Kod-18 ile fabrika kapatıldı, 300 kişi işsiz kaldı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Şanlıurfa’da Uğur Tekstil adlı işyerinde 10 Eylül tarihinde yetki aldı. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı fabrikada aradan geçen 23 günde fabrika yönetimi sendikayı tanımadı. Şanlıurfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası önünde birçok kez bir araya gelen işçiler sendikanın tanınması çağrısında bulundu.
DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile bütün işçilerin Kod-18 ile işten çıkarıldığını duyurdu. İşçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gönderilen mesajlar ile bilgilendirildiklerini belirten Türkmen, "Sendikal örgütlenmeyi engellemek için baskı, tehdit, mobbing vb her yöntemi deneyen #UğurTekstil patronu şimdi de toplu işçi kıyımı yapıyor. Uğur Tekstil patronu fabrikayı kapandı göstererek, bu süre zarfında markalara yapması gereken üretimi fason yoluyla başka işyerlerinde yasa dışı bir şekilde yaptırarak, fabrikadaki sendikalı işçileri ve sendikal örgütlenmeyi tasfiye etmek istemektedir. Uğur Tekstil’deki bütün üyelerimizle birlikte bu işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına karşı sonuna kadar direneceğiz" diye belirtti.
Sağdakiler, işçi kıyımı yapan #UğurTekstil fabrikasının müdürleri, yöneticileri. İki gün önce aldıkları bu kararı rakı masasında kutlayıp, fotoğrafı da sosyal medya hesaplarından paylaşmışlar.
— Mehmet Türkmen (@mturkmenn27) October 3, 2021
‘YARIN EMEĞİN KAVGASI VAR’
İşten çıkarmalara karşı direneceklerini belirten Türkmen, devamında şunları söyledi: "Urfa’da yarın emeğin kavgası var: Bir tarafta, kölelik düzenine karşı emeği, alınteri, Anayasal hakkı, sendika hakkı için mücadele eden işçiler; diğer tarafta işçinin emeğini ve haklarını rakı masalarında meze yapanlar, işçinin ekmeğiyle oynayanlar var. Tarafınızı seçin."
‘İŞÇİLER SORGUYA ALINDI’
Telefon ile ulaştığımız Türkmen, yarın tüm gün fabrika önünde olacaklarını ve basın açıklaması gerçekleştirecekleri bilgisini verdi. İşçilerin ailelerinin kısa bir süre önce fabrika avukatları tarafından arandığını söyleyen Türkmen, "Kızınız ya da oğlunuz sendikaya üye olmuş bu suçtur, fabrika yönetimi dava açarsa bunlar hapse girer" dediklerini belirtti. Fabrika yönetiminin, sendikaya üye olan işçilere baskı uyguladığını dile getiren Türkmen, işçilerin sorguya alınarak mobbinge maruz kaldığını ifade etti. (MA)