Taşımacılık işçileri: Asgari ücretle geçinemiyoruz
Taşımacılık işçileri meslek yaşamlarında maruz kaldıkları hak ihlallerini aktarmak ve görevi kötüye kullanan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere bir araya geldi.
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Karayolu Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası'na üye işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve görevi kötüye kullanan diğer kamu görevlileri ile ilgili şikâyette bulunmak üzere Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. İşçiler, Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet dilekçelerini sunmadan önce bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
'GÜNLERCE UYKUSUZ YOL GİDEREK ÖLÜMÜ RİSKE ALIYORUZ'
Karayolu Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası adına basın açıklamasını sendika örgütlenme uzmanı Tufan Erdem okudu. Tır şoförleri olarak günlerce uyumadan, ölüm riski altında çalıştıklarını vurgulayan Erdem, çalışma saatlerinin belirsiz olduğunu söyledi ve "Günlerce uykusuz yol gitmemize rağmen gerek takograf denetimlerinin eksik yapılması gerekse işverenlerce SGK primlerinin sanki sabit mesai saatleri varmış gibi belirli saat ve gün üzerinden yatırılması başımıza gelen en sık hak ihlallerinden birisidir" diye konuştu.
'YAŞAMIMIZ YIPRANIYOR, MESLEK HASTALIKLARINA YAKALANIYORUZ'
İşten çıkarılma endişesi duydukları için risklere katlanmak zorunda kaldıklarını dile getiren Erdem, aylarca ailelerinden uzak kaldıklarını söyleledi ve ekledi: "Yaşamımızda birçok anlamda yıpranıyor ve meslek hastalıklarına yakalanıyoruz. Bu kadar ağır bir mesleği sürdüren ve siz halkımızın ihtiyaçlarını taşıyan bizler, asgari ücretle geçinemiyoruz. Bununla ilgili Yargıtay kararları mevcutken yasalar uygulanmıyor ve denetlenmiyor."
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 98'inci maddesi (Araç kullanma ve dinlenme sürelerine uyma mecburiyeti ve denetleme esaslarında uyulacak usuller) ve 99'uncu maddelerinde takograf denetimlerine ilişkin gerekli düzenlemenin mevcut olduğunu ifade eden Erdem, yönetmeliğin gereğini yerine getirmeyen, yeterli denetim yapmayan tüm kamu görevlilerinin kanuna aykırı hareket ettiğini ileri sürerek "görevi kötüye kullanma suçu" işlediklerini belirtti.
'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLARIN SORUŞTURULMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
Taşımacılık işçilerinin çalışma saatinin tespiti, takograf yoluyla rahat bir şekilde yapılabileceğini dile getiren Erdem, taşımacılık işiyle uğraşan işçilerin SGK priminin çoğu kez işverenlerce yatırılmadığını belirtti ve ekledi: "Eksik yatırılmasından kaynaklı ihlalleri ve bu ihlallerin önüne geçilmesi için ihlalden sorumlu tüm kamu görevlilerin tespit edilerek görevi kötüye kullanma suçundan soruşturulması ve cezalandırılması için elimizden gelen tüm mücadele araçlarını kullanacağız."