“GAZZE DİRENİŞİ İSRAİL’İN YENİLMEZ İMAJINI YERLE BİR ETTİ”

“Gazze’de ulusal bir kurtuluş mücadelesi var, her kesimden destekler var. Dünyada örneği olmayan ikinci bir Apartheid’in İsrail’de yaşanıyor olması Hamas’a ciddi bir güç verdi. Hamas bu operasyon için 2 yıldır hazırlık yapıyordu.”

Artı Gerçek - İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar bir aydır sürüyor. İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği bombardımanlar devam ediyor. Bölge ülkelerinin katliama karşı tutumu ile çatışmalarda ateşkesin nasıl sağlanabileceği ise tartışılmaya devam ediyor. Orta Doğu gazetecisi Bereket Kar, çatışmalarda son durumu Artı TV’de Kemal Avcı ile Günün İçinden’de yorumladı.

Bereket Kar, Filistin meselesinin geçmişine değindi, 1936’da başlayan işgalden bahsetti. Kar, “İsrail, Birleşmiş Milletler kararlarını hiç tanımadı” dedi. Kar, geçmişten bugüne Gazze’de yaşanan ablukadan bahsetti. İsrail’in 300’ü aşkın BM kararını es geçtiğini belirtti. Kar, Hamas’ın 2007’den bu yana Gazze’de iktidar olduğuna değinerek, örgütün doğuş sürecini de Artı TV’de anlattı. Gazze’deki güçlerin ortak hareket ettiğini anlattı. “Gazze’de ulusal bir kurtuluş mücadelesi var, her kesimden destekler var. Dünyada örneği olmayan ikinci bir Apartheid’in İsrail’de yaşanıyor olması Hamas’a ciddi bir güç verdi” dedi. Kar, bizzat Filistinlilerden aldığı özel bilgileri de Artı TV’de açıkladı, “Hamas bu operasyon için 2 yıldır hazırlık yapıyordu” dedi.

Kar, “75 yıldır yüzbinlerce Filistinli katledildi, göç ettirildi, Batı medyası bunu hiç görmedi” dedi. Gazze’deki direnişin geri dönülmez bir aşamaya geçtiğini anlattı. “Gazze direnişi İsrail’in dünya ölçüsündeki ‘yenilmez’ imajını yerle bir etti” dedi. Filistin meselesinin, Gazze’yi hedef göstererek çözülmeyeceğini ifade etti. Kar ayrıca, bölge ülkelerinin tavrını da yorumladı. Kahire Zirvesi’nde ortak bir ateşkes çağrısının bile yapılamadığını söyledi. Gazze’nin komşusu olan Mısır’ın tavrını eleştirdi. “Arap ülkelerinin ortak bir tavır alması gerekirdi. Tunus ve Cezayir’in Kahire’de aldığı tavır ortaklaşmalıydı” dedi. “Ürdün, İsrail’den elçisini çekti, diğer ülkeler de bunu yapabilirdi. Anlaşmalar fesh edilebilirdi” ifadelerini kullandı. Kar, Arap ülkelerinin tavrında, ülke halklarının tepkilerinin de etkili olduğunu belirterek “Sudan’da, Tunus’ta, Cezayir’de, Fas’ta iktidarların tavrına rağmen halkların sokağa inmesi alınan tavırları şekillendirebilir” dedi.

10 yıldan fazla Filistin’de gazetecilik yapan Bereket Kar, İsrail’in kara harekatının genişleme olasılığını da değerlendirdi. “İsrail’in baştan sona kadar Gazze’yi yıkmaya çalışmasında hedefi Gazze’yi ikiye bölmek” dedi. Kapsamlı bir kara harekatından esir takası ile vazgeçilebileceğinde bahsetti. “Ancak Filistinlilerin asker olan esirleri teslim edeceğini zannetmiyorum” dedi.

Öne Çıkanlar