Mevsimlik işçiler: Ancak ölünce haber oluyoruz

Mevsimlik işçiler: Ancak ölünce haber oluyoruz
Mersin’de 'İş ve Aş Buluşmaları' etkinliğini sürdüren HDP heyeti, mevsimlik işçilerle bir araya geldi. İşçiler, 'Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz' dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı "İş ve Aş Buluşmaları" etkinliğinin dördüncüsü Mersin’de devam ediyor. HDP’nin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar ile Ekoloji komisyonları tarafından sürdürülen etkinlik bugün üçüncü gününde.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan'dan oluşan heyet, sabahın ilk ışıklarında mevsimlik tarım işçileri ile bir araya geldi. İşçilerin geneli Van, Batman, Siirt, Bitlis, Şırnak ve Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinden gelmişti.

İŞÇİLER İNSANİ OLMAYAN KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR

HDP heyeti, işçilerin her sabah tarlalara dağıldığı durakta işçilerle sabah saat 05:30’da görüştü. İşçilerle birlikte HDP heyetini karşılayan Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi. İşçilerin her sabah saat dörtte işe gittiğini anlatan Kutlu, bazen akşam saat dokuzda ancak eve vardıklarını söyledi. İşçilerin yemek molası için yarım saat bile dinlenemediğini anlatan Kutlu, çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını söyledi.

CİNSİYET AYRIMI TARLADA DA SÜRÜYOR

HDP heyetine yaşadıkları sorunları aktaran işçiler, oldukça düşük ücretlere çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Tarlada çalışırken ücret eşitsizliğine ve ayırımcılığa tabu tutulduklarını anlatan işçiler, erkek ve kadın arasındaki ayrımın tarlada da sürdüğünü anlattı. İşçilerin anlattığına göre aynı işte çalışan erkek 120 TL ücret alırken, kadınlar 85 TL alıyor. Ayırım sadece kadın erkek arasında değil, mülteci işçilere de uygulanıyor. İşçilerin anlattığına göre Suriyeli işçiler hepsinden daha düşük ücretlere çalıştırılıyor.

KAPASİTESİ 16+1 OLAN ARACA 66 İŞÇİ BİNDİRİLİYOR

İşçilerin yaşadığı sorunlar bununla sınırlı değil. İşe giderken kullandıkları araçlara ceza kesildiğini anlatan işçiler, bazen aylarca kullandıkları araçların bağlandığını aktardı. Ulaşım konusunda da ciddi sorunlar yaşadığını anlatan işçiler, "16+1 olan araç kapasitesine 66 kişi bindiğini görmüşlüğümüz var. Sık sık kaza oluyor. Ölümlü olunca haber oluyor. Ekim ayında bir kaza oldu. 2 kişi öldü. Yaralılara Covid-19 nedeniyle tedavi edilecekleri yer bile bulamadık" dedi.

'ANCAK ÖLÜNCE HABER OLUYORUZ'

İşçilerin aktardığı bir başka sorun güvencesiz çalışma. "Görülmediklerinden" yakınan işçiler, işçi denilince kendilerinden bahsedilmediğini söyleyerek, "Kimsenin bizden haberi yok. Ne yaşadığımızı bilmiyorlar. Kadın erkek fark etmiyor. Ancak ölünce haber oluyoruz. Bazen bir bardak su bile bulamayabiliyoruz. Evet pandemi koşullarında tedbir alınmıyor. Çünkü biz zaten ölmüşüz" anlattılar.

YEVMİYEYE 5 LİRA ZAM YAPILIRSA TOPLANAN ÜRÜNÜ DE BİR KASA ARTTIRIYORLAR 

Ülke genelinde Coronavirus (Covid-19) riski varken bile işçiler göz ardı edildi. Pandemi döneminde evlerine ekmek götüremeyen işçiler, "Covid diye bir hastalık işçiye yok" dedi. Ölümle burun buruna çalıştıklarını aktaran işçiler, pandemi koşullarında da onlarca kişinin aynı minibüse doldurulduğunu anlattı. Tüketilen tüm gıdaların fiyatları artmasına rağmen işçilerin ücretlerinde bir değişiklik olmadığını anlatan işçiler, şunları söyledi:

"İşveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa, topladığımız ürünü de 1 kasa arttırıyor. İşçi yevmiyelerinin bir yasal dayanağı olmadığı için eşit işe eşit ücret alamıyoruz. Aynı ilde 4-5 çeşit yevmiyeyle çalışan arkadaşlarımız var. Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz."

İşçilerin yaşadığı sorunları dinleyen HDP heyeti, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını her alanda takip edip çözüm için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Heyet, bu konuyu meclis gündemine taşıyarak sürecin takipçisi olacağını aktardı. 

 

 

Öne Çıkanlar