TÜRKİYE İSRAİL’İN NERESİNDE DURUYOR?

Ayşe Hür ve Erdoğan Aydın'ın sunduğu Tarihin Peşinde programında bu hafta Türkiye-İsrail ilişkilerinin tarihi konuşuldu.

Artı Gerçek - 1950 yılında Türkiye'nin İsrail Devleti’ni tanımasıyla başlayan Türkiye-İsrail ilişkilerin seyrinin anlatıldığı programda 1956'daki Süveyş Krizi'nin iki ülke ilişkilerine nasıl yansıdığı, 29 Ağustos 1958’de dönemin Başbakanı Ben Gurion ve dönemin Dışişleri Bakanı Golda Meir Türkiye'de dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile ne görüştüğü, 1967'de Altı Gün Savaşı’nda Türkiye'nin nasıl tavır aldığı, Çiller ve Erbakan'ın İsrail’le kaç anlaşma imzaladığı, Ecevit'in Şaron’u neden Türkiye’de görmek istediği konuşuldu.

1960-2000 arası Türkiye-İsrail ilişkilerinin de irdelendiği programda ilişkilerin AKP iktidarı dönemindeki seyri de tartışıldı. Gül ve Erdoğan Kudüs’te imzaladıkları anlaşmalar, 2006 seçimleri sonrası FKÖ’den HAMAS’a nasıl kaydıkları, 2008'de yaşanan Dökme Kurşun Operasyonu ve “One minute” krizi, 2010 yılındaki “Alçak koltuk” ve Mavi Marmara krizleri konuşuldu.

Öne Çıkanlar