Inditex, Akcanlar Tekstil'i bloke etti: BİRTEK SEN, diğer markalara da çağrı yaptı

Inditex, Akcanlar Tekstil'i bloke etti: BİRTEK SEN, diğer markalara da çağrı yaptı
Tekstil devi Inditex, hak arayışları nedeniyle 90 işçiyi işten çıkaran Akcanlar Tekstil'i bloke ettiğini duyurdu.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Dünyaca ünlü markaları barındıran tekstil devi Inditex, kötü çalışma koşullarına karşı direniş başlatan 90 işçiyi işten çıkaran Akcanlar Tekstil'i bloke ettiğini duyurdu.

Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius ve Oysho gibi markaları bünyesinde barındıran, dünyanın en büyük tekstil şirketlerinden Inditex, yedili çalışma sistemi dayatmasına, vergi kesintilerine ve kötü çalışma koşullarına karşı direniş başlatan 90 işçiyi işten çıkaran Akcanlar Tekstil’i bloke etti.

Artı Gerçek’e konuşan BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen, fabrikanın üretim yaptığı diğer uluslararası markaların tespit edilmesi için çalışma başlattıklarını belirterek, "Onların da aynı tutumu almaları için elimizden geleni yapacağız" dedi.

yeni-proje-91.jpg
BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen

'FABRİKADAKİ HAK İHLALLERİ SÖZLEŞMEYE AYKIRI'

Bloke kararının bugün Inditex yetkilileri tarafından kendilerine bildirildiğini söyleyen Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen şöyle konuştu:

"Direnişin ilk günlerinde dünyanın en büyük tekstil devlerinden olan Inditex'in Akcanlar Tekstil ile ürün tedariki için bir anlaşma sürecinde olduklarını tespit ettik. Inditex, bu direnişin başlaması ve buradaki hak ihlallerini kamuoyuna duyurmamız üzerine fabrikaya yönelik bir inceleme başlattı. Inditex’in taraf olduğu Küresel Çerçeve Sözleşmesi (KÇS) dediğimiz sendikaların da taraf olduğu uluslarası bir sözleşmeler var. Bu fabrikada yaşanan hak ihlalleri bu sözleşmeye aykırı. Böyle olduğu için Inditex gibi markalar böyle firmalarla çalışamazlar.

Bizim de onlara sürekli rapor ettiğimiz hak ihlalleri sonucunda uzun süre patrona, sendika ile diyalog kurması konusunda ısrar ettiler. Inditex'in bütün bu çaba ve ısrarlarına rağmen işveren sendikayla ve işçilerle görüşmeme konusunda ısrar edince Indıtex de Akcanlar Tekstil'i bloke ettiğini duyurdu. Bunu bugün bizimle paylaştılar."

'DİĞER MARKALARIN TESPİT EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK'

Akcanlar Tekstil'in üretim yaptığı diğer uluslarası markaların tespit edilmesine yönelik çalışma başlattıklarını söyleyen Türkmen, "Bu hak ihlallerini onlarla da paylaşıp onların da Inditex'in gösterdiği sorumluluğu ve aynı tutumu almaları için elimizden geleni yapacağız" dedi.

İŞVERENE ÇAĞRI: İŞÇİLERİN HAKLI TALEPLERİNİ KABUL ET

İşverene çağrıda bulunan Türkmen, şöyle dedi:

"Bu bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Bu tür fabrikaların çalışmaya, üretim yapmaya devam etmesi istiyoruz ancak bunun koşulu bu hak ihlallerinin son bulmasıdır. Akcanlar Tekstil’in bloke edilmesinin sorumlusu biz ve işçiler değil. Bunun sebebi Akcanlar patronun işçi ve sendika düşmanı tutumunda ısrar etmesidir. Biz bu vesileyle Akcanlar patronuna bir çağrı yapmak istiyoruz. Bu durumu değiştirmek için bir adım atabilirler. Blokenin kaldırılması için Inditex'e bir başvuru yapabililirler ancak bizimle diyalog kurup işçilerin haklı taleplerini kabul ederlerse bu blokenin kaldırılması mümkün olabilir."

NE OLMUŞTU?

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı

28 Ağustos'ta işveren ait Divan Otel önünde eylem yapmak isteyen 31 işçi, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Sendika Örgütlenme uzmanı Mazlum Ayçiçek ile birlikte gözaltına alınmış ve gece saatlerinde serbest bırakılmıştı. Müdahale sırasında yere yatırılan ve ters kelepçeyle gözaltına alınan işçi Baturay Büyükkızıldağ'ın ise dikişleri patlamıştı.

7 Eylül'de kent merkezinde, 13 Eylül'de Başpınar OSB'de aileleri ile birlikte eylem yapan işçiler, 16 Eylül'de direnişteki Fernas işçileri ile birlikte Ankara’da, Çalışma Bakanlığı'nın önünde eylem yapmıştı. 17 Eylül'de işveren ait Divan ve Grand otellerine yönelik sosyal medyada boykot kampanyası başlatan işçiler, son olarak 19 Eylül'de Antep’te sahne alan Haluk Levent ile görüşmüş ve destek sözü almıştı. BİRTEK SEN, bugün yaptığı açıklamada ekonomik sebeplerden dolayı direnişin son bulduğunu duyurmuştu.

Öne Çıkanlar