Çay Tabağındaki Motiflerin Bir Anlamı Varmış… Kimse Daha Önce Bilmiyordu

Çay Tabağındaki Motiflerin Bir Anlamı Varmış… Kimse Daha Önce Bilmiyordu
Çay kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan kırmızı çay tabakları, çay bahçelerinde ve restoranlarda sıkça karşımıza çıkar

Çay kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan kırmızı çay tabakları, çay bahçelerinde ve restoranlarda sıkça karşımıza çıkar. Ancak pek çoğumuzun bilmediği bir gerçek var ki, bu tabakların üzerindeki motif ve renklerin aslında belli bir anlamı bulunmaktadır.

Neredeyse her evde ve mekanda bulunan kırmızı beyaz çay tabaklarının üzerindeki renk ve motifler ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Webtekno’da yer alan bir içerikte, pek çok kişinin ilgisini çeken ve merak edilen detaylar paylaşıldı.

Peki, ‘milli çay tabağımız üzerindeki motifler neyi ifade ediyor?

TASARIMI KİME AİT?

Türkiye’de gelenekselleşen ve aynı zamanda millileşen bu tabağın ismi aslında "Acem çay tabağı".

Adından da anlaşıldığı gibi bu tabağın kökeninin İran’a ait olduğu düşünülüyor ve bu bölgede “nalbeki” ismiyle anılıyor. Uzun yıllar boyunca kullanılmış ve günümüzde de varlığını hâlâ sürdüren bu çay tabağının tasarımının kime ait olduğu ise muamma.

RENK VE MOTİFLER NE ANLAMA GELİYOR?

Genelde kırmızı oluşuyla millileşen bu tabaklardaki kırmızılıkların yanında, tabağın tasarımının geri kalanına ise beyaz renk hakim. Bu kırmızılıkların anlamı, çayın geldiğinde tavşan kanı görünmesini sağlamak.

Nalbekilerin orta kısmında yer alan çiçek motifine penç ismi verilir. Penç, Türk sanatına ait süsleme ürünlerinde, çoğunlukla karşımıza çıkan bir desen olmasının yanında Farsçada "5" manasına gelir ve yine bu motif yaprak sayısına göre adlandırılır. Yan tarafta yer alan kırmızı lekelerin de parmak izlerini temsil ettiği ve 7 tane olması sebebiyle haftanın günlerini ifade ettiği konusunda çeşitli görüşler bulunmakta. Hatta bazı köy ve kasabalarda da yapıldığı bilinen bu tabaklardaki kırmızı renkli beneklerde, köylü kadınların dokunuşu olduğu da söylentiler arasında.

TAVŞAN KANI ÇAY DEMLEMENİN SIRRI NE?

- Siyah çayın geneli fabrikalarda işlemden geçiriliyor. Paketleme ve diğer işlemler sırasında çayın tozlanmaması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle toz kalıntılarını gidermek, daha yumuşak ve kırmızı renk çay için demleme işlemi öncesi mutlaka yıkamalısınız.

- Tavşan kanı çay için su seçimi de önemli. Çeşme suyu, klor ve kireç gibi maddeler içeriyor. Bu maddeler hem çayın lezzetini hem de rengini etkileyebiliyor. Çay demlerken içme suyu veya arıtma suyu kullanmanız önem taşıyor.

- Uzun süre bekleyen çay acılaşıyor ancak nefis çay için muhakkak 20 dakika beklemek şart. Erken açarsanız çay tam oturmaz ve çiğ kalır, rengi de boz bulanık olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar