ChatGPT, Google'ın tahtını sallar mı?

ChatGPT, Google'ın tahtını sallar mı?
ChatGPT’nin yeni, güncel versiyonu Chatgpt 4o’la ilgili en çok vurgulanan özelliklerden biri yüzümüze bakıp duygularımızı anlaması, mantık yürütmesi, sorularımıza cevap vermesi. Hedef ise Google’ın tahtından edebilmek.

Balkan TALU


Artı Gerçek - OpenAI, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin yeni, güncel versiyonu olan GPT-4o'ın lansmanını yaptı. OpenAI’nin chatbotunun yeni sürümü insanlarla diyalog kurabiliyor, 50 dilde simültane tercüme yapabiliyor, matematik problemleri çözebiliyor veya siz çözmeye çalışırken alternatif yöntemler ve öneriler sunabiliyor.

CHATGPT-4O BİZİ ANLIYOR, BİZİMLE FLÖRT EDİYOR

Peki ChatGPT-4o bizi görebiliyor mu? Bu sorunun cevabı, kocaman bir evet. ChatGPT-4o, yüz ifadenize veya bir görsele bakarak düşüncelerinizi okuyabiliyor. Tanıtım toplantısında katılımcıların halini, hatırını soran ChatGPT 4o kendisine iltifat edildiğinde "Lütfen dur, beni utandırıyorsun" diyebiliyor. BBC’nin teknoloji editörü Zoe Kleinman’ın haberine göre, önceki versiyonlarına göre daha hızlı ve dili konuşma diline daha yakın, hatta zaman zaman "flörtöz bir dil” kullanıyor. Zaten neredeyse bütün haber metinlerinde Spike Jonze'un yönettiği, Joaquin Phoneix’in ve sesiyle Scarlett Johanson’un başrolde oynadığı Her filmine mutlaka bir gönderme yapılıyor.

Filmi hatırlamak gerekirse ana hatlarıyla özeti şu şekilde:

Theodore Twombly karısından boşanmış, depresyondan mustarip yalnız ve mutsuz bir adamdır. Yeni ve ileri seviye bir yapay zeka işletim sistemi sayesinde çekici bir sanal kadın olan Samantha (Scarlet Johansson) ile tanışır ve onunla “konuşmaya” başlar. Samantha, yaşam ve dünya üzerine sorduğu sorularla Theodore’u bambaşka bir gerçekliğin içine sokar. Theodore bir yandan hayatından tekrar keyif almaya başlasa da, teknoloji ve yapay zekayla olan ilişkisi de giderek tuhaflaşmaya başlamıştır.

TUHAF BENZERLİKLER, TUHAF TESADÜFLER

'Tuhaf' şeylerden söz etmeye başlamışken, ChatGPT ile sohbet etmek için sunulan seslendirme seçenekleri arasında yer alan 'Sky', Scarlett Johansson’un sesine biraz fazla benziyordu. Scarlett Johansson'un kendisi de, Sky’ın sesini duyunca şoke olduğunu ve çok kızdığını söyledi. Ünlü oyuncu daha da ileri giderek, OpenAI CEO’su Sam Altman’ın kendisine bu konuda teklifte bulunduğunu açıkladı; teklifi tamamen kişisel sebeplerden reddettiğini söyledi. OpenAI ise Sky’ı geri çekebileceklerini ama Johansson’u taklit etmek gibi bir amaçlarının olmadığını savundu.

Öte yandan OpenAI daha önce de başka telif davalarına maruz kalmıştı. Aralık ayında New York Times gazetesi, kendisine ait milyonlarca makalenin şirket tarafından ChatGPT modelini geliştirmek üzere kullanıldığını öne sürmüştü. Eylülde ise yazarlar George R. R. Martin ve John Grisham, yapay zekayı eğitmek üzere telif haklarının ihlal edildiğini iddia etti.

232 MİLİSANİYEDE CEVAP VEREBİLİYOR

Peki ChatGPT 4o neler yapabiliyor? Öncelikle farklı format seçeneklerinde metinler üretebiliyor. Şiir
de yazabiliyor, müzik parçası da, kod da... E-posta da yazabiliyor mektup da senaryo da…

Kullanıcılarla farklı ton ve duyguları vererek iletişim kurabiliyor. Gerçek dünyadan bilgi edinip bu bilgileri işleme kapasitesi de var, soru sorulduğunda kapsamlı ve bilgilendirici yanıtlar verme becerisi de. Biz insanlar sesli girdiye, mesaja veya soruya 320 milisaniyede karşılık verebiliyorken ChatGPT 4o bunu 232 milisaniyede yapabilecek. Ek olarak farklı konularda yeni güncel bilgileri, gelişmeleri de size verebilecek.

Kamerayı açarak bağlantı kurduğunuzda ise hem mekanı hem de ortamdaki kişileri algılayabiliyor; yapay zeka araçlarıyla entegrasyon sağlayarak görselliği eş zamanlı analiz edebiliyor. Uygulaması şimdilik sadece Mac bilgisayarlar için çıktıysa da, ChatGPT-4o sesli asistanıyla sizin sesli veya görüntülü toplantınızı takip edebiliyor ve o görüşmenin notlarını size dökebiliyor.

CHATGPT-4o’IN KUSURLARI

ChatGPT 4o’ın lansmanı yapılırken üç beş aksilik çıkmadı değil. Çıktı elbet... Bir noktada gülümseyen bir adamı tahta bir yüzeyle karıştırmayı da başardı; 'otomatiğe bağlayıp', gösterilmemiş bir denklemi çözmeye de çalıştı. Bunlar küçük sorunlar gibi gözüküyorsa da, yapay zekâ chatbotlarını tekinsiz yapan "teknik kusur ve halüsinasyonların" giderilmesi için hâlâ gidilecek uzun bir mesafe olduğunu da ortaya koyuyor.

EKOLOJİK TAHRİBATA YOL AÇACAK

İleride ortaya çıkabilecek sorunlardan birinin de ChatGPT-4o’ın yaratacağı ekolojik tahribat olacağı düşünülüyor. Zira, yapılan işlem karmaşıklaştıkça uygulamanın tükettiği enerji de artacak.

ChatGPT, 4o modelini önümüzdeki birkaç hafta içinde tüketicilerin hizmetine sunacak. Uygulamanın ürün geliştirme, müşteri hizmetleri araştırma, içerik oluşturma ve eğitim dallarında kullanılması bekleniyor. OpenAI’nin en büyük sürprizlerinden biri de, ChatGPT-4o'ı ücretsiz olarak kullanıma sunacağını, ChatGPT Plus aboneliğine gerek olmayacağını duyurması oldu. Bu noktada OpenAI’nin en büyük iddialarından biri Google’a diş gösterebilmek.

HEDEF GOOGLE’IN TEKELİNİ KIRMAK

Bugün Google’ın piyasa değeri 2 trilyon doları geçiyor. Bildiğimiz üzere Google haritadan, haberlere, pazarlamadan alışverişe kadar geniş bir hizmet yelpazesine sahip. Yakında ChatGPT’nin de bu yan dallarda topa gireceği bir sır değil. Covid-19 salgınından sonra 3.3 kat büyümüş olan Google’ın 83.4 milyar dolar geliri var. Elde ettiği kâr ise 20 milyar dolardan fazla. İşte Open AI da, böyle bir ortamda ChatGPT’nin yeni sürümünü bu yüzden ücretsiz yapıyor.

GPT-4o’ın Siri’den çok daha donanımlı bir chatbot olduğu artık herkes tarafından kabul görüyor Ne de olsa GPT-4o Siri gibi sadece sesinize değil, görüntünüze de tepki verebiliyor. Ek olarak, mantık yürütebilme yeteneğine de sahip olacak. İnsanların gözünü en çok korkutan kısım da bu büyük ihtimalle.

Öyle ya, Terminatör, 2001 veya Dünyalar Savaşı’nda olduğu gibi yapay zekanın, robotların, makinelerin istilasına mı uğrayacağız yoksa? Yok, durup dururken bize makineler saldırmayacak. Yok, Atlas filminde olduğu gibi yapay 'zeka ürünü terörist'imiz de olmayacak. Dikkat edilmesi gereken şey, insanlığın bu makinelere, robotlara, yazılımlara ne yüklemek istediği ve onları ne için kullanacağı. Nereye doğru ilerleneceği de ancak o şekilde görülecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar