İSRAİL'İN YENİ HAMLESİ NE OLACAK?
Artı Gerçek - İsrail ile Filistin arasında çatışmalar sürerken medyanın Filistin-İsrail Savaşı'yla imtihanını; ana akım haberciliğin savaşa etkilerini, Batı medyasının savaşı nasıl gördüğünü Gazeteci ve Akademisyen Can Ertuna ile konuştuk.
Gazeteciliğe nereden bakmak gerektiğini konuştuğumuz Ertuna'ya göre barış yanlısı İsraillilerin ve Filistinlilerin sesleri Batılı ana akım medyada yer bulamıyor.
Ertuna, İsrail-Filistin çatışmasında Batı medyasının tutumunu şu sözlerle eleştirdi: “Bizi burada düşünmeye sevk eden, düşünmeye sevk etmesi gereken yerleşik medyanın, küresel ölçekteki ana akım medyanın ve aslında egemen medyanın ve ağırlıklı olarak Batı medyasından bahsediyoruz. Uluslararası bir kriz olduğunda dünya çevresinde milyonlarca, yüz milyonlarca kişinin gözünü, kulağını çevirdiği medyadan bahsediyoruz. Onun neden ilk defa bu kadar taraflı yayın yapmakla itham edildiğinden başlayalım. Yeni olmayan bir olgudur bu. Filistin meselesinde gazetecilik standartları küresel ölçekte örnek gösterilen bazı yayın kuruluşları var. Örneğin televizyonculukta BBC, gazetecilikte The New York Times, The Washington Post gibi kuruluşların, diğer büyük haber olaylarında bir anlamda standart belirleyeceği yayın yapan kuruluşların Filistin meselesi söz konusu olduğunda sicillerinde tarafsızlığına ilişkin çok fazla soru işareti barındırdıklarını bu krize, savaşa kadar zaten biliyorduk.”
“İsrail’in halkla ilişkiler gücüyle, Filistin yönetiminin ya da Hamas’ın bazı yerel medyalar haricinde ya da İsrail karşıtı konumlanan ülkelerin yaygın yayın organları haricinde dünyaya sesini duyurma, derdini anlatma ve en azından kendi perspektifinden bunu sunabilme ihtimali ne kadar yüksek.. Hemen hemen hiç diyebiliriz.” diyen Ertuna ile medyanın okuyucuyu, izleyiciyi nasıl etkileyeceği üzerine konuştuk: “Dünya kamuoyu eğer sağlıklı bir biçimde aydınlanmazsa liderlerine ve politika yapıcılarına da sağlıklı bir çözüm ya da kalıcı bir çözüm, insanların hayatına, yaşantılarına mal olmayacak bir süreç için baskı yapamaz. Böyle politikaların oluşturulması için herhangi bir baskı gücü olarak kalamaz. Gazeteciliğin en önemli ilkesi kamuyu aydınlatmaktır ve gazeteci patronuna, hükümetine, siyasi erke değil gazeteci her şeyin başında kamuya karşı sorumludur.”
“BATI MEDYASININ HÜKÜMETLERİN ARKASINA DİZİLDİĞİNİ BİLİYORUZ”
Ertuna savaşta etik dışı habercilik için “Batılı hükümetlerin daha önce olmadığı kadar İsrail’e ve İsrail ordusunun 7 Ekim saldırısından sonraki operasyonunun şiddetine ve bundan sonrasında kara harekatında oluşabilecek büyük yıkıma gözlerini yumduklarını, çok büyük bir nüfus yer değiştirmesinin söz konusu olmasına rağmen güçlü bir şekilde çağrı yapılmadıklarını biliyoruz. Küresel anlamda da egemen Batı medyasının bir şekilde hükümetlerin arkasına dizildiğini biliyoruz.” dedi.