Trendyol işçilerinden iş bırakma eylemi: Şirket büyüdükçe bizi göz ardı etmeye başladı
Fatih Orhan adlı Trendyol işçisi, 'Bütün giderler bizden gidiyor. Şirket yüzde 600 büyüdü. Firma 3.5 milyar yatırım aldı. Halbuki büyümenin en büyük emekçileri bizleriz' dedi.
Yağmur KAYA
+GERÇEK- Trendyol şubelerinde "esnaf-kurye" olarak dağıtım işçiliği yapan kuryeler, 2022 için yapılan ve mart ayından itibaren uygulanacak yüzde 11 oranındaki zammı protesto etmek için Yenikapı'da eylem yaptı. İşçiler açıklamanın ardından İstanbul'da konvoy düzenledi.
Yüzlerce Trendyol Express işçileri düşük zammı kabul etmeyeceklerini belirterek talepleri kabul edilinceyedek kontak kapatmaya devam edeceklerini söyledi.
Açıklamayı işçiler adına Berkay Hepgüven okudu.
TAŞERON OLARAK ÇALIŞIYORLAR
Enflasyonda ki artış nedeniyle oluşan zamlardan herkes gibi Trendyol çalışanlarını da etkilesiğini belirten Hepgüven, "Uzun süredir bekletelilen zam kararı 24 Ocak Pazartesi günü açıklanmıştır. Açıklanan yüzde 11’lik zam, Trendyol Express kuryeleri tarafından yeterli bulunmamıştır" dedi.
'ZAM AYLIK YAKIT GİDERİMİZİ BİLE KARŞILAMIYOR'
Trendyol Express kuryelerinin taşeron olarak çalıştığını vurgulayan Hepgüven, "Tüm masraflar şahsımıza aittir. Bu nedenle zamlanan her unsur bizi doğrudan etkilemektedir.
Yakıt, vergi dilimleri, bağkur, motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta gibi maddelerde enflasyon nedeniyle ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yemek, muhasebe masraflarımızdan sigortamıza kadar her masrafı kendimiz karşıladığımız bilindiği üzere buna rağmen yapılan bin TL'lik zam aylık yakıt giderimizi bile karşılamamaktadır.
Yine bilindiği üzere Trendyol Express, araçları bizlere temin ettirmektedir. Bu sebeple her kurye uzun vadeli araç kredi borçlarının içinde kendini bulmuştur. Masraflarımıza ek olarak uzun vadeli kredi borçlarının göz önünde bulundurulması Trendyol Express tarafından şart olmuştur" diye konuştu.
'AKILCI BİR ZAMMI 9 BİNE AŞKIN KURYEYE İLETİN'
Hepgüven taleplerini şöyle sıraladı:
"Trendyol Express kuryeleri olarak, Trendyol ve Trendyol Express'ten şirketinden beklentimiz yapılan zammın revize edilmesi, güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak akılcı bir zam teklifini 9 bini aşkın kuryelere iletmesidir.
Durumdan geri adım atmayacağını bildiren Trendyol firmasına tepkimizi kontak kapatarak iletmeye devam edeceğiz."
Trendyol işçisi Fatih Orhan ise zamma ilişkin tepkisini ve çalışma koşullarını şu sözlerle anlattı:
'YEMEK PARASI, AKARYAKIT, MUHASEBEYİ KENDİ CEBİMİZDEN VERİYORUZ'
"Burada bulunan herkesin şahsi firması bulunuyor. Herkes vergi mükellefi. Bize yapılan yüzde 11 zammı kabul etmediğimiz için buradayız. Bunun sebepleri var: buradaki herkes şahıs firması ve vergi mükellefi.
Yemek parasını, akaryakıt, muhasebeyi kendi cebimizden veriyoruz. Bağkur'u kendimiz ödüyor, karşılıyoruz. Ve bu masrafların hepsini topladığımız da asgari ücretin yarısı bile elimizde kalmıyor. Ülkenin durumu ortada. Gelen zamlar ortada. Bu zammı çok düşük buluyoruz."
Trendyol işçisi Fatih Orhan: Yemek parasını, akaryakıt, muhasebeyi kendi cebimizden veriyoruz. Bağkur'u kendimiz ödüyor, karşılıyoruz. Ve bu masrafların hepsini topladığımız da asgari ücretin yarısı bile elimizde kalmıyorhttps://t.co/0jfLO1NnbA pic.twitter.com/TBOSJ221rs
— +GERÇEK (@artigercek) January 25, 2022
'İŞİNE GELEN ÇALIŞIR, GELMEYEN ÇALIŞMAZ, DEDİLER'
Orhan, yüzde 11'lik zammı kabul etmediklerini iletmek üzere yetkililere görüşme yaptıklarını ancak yetkili isimlerin "Yaptığımız zam bu. İşine gelen çalışır, işine gelmeyenler çalışmaz" şeklinde cevap aldıklarını vurguladı.
'BU ARABALARA KREDİ ÇEKİP 200-250 BİN TL VERDİK'
Orhan, "Burada bulunan yüzlerce insan kendiliğinden toplandı. Binlerce araba var burada. Bu arabalara 200-250 bin gibi paralar verdik. En az 3 bin 5 bin lira araç kredisi ödüyorlar. Kar, kış, yağmur, çamur demeden çalışıyoruz. Yapılan zammı doğru bulmuyoruz" diyerek kontak kapatmaya devam edeceklerini belirtti.
"İstediğimizi elde edene kadar çalışmayı düşünmüyoruz" diyen Orhan, Trendyol'da işe başladıkları ilk yıl koşulların şimdiye nazaran daha iyi olduğunu vurgulayarak, "Trendyol büyüdükçe bizi çok göz ardı etmeye başladı. Halbuki büyümenin en büyük emekçileri bizleriz. Çünkü kargoyu dağıtanlar bizleriz.
'BEZDİRMEK İSTİYORLAR'
Sabah erken saatlerde kamyondaki eşyaları indiriyoruz. Severek yapıyoruz. Çünkü emeğimizin karşılığını alabiliryorduk. Bir çalışma saatimiz var. Sabah 06:00'da işe başlıyoruz. Ama çok daha uzaktan gelen arkadaşlarımız var. Haliyle bu arkadaşlarımız geç kalabiliyorlar.
Geç kalanlara son aylarda cezai işlemler uygulanıyor. 600-640 lira gibi. Bazı bölgelerde çuvallarımız var bizim. Bu çuvalları dışarı attıkları için 3 bin 3 bin 500 lira gibi cezalar uygulanmaya başlandı. Bunlar hep mobinge uygulaması aslına bakarsanız. Bezdirmek istiyorlar.
'YAPILAN ZAM YAKITI BİLE KARŞILAMIYOR'
Ama buradaki herkes emekçi. Herkes evine ekmek götürmek istiyor. Çocukları olan, dünya kadar kredi borcu olan insanlar var. Yapılan zam yakıtı bile karşılamıyor. Değil bizim ihtiyacımızı genel rutin yakıtımızı bile karşılamıyor. Ki bugün aldığımız habere göre akaryakıta 56 kuruş gibi bir zam gelmiş. Bir aracın deposu en kötü 250 liraya doluyor. Ve yapılan zam bin lira" dedi.
İşçi Orhan, akaryakıt, yemek, muhasebe ve daha birçok giderin işçilerin karşıladığını söyledi. İşçilerin elinde kalan paranın asgarî ücretin altında olduğunu yineleyen Orhan, Trendyol'un işçilerin giyinmesi için verdiği işçi kıyafeti parasını dahi kendilerinin ödediğini vurguladı.
'TRENDYOL YAZAN KIYAFETİN PARASI BİLE BİZİM CEBİMİZDEN ÇIKIYOR'
"Bütün giderler bizden gidiyor. Şirket yüzde 600 büyüdü. Firma 3.5 milyarlık yatırım aldı. Yeri geldiğinde akşam dokuza, ona kadar çalıştığımız oluyor. Kar kış demiyoruz. Motokuryelik yapan arkadaşlarımız en kötü hava koşullarında çalışıtılar. Biz aç gözlülük yapmıyoruz. Onlardan 20-30 bin liralık gibi bir taleplerimiz yok. Şu an yapılan zam KDV dahil 11 bin 700 lira. Biz 13 bin 500 artı KDV şeklinde para talep ediyoruz. Yani şu üzerimizde gördüğünüz Trendyol yazan kıyafetin parası bile bizim cebimizden çıkıyor. Müşterileri aradığımız telefon hatlarının faturalarını bile biz ödüyoruz" diyen Orhan, kendilerine aylık toplam 11 bin 500 gibi bir ücret ödendiğini söyledi.
'MASRAFLARI DÜŞÜNCE ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KAZANIYORUZ'
Aldıkları bu ücretin 2 bin 500 lirasını yakıta, sigortasız çalıştıkları için Bağ-Kur'a, araç bakımına, yemeğe ödediklerini vurgulayan Orhan şöyle devam etti:
"Bu masrafların hepsini düşündüğünüz zaman asgarî ücretin çok daha altında kazanıyoruz. Üzerimizdeki Trendyol montlarını bile 250 lira artı KDV bize fatura ediyorlar. 'siz bizim iş ortağımızsınız. Bunu size fatura edeceğiz' diyorlar. Kalem dağıttılar. Sözde kalem kullanacaktık. Pandemiden dolayı temassız işlem olsun diye. Kalemlere 200 lira artı KDV rakamlara bize sattılar. Bunun gibi birçok şey var ama bu zamana kadar şikayetçi olmadık. Şirketimiz için elimizden geleni yaptık ama şirketimizin yaptığı zam çok komik bir zam. Ve yapılan bin liralık zam tefrikat dediğimiz devletin kestiği zorunlu vergiyi düştüğümüzde 700 lira gibi bir zam yaptılar. Bir depo yakıt parasına bile zam yapılmadı."
İşçiler adına yapılan bir başka açıklamada da şunlar kaydedildi: