Polonez direnişi 61’inci gününde: İşçiler Çatalca Kaymakamlığı önünde

Polonez işçileri eylemlerinin 61’inci gününde Çatalca Kaymakamlığı önünde toplandı. İşçiler, polis tarafından kapatılan fabrika önündeki eylem alanları geri verilene kadar protestoyu sürdüreceklerini söyledi.

Müzeyyen YÜCE

İSTANBUL - Tek Gıda İş sendikasına üye oldukları için işten atılan 146 işçinin başlattığı mücadele sürüyor.

İstanbul Çatalca’daki, Ürdün sermayeli Polonez fabrikası işçilerinin eylemi yaklaşık iki ayı tamamladı. Fabrikaya giriş çıkışlarının kapatılmasını protesto eden 85 işçi dün ters kelepçe ile gözaltına alındı. İşçiler aynı gün ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Polonez fabrikasını barikatlar ile kapatan polis işçilerin eylem alanına girmesine izin vermeyince işçiler bugün Çatalca Kaymakamlığı karşısında bulunan meydanda buluştu.

polonez-eylem.jpg

Polisin güvenlik önlemi aldığı alanda işçiler emniyetin gözaltı işlemi sırasında uyguladığı muameleyi protesto etmek için kendilerine test kelepçe taktı.

KAYMAKAMDAN RANDEVU TALEP ETTİLER

146 işçinin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında karşılarında bir muhatap aradıklarını ifade eden işçiler, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’ten randevu talep etti. İşçilere polis tarafından yapılan ters kelepçe muamelesinden sonra daha dirençli olduklarını söyleyen işçiler kaymakamlık karşısındaki meydanda halaylar çekerek türküler söyledi.

‘DİRENİŞ ALANIMIZ GERİ VERİLENE KADAR BURADAYIZ’

Tek Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, Polonez işçilerinin işlerine geri dönmekten, sendikal haklarını kullanmaktan başka taleplerinin olmadığını ifade etti. Polisin ters kelepçe takarak saatlerce araç içinde beklettiğini ve şiddet uyguladığını anlatan Karlıkaya, şöyle konuştu:

"Dün ters kelepçe ile gözaltına alınırken bizi darp ettiler, bedenlerimizi incittiler evet; ancak en çok da yüreğimizi incittiler. Bu ülkede işçi, emekçi bu tür muamelelere maruz kalmamalı. Burada çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler bir direniş sergiliyor, hak mücadelesi veriyor. Buna rağmen polis ‘şafak operasyonu’ yapar gibi sessizce gelerek uyarı bile yapmadan ters kelepçe ile gözaltına aldılar. Bu işçiler bu muameleyi hak etmedi. Bu direniş sadece Polonez işçilerinin değil, işçi sınıfının da direnişidir."

Anayasal hakları olan fabrika önündeki direniş alanlarına geri dönmek için Çatalca Kaymakamlığı’ndan randevu talep ettiklerini belirten Karlıkaya, “Direniş alanımız geri verilene kadar buradayız. Herkesi de Polonez direnişine sahip çıkmaya, desteklemeye çağırıyorum” ifadelerine yer verdi.

Çatalca polonez gıda