OHAL Komisyonu adaleti: Yaşamını yitirdikten 2 yıl sonra göreve iade edildi

KHK ile ihraç edildikten sonra kanserden yaşamını yitiren öğretmen işe iade edildi.

OHAL Komisyonu adaleti: Yaşamını yitirdikten 2 yıl sonra göreve iade edildi

İsa Uğur ERDOĞAN

ARTI GERÇEK- Mersin'de tarih öğretmenliği yaparken 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'le birlikte çıkan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2017 yılında ihraç edilen Salman Taş'ın göreve iadesine yaşamını yitirmesinden 2 yıl sonra karar verildi.

Eğitim-Sen üyesi Taş, ihraç edildikten 6 ay sonra kanser hastalığına yakalanmış, 2019 yılının Nisan ayında hastalığa yenik düşmüştü.

Çalışma ve mücadele arkadaşları tarafından mesleğini çok sevdiği belirtilen Salman Taş’ın, ihraç kararını inceleyen OHAL Komisyonu’nun bugün tebliğ ettiği kararla öldükten sonra göreve iade kararı vermiş oldu.

‘BUNUN VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK?’

Kendisi de OHAL Komisyonu’nun kararını bekleyen KHK ile Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, Taş’ın iadesine ilişkin Artı Gerçek’e konuştu. Sümbül, kararın kendilerinde buruk bir sevinç yarattığını belirterek, "Bizleri şimdiye kadar oyaladılar. Salman arkadaşımız maalesef bugün göreve iade edildi, şaka gibi. Bir yandan arkadaşımız adına sevindik ama buruk bir sevinç, çok acı bir sevinç. Arkadaşımız bir yandan toplum nezdinde itibarı iade edilerek, Komisyon adına özür dilendi. Ama arkadaşımız hayatını kaybetti. İhraç edildiği süreçte eşi çalışmayan, iki çocuğu okuyan bir arkadaşımızdı. Gözü açık gitti. Mesleğini çok seven bir insandı. Maalesef o kahırla arkadaşımız hayatını kaybetti ama şimdi iade ediliyor. Bunun vebalini kim ödeyecek? Bu sadece arkadaşımızın haklarının iadesiyle bitecek bir şey mi?" sorularını sordu.

OHAL Komisyonu adaleti: Yaşamını yitirdikten 2 yıl sonra göreve iade edildi - Resim : 1

‘ARKADAŞIMIZI GERİ GETİRMEYECEK’

"Sendika olarak da aile olarak da haklarının peşini bırakmayacağız" diyen Sümbül, "Bu işin parayla ölçülebilecek bir tarafı yok. Yaşadığımız acıların, sıkıntıların, hayatını kaybeden bir arkadaşımızın, itibarının ve haklarının iadesi hiçbir zaman arkadaşımızı geri getirmeyecek. Arkadaşımız tek hayatını kaybeden insan da değil. Birçok problem yaşayan, ailesi dağılan insanlar var. Hala Eğitim-Sen’de bini aşkın kişi Komisyonu'n kararını bekliyor" şeklinde konuştu.

OHAL Komisyonu'nun çalışmasının pandemi ile birlikte neredeyse durduğunu kaydeden Sümbül, "Komisyon oyalama ile devam ediyor. Komisyon, pandemi sürecini fırsata çevirerek neredeyse yattı . Eskiden üç ayda bir rapor yayınlarlardı. Mayıs ayında açıklamaları lazımdı hala yayınlanmadı" dedi.

Verdikleri mücadelenin sadece işe iade mücadelesi olmadığını kaydeden Sümbül, "Son arkadaşımız haklarını alana kadar mücadele edeceğiz. Bizim mücadelemiz; bu ülkede barışın, demokrasinin, insan haklarının gelişmesidir, yaşatılabilmesidir. Bu olmadıkça zaten biz iade edilsek de bir anlam ifade etmez" dedi.

OHAL KOMİSYONU EN SON TEMMUZ 2020'DE RAPOR YAYIMLADI

Komisyonun son açıkladığı 3 Temmuz 2020 tarihli rapora göre 125 bin 678 kişi kamu görevinden ihraç edildi. Toplamda 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi. Komisyona 126 bin 300 başvuru yapıldı. Yapılan başvuruların 96 bini reddedilirken toplamda 108 bin 200 dosya hakkında karar verildi. Komisyonda hala bekleyen 18 bin 100 başvuru bulunuyor.

OHAL’le birlikte 4 bin 770 KESK üyesi KHK ile ihraç edildi. KESK üyelerinin 1023’ünün başvurusu reddedildi. Halen 2 bin 900 dolayında kişi başvurularının ele alınmasını bekliyor.

Eğitim-Sen'den ihraç edilenlerin sayısı ise 1.634. Komisyon, Salman Taş'la birlikte 102 eğitim emekçisinin göreve iadesine karar vermiş oldu.

khk ihraç KESK OHAL komisyonu göreve iade