Tütün işçileri karayolunu trafiğe kapattı: Doğduğu yerde ölen işçileriz

Tütün işçileri karayolunu trafiğe kapattı: Doğduğu yerde ölen işçileriz
Tütün işçileri, 1 Temmuzda yürürlüğe giren yeni tütün yasasını Malatya-Adana karayolunu kapatarak protesto ediyor.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Malatya Doğanşehir ilçesinde bulunan tütün üreticileri, 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren tütün yasasını protesto ediyor. Adana-Malatya karayolunu traktörlerle trafiğe kapatan tütün üreticileri acilen yasanın geri çekilmesini talep ediyor. 

Artı Gerçek’e konuşan tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar, yeni tütün yasasının garibanlara uygulanacağını belirterek, "1 Temmuz tarihinde kıyılmış tütüne 1 yıl ila 6 yıl arası hapis cezası öngörüyor. Sessiz gariban doğduğu yerde ölen işçileriz. Sesimizi kimse duymuyor. Oy verdiğimiz siyasi partilerde bizi kaideye almıyor. Mecburen halkımızdan da özür dileyerek şu anda Malatya-adana-mersin karayolunu trafiğe kapattık. Mecbur kaldık. Feryadımızı bu şekilde dile getiriyoruz. Umarım birileri bize soluk olur. Beklentimiz yok ama hayal âleminde sörf yapıyoruz" dedi. 

Olay yerine polis ve jandarma geldi. İşçilerin bekleyişi sürüyor.

Yetkililerle görüşmeler sonrasında ise karayolu trafiğe açıldı. 

NE OLMUŞTU? 
1 Temmuzda yürürlüğü giren yasaya göre Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan "yetki belgesi" almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklanmıştı. Söz konusu uygulama için 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda 2017’de düzenleme yapılmış, uygulamaya geçmesi için verilen Haziran 2020 tarihi bir yıl daha ertelenmişti. 
4733 sayılı Tütün Kanunu, şartları yerine getirmeyenlere para cezası vereceğini söylüyordu. Ancak yeni uygulamada yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verebilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar