Sofralardan birçok kişi eksik etmiyor. Pırasa yerken bir kez daha düşünün

Sofralardan birçok kişi eksik etmiyor. Pırasa yerken bir kez daha düşünün
Pırasanın az bilinen yararları belli oldu.

Pırasa, Soğangiller ailesine ait olan ve sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde bulunan birçok bileşik sayesinde vücudumuzun sağlığını olumlu yönde etkiler. Özellikle flavonoidler, pırasanın en önemli bileşenlerindendir. Bu bileşikler, vücudumuzdaki kan damarlarında meydana gelen hasarları azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, pırasanın içerisinde bulunan kamferolün, kan damarlarındaki hasarları azalttığını gösterdi.

BİLİNMESİ GEREKENLER

Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.

hq720.jpg

PIRASA İLE NE YAPILABİLİR

Salatalara soğan yerine doğranabilir.

Omlet ve melemene ilave edilebilir.

Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba hazırlanabilir.

Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.

Tüm bu faydalarıyla pırasa, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir. Günlük beslenme düzeninde pırasaya yer vererek, vücudumuzun ihtiyacı olan birçok faydalı bileşiği alabilir ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atabiliriz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar