Petekleri böyle temizlerseniz doğalgaz faturanız çok daha az gelecek
Evinizdeki petekleri düzenli aralıklarla temizlerseniz, doğalgaz sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayarak faturanızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Peteklerin düzenli temizliği, içinde biriken toz ve kirin engellenmesine yardımcı olur. Bu sayede peteklerin ısıyı daha iyi dağıtması sağlanır ve daha az doğalgaz kullanarak aynı miktarda ısı elde edebilirsiniz. Ayrıca temiz petekler, doğalgaz sisteminin daha uzun ömürlü olmasını da sağlar.
Petekleri temizlerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
DOĞALGAZ PETEKLERİ NASIL TEMİZLENİR?
Petek temizliğinde peteklerin içinin de temizlenmesi önemli. Bunun için vanaları kapatılmalı ve peteklerin içindeki suları boşaltmalısın. Böylece petek içindeki su hem yenilenecek hem de petek temizleme sırasında oluşabilecek su sızıntılarının da önüne geçebilirsin.
Hazır vanadan bahsetmişken kombi giriş vanalarını da unutmamak gerekiyor. Kombi giriş vanalarını bularak bir anahtara yardımıyla açabilir ve içerisinde yer alan suyu boşaltabilirsin. Böylece bu vana sayesinde kombi içinde bulunan paslı su filtrelerden geçerek içerisinden atılır. Bu nedenle her kombi ve petek temizliğinde bu vanaların temizlenmesi önemlidir. Aynı zamanda vananın düzgün çalışıp çalışmadığından da böylelikle emin olabilirsin.
Sıra geldi petekleri detaylı bir şekilde temizlemeye. İçerisindeki su boşalttıktan ve vanalar temizlendikten sonra radyatörlerin altına bir örtü sermelisin. Bu tozların tek bir yere toplanmasına yardımcı olacaktır. Bu aşamada dilersen petekleri söküp temizleyebilir dilersen de sökmeden temizleyebilirsin. Eğer petekleri sökerek temizlemeye karar verdiysen söktükten sonra dikkatli bir şekilde banyoya götürmeli ve tazyikli su ile kirlerinden arındırabilirsin.
Petekleri sökmeden temizlemeye karar verdiysen petek aralarını elektrikli süpürge kullanarak temizleyebilirsin. Böylece içeride yer alan tozları zorlanmadan çekebilirsin. Peteklerin ön ve arkasını süpürdükten sonra sıra geldi silmeye. Bunun için bir sopaya ihtiyacın var. Temizlik bezini önceden hazırladığın temizlik kovasında ıslattıktan sonra sopanın ucuna geçirerek sil. Ardından kuru bir bezle kurula. Peteğin ön yüzü için de aynı uygulamayı yapabilirsin. Nemli bezle sildikten sonra kurulamayı unutmaman bu nokta oldukça önemli aksi takdirde peteklerinin paslanmasına neden olabilirsin.
Petekleri sökerek temizleme işlemi yaptıysan öncelikle onları yerine takmalısın. Düzgün taktığından emin olduktan sonra peteklerin havasını alma işlemine geçebilirsin. Bunun için öncelikle vanaları açarak kaloriferi çalışır duruma getirmelisin. Böylece peteklerine su dolmaya başlayacaktır. Bu aşamada petek içerisinde hava kalabilir. Peteğin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak için içerideki havayı alman gerekir. Bunun için vanayı tekrardan kapatarak içindeki havayı almalısın. Anahtar yardımıyla petek purjörünü çevirerek havayı alabilirsin. Purjörden su gelmeye başlayınca işlemi sonlandırabilir ve purjörü eski haline döndürebilirsin. Peteğin içindeki havayı almak iyi ısı transferi yapılmasını sağlamaktadır.
Doğalgaz faturanız yüksek mi geliyor? Tasarruf sağlayan 10 yöntem
Peteğin havasını alman tamamlandıktan sonra sıra geldi son aşamaya kontrole. Kalorifer sistemini tekrardan açarak peteklerin ısınıp ısınmadığını kontrol etmelisin. Tüm petekler eşit şekilde yanıyorsa temizleme işlemini başarılı bir şekilde yapmışsın demektir. Eğer tüm petekler eşit olarak ısınmıyorsa bu noktada profesyonel destek almanda yarar var.
Peteklerinin verimli bir şekilde çalışabilmesi için kalorifer peteği temizliğini düzenli bir şekilde yapmalısın. Bunu senede bir defa yapman peteklerini verimli kullanabilmek açısından sana fayda sağlayacaktır. Düzenli olarak bakım yapmak enerji verimliliğinizi arttırmana ve ısınma maliyetlerini düşürmene de yardımcı olur.
Verilenlere ek olarak dilersen petek temizle işlemi sırasında kombi filtrelerini de temizleyebilirsin. Bunun için kombi vanasından içerisindeki suyu boşaldıktan sonra vanada bulunan filtreleri de temizleyebilirsin. Filtreleri temizlik ürünü olan bir kabın içerisine koyarak bir süre bekletebilir, ardından bol suyla yıkayarak geri takabilirsin. Böylece filtrelerin de düzgün bir şekilde işlevini yerine getirdiğinden emin olabilirsin.