Evde çıtır çıtır Hatay usulü künefe yapmanın sırrı! Aşçılar bu kolaylığı söylemez

Evde çıtır çıtır Hatay usulü künefe yapmanın sırrı! Aşçılar bu kolaylığı söylemez
Evde çıtır çıtır künefe yapmanın püf noktası

Evde çıtır çıtır Hatay usulü künefe yapmanın sırrı! Aşçılar bu kolaylığı söylemez -

Künefe, Türk ve Arap mutfağında yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. Kadayıf, peynir ve şerbet ile hazırlanır. Künefenin geçmişi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Orta Doğu bölgesinde tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır.

Künefenin kökeni, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. O dönemlerde, Osmanlı İmparatorluğu'nun egemen olduğu coğrafyalarda farklı kültürlerin etkisiyle birçok tatlı çeşidi ortaya çıkmıştır. Künefe de bu tatlılardan biridir.

Künefe, genellikle tel kadayıfın içine beyaz peynir konularak hazırlanır ve üzerine tereyağı gezdirilir. Daha sonra künefeler, sac tava veya fırında pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, şerbet ile tatlandırılır ve servis edilir.

Künefe, Türkiye'de özellikle Gaziantep ve Hatay gibi şehirlerde çok popülerdir. Ayrıca, Orta Doğu ülkeleri ve Kuzey Afrika'da da yaygın olarak tüketilmektedir.

Sonuç olarak, künefe Orta Doğu bölgesinde tarihi oldukça eskilere dayanan bir tatlıdır ve günümüzde de popülerliğini korumaktadır.

EVDE ÇITIR ÇITIR KÜNEFE TARİFİ

Künefe malzemeleri

Yarım kilo taze kadayıf.
Yarım kilo künefe peyniri.
250 g tereyağı

Künefe şerbeti
2 su batdağı şeker
2 su bardağı su.

Künefe nasıl yapılır?

Şeker ve su tencereye alınarak şerbeti pişirilir. Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Kadayıf eritilen ve ılıyan tereyağı ile ovulur. Kayadıf yağı güzelce çekince 2'ye ayrılır. Yarısı künefe tepsisinin üzerine iyicene bastırılarak yerleştirilir. Üzerine havlu arasında bastırılarak suyu slınan ve ufalanan künefe peyniri yayılır. Kalan kadayıf ile aynı şekilde bastırılarak üzeri kapatılır. Ocağın büyük kısmına alınır ve çevrilerek pişirilir. Kenarları pembelelmeye başlayınca alt yüzeyi olmuş demektir. Ters çevrilerek ön yüzüde pişirilir. Ocaktan alınır ve kaynarken soğuyan şerbet üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince toz fıstık ile süslenerek servis edilir.

kaynak: Habertürk - Artı Gerçek

Öne Çıkanlar