Antep'te Artemis'ten sonra Erkaplan halı işçileri de grevde: 'Biz kazandırıyorsak kazanmak istiyoruz'
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Antep'te tekstil işçilerinin direnişi büyüyor. Dört gündür grevde olan 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Artemis Halı işçilerinin ardından, bugün 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Erkaplan Halı işçileri eyleme başladı. Artemis Halı işçileri, bu sabah Erkaplan Halı işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Her iki fabrikada yaklaşık 150 işçi dokuma işçisinin katıldığı grevde, fabrika önünde "Direne direne kazanacağız" ve "İşçi işçiye ihanet etmez" sloganları atıldı.
'SON İKİ HAFTADA ALTINCI GREV'
Artı Gerçek'e konuşan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Son iki haftada Başpınar'da direnişe çıkan altıncı fabrika Erkaplan işçileri. Önce SANKO ve ASKO tekstil işçileri, ardından Koza Halı, ardından Şireci, Artemis ve bugün de Erkaplan işçileri yine zam talebiyle, bu yüzde 34'lük sefalet zammını kabul etmedikleri için direnişe çıktılar" dedi.
'DOKUMACILARIN ÜCRETLERİ ERİDİ'
Dokuma işçilerinin grevde olduğun anlatan Türkmen, "Dokuma işçilerinin ücretleri öteden beri işçiler arasında Antep'te en yüksek ücretlerdir çünkü bu çok vasıflı bir iş. Örneğin; bir dokuma kalfası ya da telcisi olmak için en az üç-beş yıllık bir deneyime ihtiyacınız var. Doğal olarak dokuma ücretleri de diğer iş kollarına göre daha yüksektir. Ama dokumacıların ücretleri son 10-15 yılda çok ciddi eridi. Ben eski bir dokuma işçisiyim. Benim çalıştığım dönemde, 20 yıl önce bir dokuma kalfasının yani operatörün aylığı asgari ücretin dört katıydı. Telcinin yani operatör yardımcısının asgari ücretin üç katıydı. Şu anda kalfanın ücreti asgari ücretin bir buçuk katına kadar düşmüş durumda" diye konuştu.
'İŞÇİLER DİRENİŞİ SÜRDÜRMEKTE KARARLI'
İşçi temsilcileriyle birlikte işveren temsilcileriyle bugün iki kez görüştüklerini belirten Türkmen, "Kalfaya 16 bin 500 TL, telciye de 15 bin TL öneriyorlar. Dokuma işçileri de bunu kabul etmiyor, hakları olanı istiyorlar. İşçilerin talebi operatörlerin sabit aylıklarının 21 bin TL'ye, telcilerin sabit aylıklarının 18 bin TL'ye çıkması. Bunun dışında bobinci, cağcı, portifçi gibi işçilerin de aynı oranda ücret talepleri var. İkinci görüşmede onlar bize tekliflerini sundular. Önerdikleri teklifler; kalfaya 17 bin 500 TL, telciye yine 15 bin ve artı 400 TL devamlılık primi. Diğer çalışanlara önerdikleri de işçilerin talebinin çok altında. İşçiler bunu kabul etmediler. İlk belirledikleri taleplerde ısrarcılar ve direnişi sürdürme kararı aldılar" diye konuştu.
'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Artı Gerçek'e konuşan Erkapı Halı işçilerinden Süleyman Yüksek de 16 yıllık işçi olduğunu ve haklarını almak için greve çıktıklarını söyledi. Yüksek, "Biz kalfalar 21 bin TL, telciler 18 bin TL, cağcılar 14 bin TL, bobinciler 13 bin TL istedik. Onların verdiği zamda kalfa ve telci arasında hiçbir fark kalmamış oldu. Buna itiraz ettik. Herkesin hakkını alması için mücadeleye devam etme kararı aldık" diye konuştu.
'ARTIK BURAMIZA GELDİ'
İşçilerden Tevfik Güçlü de "Erkaplan'da kalfalık yapıyorum. Beş buçuk yıldır çalışıyorum. Bir insanın yaşaması için verilmesi gereken haklar şu anda hiçbirimizde yok. Artık insanın burasına geldiği için direnişimize başladık. Başpınar'da çalışan bütün arkadaşlarımı da direnişe davet ediyorum. Artık bir birleşme, sendikalaşma olması lazım. Birlikten kuvvet doğar. Bugün bana yarın sana. Tek olunca hiçbir şey olmuyor. Aldığımız maaşlar yetmiyor. Çoğumuz çoluğumuza çocuğumuza artık birşey yedirememe durumuna geldik. Bir tatlı yediremiyorsun, bir yemeğe çıkaramıyorsun. Sosyal hayat zaten yok. Haftanın yedi günü çalışıyoruz. Kurban ve ramazan bayramı hariç yılın 365 günü çalışıyoruz" dedi.
'BİZ KAZANDIRIYORSAK KAZANMAK İSTİYORUZ'
Hayrullah Albayram da "Hak arayışı içindeyiz. Bize makul olan ücreti almaya çalışıyoruz. Ben dokuma kalfasıyım, tezgahta çalışıyorum. Sadece kendimiz için değil, arkadaşlarımızın tamamının hakkını aramaya çalışıyoruz. Biz bazı şeylerin zorlukla değil, tatlı mutabakatla çözülmesini istiyoruz. Biz kazandırıyorsak kazanmak istiyoruz" diye konuştu.
(ARTI GERÇEK)
Antep'te Şireci Tekstil işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı