Tezcan Galvaniz fabrikasında işveren TİS'i imzalamadı, işçiler eylem yaptı

Tezcan Galvaniz fabrikasında işveren TİS'i imzalamadı, işçiler eylem yaptı
Kocaeli'de Tezcan Galvaniz fabrikasında çalışan 450 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 20 gün önce anlaşma sağlandı. Ancak işveren sözleşmeyi imzalamayacağını açıkladı. Karara tepki gösteren işçiler, fabrika önünde eylem yaptı.

Süriye Çatak TEK


KOCAELİ - Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim yapan Tezcan Galvaniz’de ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ağustos ayının ilk haftasında anlaşmayla sonuçlandı. Ancak işveren önceki gün (16 Ağustos) sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçtiğini açıkladı.

'PAZARTESİYE KADAR ADIM ATILMAZSA YOL HARİTAMIZI ÇİZECEĞİZ'

Özçelik-İş Sendikası ve işçiler bugün fabrika önünde eylemdeydi. Özçelik-İş Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak, "Biz sözleşmeye sadece para olarak bakmıyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ülkede tüm işverenler ara zam yaparken, biz burada zam alamıyoruz. Yetki sürecimize itiraz edildiği için mahkeme devam ediyor. Ama bizler bu işletmenin hiçbir noktasında zulüm altında çalışmak istemiyoruz. Meydanlara dökülürsek bu işin sonu başka yerlere gider. Birçok arkadaşımız sekiz aydır perişan. Pazartesi gününe kadar bir adım atmazsa bir araya gelip yol haritamızı çizeceğiz. Artık ne olacaksa olsun" dedi.

'AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÇALIŞIYORUZ'

İşverenin sekiz aydır işçileri oyaladığını söyleyen Çolak, şöyle devam etti:

"Burada açlık sınırının altında çalışıyoruz. Kimse yasaların arkasına sığınmasın. Sözü olan gelsin sözünü söylesin. Sekiz aydır bu işçileri oyalıyorlar. Ülke yangın yeriyken biz işverenin yanında asgari ücretle çalışmayacağız. Hakkımız olanı alacağız. Gerekirse hepimiz istifa eder bu işletmeyi çalıştırmayız. Bundan sonraki sürecin nereye gideceğini bilmiyoruz ama ne olursa olsun hakkımızı alacağız."

SÖZLEŞME NELERİ KAPSIYOR?

İşverenin önce kabul ettiği, ardından imzalamaktan vazgeçtiği sözleşmeye göre 1.5 yıllık süreçte işçilere altı ay aralıkla üç kez zam verildi. 1 Temmuz 2023-1 Ocak 2024 arasında A Grubuişçilerin saat ücretleri 40 TL 32 kuruştan 79 TL 58 kuruşa çıkarıldı. Brüt maaşları 17 bin 905 TL'ye çıkan işçilere 5 bin 968 TL ikramiye verilecekti. B grubu işçilerin saat ücretleri ise 40 TL 32 kuruştan 84 TL 6 kuruşa çıkarıldı ve brüt maaşları 18 bin 913 TL oldu. İşçilere 3 bin 152 TL de ikramiye verilecekti. Fabrikadaki formenlerin saat ücretleri ise 40 TL 32 kuruştan 86 TL 45 kuruşa yükseltildi. Brüt maaşı 19 bin 227 TL olan formenlere 6 bin 409 TL'lik ikramiye verilecekti.

Maaş zammı dışında işçilere ramazan ve kurban bayramlarında biner TL, aylık 300 TL yakacak yardımı ve 600 TL yıllık izin ücreti verilmesine karar verilmişti.
Evlenme yardımı 2 bin 906 TL, doğum yardımı bin 569 TL, çocuk parası 125 TL, yılda iki kez bin 500 TL erzak yardımı, yılda iki kez 650 TL ayakkabı yardımı, tek seferlik 7 bin 500 TL nakit destek sağlanacaktı. İlköğretim ve orta öğretim için 400 TL, lise için 500 TL, yükseköğretim için 700 TL eğitim yardımı da yapılacaktı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar