Şireci'den DEDAŞ'a 2023'ün işçi direnişleri haritası
Hak arayan işçilerin eylemleri 2023’e de damgasını vurdu. Şireci'den, DEDAŞ'a, belediye işçilerinden gazetecilere emekçilerin eylemlerini derledik.
Artı Gerçek - Antep'teki Şireci tekstil işçilerinin direnişinin kazanımla sonuçlanmasının ardından gözler diğer işçi eylemlerine çevrildi.
İşçiler, 2023’ün başından itibaren hak mücadelesinin içinde oldu. İşçi eylemleri, AKP'nin yeniden iktidar olduğu günden itibaren ekonomik kötü gidişata da bağlı olarak artarak devam etti.
2023’ün öne çıkan işçi direnişlerini derledik.
TRENDYOL, SCHNEİDER ENERJİ, LC WAİKİKİ DEPO İŞÇİLERİ…
- 2023’ün ilk aylarında büyük işçi eylemleri yaşandı. Bunların başında, Trendyol Go kuryelerinin şirket yetkilileri tarafından açıklanan yetersiz zamma karşı yaptığı eylemler geldi. Trendyol Go kuryeleri tüm illerde kontak kapattı. Trendyol Alibeyköy ofisinde başlayan eylemler, Trendyol’un Maslak ofisi önüne taşınarak büyüdü. Eylemlerin sonucunda anlaşma sağlandı.
Trendyol işçileri yapılan zam oranlarını yetersiz buldukları için kontak kapattı, tüm illerde eylem başlattı. Hakları olan zammı almak için Trendyol'un Maslak'taki genel merkezinde bir araya gelen işçilerin hak mücadelesi sonuç verdi ve zam oranı yüzde 38.8'e yükseltildi. pic.twitter.com/Yjloie2WJI
— Artı TV (@ArtiTV_) January 26, 2022
- 2023’ün ilk aylarında gündemde yer tutan işçi eylemlerinden bir tanesi de Schneider Enerji işçilerinin eylemleri oldu. Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu Gebze Schneider Enerji’de grup toplu sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı. ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte’ görülerek grevleri yasaklanan Schneider işçileri yasaklara rağmen grevlerini sürdürdü. Grev, anlaşmanın sağlanması üzerine son buldu.
- LC Waikiki Depo İşçilerinin yürüttüğü eylemler ise 2023’ün başında gündem olan bir diğer işçi eylemi oldu. İstanbul Esenyurt’taki LC Waikiki deposunda çalışan 13 işçi, Kod-46 ile işten çıkarılmaları sonucunda depo önünde eylem başlattı. Direnişin 19’uncu gününde işçilerin talepleri kabul edildi.
SEÇİMLERİN ARDINDAN İŞÇİ EYLEMLERİ ARTTI
Tartışmalarla geçen seçim döneminin ardından da işçi eylemleri artarak devam etti.
- Finans Şehir Merkezi Halkbank şantiyesinde çalışan işçiler, yemek ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için eylem başlattı. Dev-Yap İş Sendikası ve İnşaat İş Sendikası üyelerinin gasp edilen hakları için yüklenici firma önünde direniş başlattı.
DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası (@devyapi_is) ve İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika), Finans Şehir Merkezi Halkbank şantiyesinde çalışan üyelerinin gasp edilen hakları için yüklenici firma İzomas'ın bulunduğu Palladium Tower Plazası önünde direnişi geçti. pic.twitter.com/1U0VRBPCWB
— Türkiye Direniş Haritası (@DirenisHaritasi) June 12, 2023
- Seçimlerin ardından bir işçi eylemi haberi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işçilerinden geldi. Tez Koop-İş üyesi işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması ardından üniversite yerleşkesinde gerçekleştirdi.
- Genel Sağlık-İş Sendikası, AKP’nin memur zamlarına yapılacak zamma dair verdiği kanun teklifine karşı “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” diyerek ülke genelinde iş bırakma kararı aldığını duyurdu.
DEDAŞ, RENAULT İŞÇİLERİ, BELEDİYE İŞÇİLERİ…
- Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’de (DEDAŞ) çalışan işçiler; çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Batman’da eylem başlattı. Eylem başlatan işçilerin Kod-46 ile işten çıkarılması sonucunda işçiler, Diyarbakır DEDAŞ önünde eylemlerini sürdürme kararı aldı.
- Toplu sözleşme süreci başlamadan Türk Metal, Birleşil Metal-İş ve Özçelik İş’in örgütlü olduğu Renault fabrikalarında maaşların asgari ücretin altına düşmesi sonucunda işçiler, ek zam talebiyle eylem başlattı.
- Ek zam için yapılan eylemlerinden bir diğeri de Mamak Belediyesi işçileri tarafından gerçekleştirildi. Ankara Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalışa işçiler ek zam talebiyle iş bıraktı.
Haddinizi bilin!
— Umut-Sen Ankara (@umutsen_ankara) August 9, 2023
Mamak Belediyesi işçileri, maaşları asgari ücretin altında kaldığı için 2 gündür grevde. Belediye yönetimi ise emekçinin hakkını vermek yerine işçileri tehdit ediyor.
İşçiler hakları olanı alacak, direnerek kazanacak! pic.twitter.com/pffiKWXMpR
- Ankara’da iş bırakma eylemi haberlerinden birisi de Yenimahalle Belediyesi’nden geldi. Ek zam talebiyle iş bırakan işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtti.
- Belediye işçilerinin iş bırakma eylemi haberlerinden bir diğeri ise İzmir’den geldi. Bornova, Bucaklı ve Bayraklı belediyelerinde çalışan işçiler enflasyon karşısında eriyen ücretlerine karşı ek protokol için iş bırakma eylemi başlattı.
SICAKLARA RAĞMEN İŞÇİLER MÜCADELEYE DEVAM ETTİ
- Dersim, Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri AŞ (FEDAŞ) işçileri Ağustos ayında iş yavaşlatma eylemi başlattı. İşçilerin iş yükünü arttırarak az personelle iş yapılmasına ve TES-İŞ ile yapılan sözleşmeye itiraz eden işçilerin düşük ücret zammına karşı bir araya geldi.
- Ekur Et Entegre İşçileri, firmalarındaki sendikalaşmaya yönelik baskılar ve düşük ücret zammını protesto etmek üzere bir araya geldi.
Suluova Meydanından Ata Holding'e Bağlı EKUR Et Entegre Tesisinde Çalışan Üyelerimiz ile birlikte işveren yetkililerine seslendik; EKUR İşçisi Hakkını Arıyor! Adalet İstiyor! https://t.co/TNdmG2kR2b @turkiskonf pic.twitter.com/wFm8GIGSI0
— Şeker-İş Sendikası ???????? (@sekerissen) August 13, 2023
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman Sendikası (BTO-SEN) üyeleri ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Saraçhane’de bulunan İstabul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplandı. İşçiler süresiz eylem kararı aldı.
- Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası üyesi işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmesi için iş bırakma eylemi başlattı. İşçiler, acil işler dışında hizmet üretmedi.
ŞİRECİ KAZANDI, KESK’E BAĞLI SENDİKALAR 16 AĞUSTOS’TA İŞ BIRAKIYOR
- Sputnik’te grev kararı alan 23 sendikalı çalışanın işten çıkarılmasıyla beraber; Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve işinden edilen işçiler, Sputnik’in Ankara ve İstanbul ofislerinde basın açıklamaları düzenledi. Gazeteciler 17 Ağustos'ta greve çıkıyor.
- Antep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Şireci Koton firmasında çalışan tekstil işçileri, düşük zam teklifine karşı üretim durdurdu. Bir haftalık direnişi sonucunda müzakereler, kazanımla sonuçlandı.
Şireci işçisi kazandı!
— Sevda Karaca (@sevdakaraca) August 14, 2023
Taleplerini büyük oranda kabul ettiren işçiler, kazanımlarını birliklerini koruyarak elde ettiler, işçilerin hepsinin iradesinin karar sürecine yansıması için temsilcileriyle birlikte karar verme ısrarıyla kazandılar.
#15000 TL ücret + 300 TL devamsızlık… pic.twitter.com/bAGovgQwc9
Şireci Coton işçileri, hakları için 6 gündür grevde
— artıgerçek (@artigercek) August 14, 2023
Fabrikaya giden Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, patrona kalkan oldu
????Şireci dediğiniz adam, sizin çocuklarınız okula gitsin diye okul yapan bir adam
????Adam diyor ki 'Beni üzüyorlar'
- KESK’e bağlı sendikalar toplu iş sözleşmesi talebiyle bir günlük iş bırakma eylemini 16 Ağustos’ta başlatacak. KESK üyesi kamu işçileri, sözleşmenin yoksulluk sınırına göre yapılmasını talep ediyor.
(HABER MERKEZİ)