Sayıştay, Zonguldak'ta göçük yaşanan madeni 2019 raporunda uyarmış: Taban kabarması, kesit daralması…

Sayıştay’ın göçük meydana gelen TTK’ye bağlı Armutçuk Müessesini 2019 raporunda uyardığı ortaya çıktı. Raporda “Tavan tahkimatına gelen yük dengesinin bozulması, göçük sonrasında kazalara yol açabilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Sayıştay, Zonguldak'ta göçük yaşanan madeni 2019 raporunda uyarmış: Taban kabarması, kesit daralması…

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ

ANKARA - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Armutçuk Müessesesi'nde meydana gelen göçüğün ardından Sayıştay’ın 2019 yılında yapılan denetimin ardından uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Raporda, “Kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı, bütün bunların öncelikle iş güvenliği olmak üzere üretim ve iş gücü verimliliğini etkilediği görülmektedir” denildi. Raporda ayrıca Armutçuk'ta 2018 yılında 91, 2019 yılında 126 işçinin yaralandığı bilgisi yer aldı.

VALİ GÖÇÜĞÜN SEBEBİNİ TABAN ÇÖKMESİ OALRAK AÇIKLADI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) Armutçuk Müessesesi'nde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan dört madenciden biri öldü, üç işçi yaralı olarak çıkarıldı. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, katıldığı canlı yayında göçüğün sebebinin patlama değil tavan çökmesi olduğunu açıklayarak, "Şu an için bütün ocağı, işletmeyi riske atacak bir durum söylemiyor arkadaşlarımız" diye konuştu.

2018'DE 91, 2019'DA 126 İŞÇİ YARALANMIŞ

Sayıştay’ın 2019 yılında TTK’ye bağlı, Armutçuk Müessesesinde yaptığı denetimin ardından, müessese de kesit daralması ve taban kabarması olduğunu ve bunların iş güvenliği açısından etkileri olduğunu belirttiği ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda, Armutçuk müeessesinde 2018 yılında 91, 2019 yılında 126 işçinin yaralandığı bilgisi verildi.

‘KESİT DARALMASI, TABAN KABARMASI OLDUĞU…’

Toplam kaza sayısının yüzde 40’ının ayaklarda, taş-kömür düşmesi, akması, arın akması, arın kayması, tavan basması şeklinde meydana geldiğini aktaran Sayıştay, teknik ve idari tüm teknik ve idari tedbirlerin alınmasının gerektiğini belirterek, “Müessesede üretim ve üretime yardımcı sanatlarda gözlenen belirgin nitelikli işçi açığı, kazı işçiliğinden giderilmeye çalışılmakla birlikte, pek çok galeride zamanında ve gereğince bakım onarım, tamir tarama yapılamadığı, kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı, bütün bunların öncelikle iş güvenliği olmak üzere üretim ve iş gücü verimliliğini etkilediği görülmektedir” dedi.

‘TAVAN TAHKİMATINA GELEN YÜK DENGESİNİN BOZULMASI KAZALARA YOL AÇABİLMEKTEDİR’

Ayrıca müessesede işçi sayısının norm kadroya göre yüzde 33 eksik olduğunu ve üretim işçilerinin başka alanlarda çalıştırıldığı belirtilen raporda, müessesedeki sorunlara ve alınmayan önlemlere karşı şunları söyledi: “Günlük ayak çalışma boyu oranının yüzde 100 seviyesinin altında olması, diğer bir ifade ile ayak boyunca arında günde 1 have (1.20 metre) öteleme, ilerleme yapılamaması, ayak içindeki tavan basınçlarının kazılamayan bölümler üzerinde yoğunlaşmasına, ayak arkasının düzgün bir hat halinde kırılamaması ve tavan tahkimatına gelen yük dengesinin bozulması gibi yer altı kömür madenciliğinde arzulanmayan durumlara neden olmakta, göçük, arın akması, arın kayması sonucu iş kazalarına, can kaybı ve yaralanmalara yol açabilmektedir.”

ÇALIŞAN İŞÇİLER BORÇ BATAĞINDAYMIŞ!

Ayrıca Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2020 faaliyetlerinin denetimlerini içeren raporunda Armutçuk'ta icra kesintisi nedeniyle 57 işçinin 500 bin, 740 bin, 915 bin TL civarında borcu olduğu belirtilirken, 36 işçinin 100 bin TL üzerinde borcu olduğu, icra borçları toplamının 9,4 milyon TL’yi geçtiği, işçilerin maaş bordroları üzerinde yapılan incelemede hiç maaşlarının çıkmadığı veya ellerine cüzi miktarda bir para geçtiği ifade edildi.