Urfa'da TMSF'ye devredilen fabrikada yaklaşık 350 işçinin çıkışı verildi

Urfa'da TMSF'ye devredilen tekstil fabrikasında çıkan yangın sonrası yaklaşık 350 işçinin çıkışı verildi. Artı Gerçek'e konuşa işçiler, fabrikanın kapanıp kapanmayacağıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Urfa'da TMSF'ye devredilen fabrikada yaklaşık 350 işçinin çıkışı verildi

Ali GÜZEL


URFA - Urfa Organize Sanayi Bölgesinde eski adı Zümrüt Tekstil olan fabrikaya 2016 yılında açılan FETÖ soruşturması kapsamında kayyım atandı. Fabrika, kayyım atandıktan iki sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. 2023 yılında adı Aymoda Kumaş olarak değişen fabrikada geçtiğimiz 17 Ocak'ta yangın çıktı.

YANGINDAN SONRA İŞÇİLERİN ÇIKIŞI VERİLDİ

Fabrikanın depo bölümünde başlayan yangın giderek büyüdü ve diğer bölümlere sıçradı. Yangında işçiler zarar görmedi ancak fabrikadaki kumaşlar yandı. Yangından 14 gün sonra fabrikada çalışan yaklaşık 350 işçiye çıkışları verildi. Fabrikada ise henüz bir tadilat çalışması başlatılmadı.

'RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI, İŞÇİLER MAĞDUR'

Artı Gerçek'e konuşan bir işçi, fabrikanın kapanıp kapanmayacağıyla ilgili kendilerine resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"17 Ocak'ta cuma namazı saatlerinde depoda nedenini bilinmeyen bir yangın çıktı. Yangın, yanan kumaşlardan sonra çatıya da sıçradı. İçerisinde sünger olduğu için çatı da yandı ve yangın büyüdü. Altyapı ve elektrik tesisatları ile 3-4 tane makine yandı. Yanan makineler çok pahalı değil, gerisi tadilatla ayağa kaldırılabilecek durumda. Yangından sonra gelen TMSF heyeti biz işçileri mağdur etmeyeceklerini söyledi. Birkaç gün sonra sendika grubundan 'gelin imza atıp tazminatlarınızı alın' diye mesaj yazdılar. Herkes, 'fabrika kapandı hiç olmazsa tazminatımızı alalım' düşüncesiyle imza attı. Kıdem tazminatımızı verdiler ama ihbar tazminatımızı almadık. 31 Ocak'ta çıkışımızı verdiler. Fabrika kapanıp kapanmayacağıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Şu an işçiler mağdur."

'SENİN YAŞIN GEÇMİŞ, BİZE OLMAZSIN DİYORLAR'

Fabrikada uzun yıllardır çalışan işçiler olduğunu ve yaş nedeniyle iş bulamadıklarını söyleyen başka bir işçi ise şöyle konuştu:

"Buraya 2016 yılında kayyım atandı ve kayyımdan iki ay sonra da TMSF'ye geçti. Bu fabrikada 18 yıldır çalışan insanlar var. İnsanlar gençlik yıllarının en güzel dönemlerini bu fabrikaya feda ettiler. 25 yaşında giren işçi şu an 40 yaşını geçti, nereye gitse yaşından dolayı kimse işe almıyor. Yıllardır çalıştığımız için kumaş işinde uzmanlaştık ama kendi alanımızda iş yok. Ayakkabı fabrikasına başvurduğumuzda 'senin yaşın geçmiş, bize olmazsın' diyorlar. Bu insanlar nerede çalışacak? İşçi olduğumuz için hep borçluyuz çünkü mevcut ekonomik koşullarda borçlu olmayan işçi neredeyse yok. Aldığımız tazminatla ya banka ya da diğer borçlarımızı ödedik. Tazminattan da eser kalmadı. Arkadaşlarımızın yüzde 80'i bu şekilde ve iş de bulamıyoruz. Fabrikaya yeniden ayağa kaldırılacaksa biz de bu süreçte para almadan destek vermeye razıyız."

'MAKİNELERİN YÜZDE 80'İ SAĞLAM, FABRİKA AYAĞA KALDIRILABİLİRDİ'

Fabrikanın tadilatla ayağa kaldırılabileceğini belirten bir işçi de "Burası Güneydoğu bölgesinin en entegre fabrikası. Fabrikaya giren pamuk kumaş olarak işleniyor. Yeni bir fabrika 10 liraya kurulabiliyorsa burası 2 liraya ayağa kaldırılabilir. Zaten bir miktarını da sigorta karşılar. Bizim çıkışımızı vermek yerine 3-4 ay kısa çalışma ödeneği verseler, fabrikanın hızlı bir şekilde ayağa kaldırılması için biz elbirliğiyle destek olmaya vardık. Çocuğu olan var, çocuğunu üniversite okutan var. İşsiz kaldığımız için durum çok vahim ve fabrika şu an yandığı gibi duruyor. Burada yeni bir fabrika kurulmayacak sadece tadilat yapılacak. Makinelerin yüzde 80'i sağlam. Zaten yanan makinalar da çok eskiydi" dedi.

AYAN: YETKİLİLERİ SORUMLULUK ALMAYA DAVET EDİYORUZ

Konuyu TBMM'de gündeme getiren DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, 2000 yılında kurulan fabrikanın dünyaca ünlü markalara kumaş ürettiğini, Urfa ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağladığına dikkat çekti. Fabrikanın kısa sürede ayağa kaldırılabileceğini belirten Ayan, "İşçilerin haklı taleplerinin yanındayız. İşçiler, bir an önce 2000 yılından bu yana faaliyet yürüten fabrikanın onarılmasını ve tekrardan işlerinin başına geçmek istiyor. Çünkü bu fabrikada her ne kadar çalışan 350 işçi olsa da, arkasında 2-3 bin kişiyi besleyen bir fabrikadır. Fabrikanın kapatılması büyük bir hatadır. Bu hatadan dönülmesi için tüm yetkilileri sorumluluk almaya davet ediyoruz" diye konuştu.

urfa fabrika işçi tmsf yangın kayyım