'Tam kapanma' kararındaki eksikleri eleştiren esnaf ve yurttaşlar: Geçmiş olsun, bittik...
Yurttaşlar 'Paraları yiyip bitirdiler' derken, kapanma kararında destek olmadığını eleştiren esnaf 'Kira, elektrik ve su borçlarımızı silemiyorsanız oradan kalkın gidin. Artık yeter!’ dedi.
Coronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanmaya gidileceğini açıkladı. Ekonomik destek paketi açıklanmadan gidilen tam kapanmayı değerlendiren Van halkı ve esnafı, hükümetin salgın ve ekonomi politikasını eleştirdi.
‘HALKIN AÇ KALMASI UMURLARINDA DEĞİL, PARALARI YİYİP YOK ETTİLER’
Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur ve Müjdat Can’ın haberine göre ekonominin kötü gidişatıyla birlikte destek verilmeden alınan tam kapanma kararını eleştiren Ahmet Tunç, "Bu yasaklamayla herkesi perişan ve muhtaç ettiler. Kimse dükkanı açamıyor, işini yapamıyor. Eve gidip otursam aç kalırım. Ev sahibine de kira vermesem olmaz. Halkın aç kalması yönetenlerin umurunda değil. Ülkede para yok. Paraları yiyip yok ettiler. Bu insanlar dükkanı kapatıp ne yapacaklar? Geçimlerini nasıl sağlayacaklar? ‘Evinde otur. Bu hastalık bitene kadar her ailenin durumuna göre maaş vereceğim' deseydi ‘tamam’ derdik. Ama çalıp yemekten bize nasıl verecekler? Bu artık böyle gitmez" dedi.
AYAKKABI BOYACILIĞI YAPAN EMEKÇİ: NASIL GEÇİNECEĞİM?
Cumhuriyet Caddesi'nde ayakkabı boyacılığı yaparak ailesinin geçimini sağlayan Emin Öner, kapanmayla birlikte işsiz kalacağı için ailesine nasıl bakacağı konusunda kara kara düşündüğünü söyledi. Salgının yayılmaması için tedbirlerin yerinde olduğunu fakat iş yapamayacağını dile getiren Öner, "Elektrik, su, doğalgaz bunlar hepsi masraftır. Çocukların masrafı da buna eklenirken baya bir harcama oluyor. Kapanmayla birlikte işsiz kalırsam, nereden getirip geçimimi sağlayacağım? Para yok, mağduruz. Keşke belli saatlerde açıp kapatsaydılar. Halk olarak mağduruz" diye konuştu.
‘ESNAFLAR OLARAK BİZE GEÇMİŞ OLSUN, BİTTİK…’
Tarihi Peynirciler Çarşısı’ndaki esnaflardan Mehmet Emin Nar, halk olarak aşırı derecede zor durumda olduklarını belirtti. Kira ve fatura borçlarının silinmesini isteyen Tunç, "Burada herkesin kirası 30 ile 40 bin TL arasında. Belediye, pandemi döneminde kiraları düşürmediği gibi yükseltti. Dükkanları sadece 2 gün kapattığımızda 500 kilo peyniri çöpe atıyoruz. Borç üzerine borç yapıyoruz ve zor durumdayız. Bu seferki kapanmada her şeyi çöpe atacağız. Tezgahta bulunan yağ, peynir, cacık bunların hepsi gitti. Bize geçmiş olsun, bittik. Esnaf olarak psikolojimiz bozuldu. Yetkililer özellikle kiramızı, elektrik ve su borçlarımız silsin başka bir şey istemiyoruz. Eğer siz bunu da yapmıyorsanız, oradan kalkın gidin. Artık yeter!" diye tepki gösterdi.
‘BÖYLE GİDERSE İNSANLAR İNTİHARIN EŞİĞİNE GELİR'
Kapanmayla birlikte geçinme noktasında güçlük çekeceklerini belirten Cabbar Çalışır da, "Biz evimize kapanırsak nasıl yaşayacağız? Böyle giderse insanlar intiharın eşiğine gelir. Bu kapanma sürecinde para bulup nasıl geçineceğim" diye konuştu.
‘NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’
3 tekerlekli el arabasıyla taşıma yaparak geçimini sağlayan Mehmet Emin Çalkan ise kapanmayla birlikte iş yapamayacağından dolayı geçimini sağlamakta zorlanacağını ifade etti. Normal süreçte bile iş olmadığından kaynaklı sıkıntı yaşadığını belirten Çalkan, "Tam kapanmayla birlikte ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yardım edilmesi lazım ama yapmıyorlar" dedi.