Yangında ölen 29 işçinin ailesinden 'adalet' talebi
Beşiktaş'ta Masquerade adlı gece kulübünde çıkan sonrası 39 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili dava bugün görülüyor. Dava öncesi açıklama yapan aileler, 'İşletme kadar belediyelerin de sorumlu olduğunu' söyledi ve 'adil yargılama' talebinde bulundu.
Artı Gerçek - İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Masquerade adlı gece kulübünde, 2 Nisan 2024 tarihinde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Yangının üzerinden 9 ay geçerken, olaya dair açılan davanın 6. duruşması bugün Silivri’de Marmara Ceza İnfaz Kurumları'nda gerçekleşiyor.
Dava öncesi basın açıklaması yapan aileler, yangında sorumluluğu olan kurumlara dikkat çekerek, 'adil yargılama' talep ettiler.
KESK adına SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak Sevim'in da katıldığı açıklamada aileler adına açıklamayı yangında yaşamını yitiren Şivan Dolu'nun ablası Zülfiye Dolu okudu.
Yangının üzerinden yaklaşık 9 ay geçtiğini ve 5 duruşma yapıldığını hatırlatan Dolu, "Dava süreci de baştan beri söylediğimiz gibi açıkça yangının bir kaza değil iş cinayeti olduğunu ortaya koydu. 29 işçi yanarak ve boğularak öldü. Burada İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılamada bu cinayette işletme sahipleri, tadilatı yapan firma yetkilileri kadar Beşiktaş Belediyesi ve İBB İtfaiye Şefliği’nin de sorumlu olduğu ortaya çıktı" dedi.
'İŞLETME SAHİBİ KADAR BELEDİYELER DE SORUMLU'
"İşletmede bugüne kadar böyle bir facianın yaşanmaması tamamen şans eseridir" vurgusu yapan Dolu sözlerine şöyle devam etti:
"İşyeri ruhsatlarının ve yangın raporlarının hukuka aykırı düzenlendiği işyerinde 02.04.2024 günü yangına sebep olan tadilat sırasında hiçbir güvenlik önlemi alınmamış, var olan yangın söndürme cihazları kapatılmış, gece kulübü işçilerine ve tadilatı yapan şirketlerin işçilerine iş sağlığı güvenliği eğitimleri verilmemiştir. Sanıklar tadilat öncesinde ve tadilat sırasında hiçbir önlem almamışlar, belediye yetkilileri denetim görevlerini yerine getirmeyerek, bu eylemleri nedeniyle 29 kişinin ölmesine neden olmuşlardır.
Davada işletme sahibi ve tadilatı yapan firma sahibi sanıklar ölen ve tadilat için şantiye şefi olarak gösterilen Sinan Yılmaz’a tüm sorumluluğu yüklemeye çalışırlarken Beşiktaş Belediyesi ve İBB İtfaiye Şefliği’nden sanıklar ise cinayet ile kendi eylemleri arasında bir bağlantı bulunmadığını illiyet bağı olmadığını iddia ediyorlar.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi tadilat sırasında hiçbir güvenlik önlemi almayan, var olan yangın söndürme cihazlarını kapatan, işçilere iş sağlığı güvenliği eğitimleri vermeyenler işletme sahipleri ve tadilatı yapan şirketlerdir. Yine işletmenin ilk kurulduğu tarihlerden bu yana alınan ruhsatların hepsinde usule aykırı işlem yapılmış, yıllarca usulsüz işlemler ile çalıştırılan işyeri hiç denetlenmemiştir. Dolayısıyla usulsüz işlem yapan Beşiktaş Belediyesi ve İBB İtfaiye Şefliği’nden sanıkların eylemleri 2 Nisan günü yaşanan cinayete sebep olmuştur.
Aileler olarak ilk duruşmada iki sanığın tahliye edilmesinin adil yargılanma hususunda tedirgin olmamıza neden olduğunu belirtmeliyiz. Ancak buna rağmen mahkeme heyetinin olayı aydınlatma ve sanıklara hakkettikleri cezayı verme konusunda adaleti sağlayacağına yönelik inancımızı koruduğumuzu da ifade etmeliyiz.
Daha önceki iş cinayetlerinde de defalarca deneyimlendiği gibi kamuoyu desteği çok önem taşımaktadır. Bizler tüm duyarlı kurum, kuruluş ve kişileri 29 işçinin öldürüldüğü davanın takipçisi olmaya davet ediyor bizlere destek verenlere de teşekkür ediyoruz." (HABER MERKEZİ)