SES Mersin Şubesi: İnsanca yaşam için 1 Mayıs’a

Ekonomik kriz ve salgının faturasının sağlık emekçilerine kesildiğini belirten sağlıkçılar, insanca çalışma koşulları için 1 Mayıs’a katılım çağrısında bulundu.

SES Mersin Şubesi: İnsanca yaşam için 1 Mayıs’a

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi ve Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), "Yoksulluğa ve Savaşa Karşı 1 Mayıs’a" sloganıyla 1 Mayıs’a katılım çağrısında bulundu.

Mersin Üniversitesi Hastanesi Poliklinikler önünde toplanan sendika üyeleri "Yaşasın 1 Mayıs yaşasın mücadelemiz", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları atıp, "Demokrasi ve Barış için mücadeleye. Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açtı. Sağlık emekçileri adına konuşan SES Mersin Şubesi Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Sevgi Başkavak, pandemi ve ekonomik krizin faturasının emekçilere kesildiğini belirtti.

Başkavak, pandemi döneminde 100 bin kişinin ve 445 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, sağlıkçıların yaşadıkları soruna dikkat çekti. Ekonomik krizin yükünü sağlıkçıların ağır yaşadığını vurgulayan Başkavak, maaşlarına yapılan zamların ilk aydan erdiğini, pandemi döneminde artan iş yüküne rağmen sahada aktif çalıştıklarına değindi.

'MESAİNİN KARŞILIĞI ALINMIYOR'

Sağlık çalışanlarının sorunlarının görmezden gelinip, taleplerinin ertelendiğine dikkat çeken Başkavak, "Cumhurbaşkanı tarafından müjde olarak duyurulan ek ödemelerin temel ücretlere yansıtılarak tek bordroyla ödeme sözü de, ne yazık ki sözde kalmış ve hala ücretlerimizi emekliliğe yansımayan parçalar halinde almaktayız. Nöbet usulü çalışılan birimlerde fazla mesai yapmayan sağlık çalışanı neredeyse yoktur, çalışma saatleri haftalık 56 saati bulurken, çalışılan fazla mesainin gerçek karşılığı da alınamamaktadır. Sağlık hizmetinin kesintisiz yürütülmesi için yetersiz personel nedeniyle fazla mesai zorunlu hale gelirken, ücret ise çok düşüktür. Sağlık çalışanlarına icap nöbeti parası ödenmemektedir" diye konuştu.

'İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET'

Başkavak, 1 Mayıs’a giderken sağlıkçıların taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

"* Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak ücret istiyoruz.

* Artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerimiz nedeniyle ücretlerimize ek zam istiyoruz.

* Sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, demokratik, liyakati esas alan bir çalışma yaşamı istiyoruz.

* Ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin. Performans ya da ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz.

* Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek bir seviye yükseltilmesini, herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini istiyoruz.

* Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun istiyoruz.

* Oyalama değil 3600-7200 ek göstergenin hemen verilmesini istiyoruz

* 5 yıla 1 yıl yıpranma payı istiyoruz."

'1 MAYIS'TA OMUZ OMUZA'

Taleplerinin ardından 1 Mayıs’ çağrı yapan Başkavak, son olarak şunları söyledi: "Bizler sağlık emekçileri olarak her koşulda görevimizi yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz. Hakkımızı teslim edecek olanlarda görevini yerine getirsinler. Bizler, bilimin aydınlığı altında, insanca bir yaşam ve hakça bir düzen istiyoruz. 1 Mayıs'ta omuz omuza olmaya çağırıyoruz." (MA)

1 Mayıs