Auto brewery sendromu nedir? Belirtileri neler? Tedavisi var mı?
Artı Gerçek - Türkiye'de bugün ikinci vakanın ortaya çıktığı auto brewery sendromunun ne olduğu, neden kaynaklandığı, tedavisi, belirtileri en çok merak edilenler arasında.
Auto brewery sendromu, vücut içerisinde normalde alkole dönüşmeyen karbonhidratların alkole dönüşmesidir. Bu durum genellikle gastrointestinal sistemde bir dengesizlik meydana geldiğinde oluşur. Kişide baş dönmesi, mide bulantısı ve çeşitli semptomlar yaratabilir. Bu sendrom kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyebilir.
AUTO BREWERY SENDROMU NEDİR?
Bağırsak fermantasyonu sendromu olarak da bilinen auto brewery sendrom, bağırsaktaki mayanın aşırı miktarda etanol ürettiği zaman ortaya çıkan ve karbonhidratın alkole dönüştüğü, endojen yani vücudun kendi kendine alkol ürettiği çok nadir görülen bir hastalıktır. Gastrointestinal sistemde birçok sayıda mikroorganizma yaşar ve bunların büyük bir çoğunluğunu mantarlar oluşturur. En yaygın olanı candida mantar türü olarak bilinir. Mantar türlerinin büyümesi durumunda kişinin sağlığı ve genel yaşam kalitesi etkilenebilir.
Bağırsakta yer alan mantarlar şeker ve nişastayla beslenir ve bunları enerjiye dönüştürür. Bu oluşum aynı zamanda karbondioksit ve alkol olan etanol formunda atık da üretebilir.
AUTO BREWERY SENDROMU NEDEN OLUR?
Auto brewery sendromu, gastrointestinal hastalıklar ve mikrobiyom dengesizlik olduğunda ortay çıkar. Bu gibi durumlar ve faktörler auto brewery sendromunun oluşmasına zemin hazırlar. Bunun yanında aşağıdaki hastalıklar da bu sendromun oluşmasında önemli rol oynar:
- Crohn hastalığı
- İrritabl bağırsak sendromu (İBS)
- Kısa bağırsak sendromu
- Diyabet
- Obezite
- Zayıflamış bağırsak sendromu
Uzun süreli antibiyotik kullanımı da bağırsak mikrobiyomunu etkileyerek mantarların büyümesine sebep olabilir. İşlenmiş gıdalar barındıran beslenme şekli ve karbonhidrat da auto brewery sendromuna neden olmaktadır.
AUTO BREWERY SENDROMU BELİRTİLERİ
Auto brewery sendromu yaşayan kişilerde ortaya çıkabilecek belirtiler şunlardır:
- Mide bulantısı ve kusma
- Geğirme
- Kronik yorgunluk
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
- Cilt kızarıklığı
- Susuzluk ve ağız kuruluğu
- Hafıza ve konsantrasyon sorunları
- Konuşma bozukluğu
- Ruh halinde değişiklikler
- Baş dönmesi
AUTO BREWERY SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Uzman doktor, kişinin tıbbi geçmişine bakarak, mevcut belirtilerini öğrendikten sonra fiziki muayene yapar. Kişide yer alan belirtilerde auto brewery ya da farklı bir gastrointestinal hastalıklardan şüphelenirse farklı testler talep edebilir.
İdrar tahlili yapılarak kişinin dışkısında yer alan bakteri ve mantar miktarı kontrol edilebilir. Endoskopi ile kişide üreyen mantarların tespiti gerçekleşebilmektedir.
Bazı durumlarda ise auto brewery sendromunu teşhis etmek için karbonhidrat yükleme testinden yararlanılır. Kişiye karbonhidrat açısından zengin bir besin verilir. Birkaç saat sonra da kişideki alkol oranı hesaplanır.
AUTO BREWERY SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Auto-brewery sendromu tedavisinde beslenme şekli önemli bir rol oynar. Bunun yanında bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekebilir. Bu sendroma yönelik uygulanabilecek tedavi yöntemleri şöyle sıralanır:
Beslenme alışkanlığını değiştirme
Karbonhidrat içeren ve işlenmiş gıdalardan kaçınarak auto brewery sendromu nedeniyle oluşan belirtilerin azalması ya da hafiflemesi sağlanabilir. Beslenme biçiminde karbonhidrat alımının kısıtlanarak protein ağırlıklı beslenmeleri istenebilir. Bu yüzden karbonhidrat içeren ve ilave şeker barındıran aşağıdaki besinlerden uzak durmak gerekebilir:
- Beyaz ekmek, un
- Beyaz pirinç
- Fruktozlu mısır şurubu
- Hamur işleri ve tatlılar
- Makarna
- Glikoz, fruktoz gibi şekerler
- Meyve suyu gibi şekerli içecekler
Bu beslenme şeklinden sonra auto brewery sendromu belirtileri azalan kişiler zamanla normal düzenlerine dönebilir. Fakat bunu yapmadan önce mutlaka uzman doktora danışmak önemlidir.
İlaç tedavisi
Auto brewery sendromu antifungaller ya da antibiyotiklerle tedavi edebilir. Antifungaller maddeler bağırsakta yer alan mantar miktarının azalmasını sağlar. Ayrıca bu maddeler gastrointestinal semptomlara neden olan mantar enfeksiyonlarını da tedavi etmek için de yararlanılır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen kişilere daha güçlü ilaçlar önerilebilir ya da probiyotik takviyesi gerekebilir. Probiyotik takviyesi, yararlı bakterilerin bağırsakta denge sağlamasını olana verir ve mantar büyümesini engeller.