AMASRA'DA MADEN KATLİAMINA GÖZ YUMULMUŞ
Artı Gerçek - Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra Maden Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde 43 madencinin ölmesiyle sonuçlanan grizu patlamasına ilişkin yargılama, bugün Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan beşinci duruşma ile devam ediyor. Tanıkların dinlendiği duruşmada, yeni bir bilirkişi raporu da dava dosyasına girdi. Davanın avukatlarından Derviş Emre Aydın, dava sürecini Artı TV’de Şükran Ekinci ile Günün İçinden programında değerlendirdi.
Avukat Aydın, ilk duruşmadan bu yana yaşananları özetledi, “Katliamın nasıl göz göre göre geldiğini her celsede daha net gördük” dedi. Duruşmada Merkez tahlisiye ekibinin tanıklıklarının dinlendiğini anlattı. Aydın, madencilerin çalışma koşullarının kötülüğüne dikkati çekti, “Grizuya karşı tedbirler devre dışı bırakıldı, işçiler daha fazla çalışmaya zorlandı. Tehlikeler yönetim tarafından görmezden gelindi. İşçiler, insan hayatının yok sayıldığı bir koşulda çalıştırılıyordu” dedi.
Aydın, dosyaya giren bilirkişi raporunu da yorumladı. Raporda, 1970 yılından kalan 50 yıllık bir hava aspiratörünün altını çizdi. Değiştirilmesi gereken ve iş güvenliği yönetmeliğine aykırı olan aspiratörün de katliamı getirdiğini anlattı. İlk raporda sorumluluk sahiplerinin daha geniş tespit edildiğini belirten Aydın, altyapı çalışmaları için ayrılan ödeneklerin de kullanılmadığını anlattı. Katliamın yaşanmasından 3 yıl öncesinde dahi, ana aspiratörün ocağı havalandırmaya yetmediğinin bilindiğini ifade etti. “Belgeler TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinin sorumluluğunu doğrudan ortaya koyuyor. Ancak Enerji Bakanlığı bugüne kadar yetkililerin soruşturulması için izin vermedi” dedi. Avukatların itirazı ile soruşturma izni vermeme kararının ortadan kalktığını anlattı. Aydın, soruşturmanın Çalışma Bakanlığı bünyesinde olan kısmının yürütülmesinin sağlandığını, ancak Enerji Bakanlığı’nın henüz TTK yetkilileri için izin vermediğini söyledi.