Öğrendikten sonra asla çöpe atmayacaksınız; Ezip saksı diplerine eklendiğinde çiçekleri coşturuyor

Öğrendikten sonra asla çöpe atmayacaksınız; Ezip saksı diplerine eklendiğinde çiçekleri coşturuyor
Yumurta kabuklarının çiçekler üzerindeki bilinmeyen etkisi

Yumurta kabukları, genellikle çöpe atılan ve atık olarak görülen mutfak artıkları arasında yer alır. Ancak, öğrendikten sonra asla çöpe atmayacaksınız; çünkü yumurta kabukları pek bilinmeyen faydaları ile oldukça değerli bir malzemedir. Yumurta kabuklarını ezip saksı diplerine eklediğinizde bitkilerinizin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Yumurta kabuklarının bitkiler üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazladır. İçerdikleri kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller sayesinde toprağın besin değerini arttırarak bitkilerin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olurlar. Ayrıca, kabukların içerisinde bulunan azot, fosfor ve kalsiyum gibi elementler de toprağın pH dengesini düzenleyerek bitkilerin besinleri daha etkili bir şekilde almasını sağlar.

Yumurta Kabukları Çiçeklere Nasıl Verilir?

Yumurta kabuğunu özellikle iç mekan bitkilerinin toprak karışımı içerisine direk olarak uygulanmasını tavsiye etmiyoruz. Yumurta kabuğunun iç yüzeyinde yer alan zar temizlenmediği takdirde ne yazık ki kök çürümesine neden olabilirsiniz. Yine yumurta kabuğunun dışında yer alan bazı kalıtlarda aynı şekilde toprak mikroorganizmasını bozabilir. Bu da bitkinizde çeşitli hastalıkların uyanmasına neden olabilir.

maxresdefault-002.jpg

Yumurta kabuğunun kullanım nedeni olarak kalsiyum ihtiyacından bahsedilir. Fakat kalsiyum sağlamak isterken gözden kaçırılan noktalar nedeniyle bitkimizi kaybedebiliriz.

Bu nedenle yumurta kabuklarını daha çok kompostlarınızın içerisine dahil etmeniz daha olumlu sonuç almanızı sağlayacaktır (Kompost nasıl yapılır?). Ya da haşlanmış yumurtanın suyunu dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken bir nokta söz konusu. O da suda herhangi bir yumurta kalıntısı olmamalı. Yoksa yine sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olur. Haşlanan yumurta suyu bu koşulları sağlıyorsa ayda bir defa bitkilerinizin bulunduğu saksı büyüklüğüne uygun olacak şekilde ve miktarda sulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: evimdergisi.com.tr

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar