilirkişi Ön Raporu’nda asli kusur gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Şirket ise denetimleri yapmadığı için tali kusurlu bulundu.

Yavuzyılmaz, raporu, "Siyasi sorumlular yine yok" notuyla paylaştı.

Asli kusurlu sayılanlar operasyon direktörü vekili, proses oksit müdür, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama süpervizörü iken şirket müdürlüğü pozisyonlarında olanlar tali kusurlu bulundu.

ÇATLAKLARI HERKES BİLİYORDU

Ancak altın madeni sahasında oluşan çatlakları herkesin bildiğini, bazı taşeron firmaların işçilerini çektiğini, ancak Anagold'un çalışmaya devam ettiği ifade ediliyor.

DENETİM FİRMASI KANADALI ŞİRKETİ HABERDAR ETMİŞ

İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yakın tarihte uluslararası bir denetim firması tarafından hazırlanan 67 sayfalık raporda ise 'yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğu'na dikkat çekildiği ortaya çıktı. Gazeteci İsmail Saymaz, bu raporun, Kanadalı şirket dahil tüm yetkililere iletildiğine dikkat çekti.

ÇALIK 'OPERASYONEL SORUMLULUĞUMUZ YOK' DEDİ

Kanadalı SSR Mining, bu madenden 2020-2023 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kâr elde etti. Çalık Holding de, 2012-2020 yılları arasında öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdı. Holdingin sahibi Ahmet Çalık Forbes'un listelerine girdi.

Maden çıkarmak için tek yolun siyanür kullanılması olduğunu öne süren Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Hakkı Akil, "Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Biz finansal olarak ortağız, o kadar" dedi. (HABER MERKEZİ)