10 Ekim davası kararı istinafa taşınacak: 'Acının görülmediği, katliamın yok sayıldığı bir karar'

IŞİD'in 103 kişiyi öldürdüğü 10 Ekim Gar Katliamı davası kararı İstinafa taşınacak. Hukukçular özellikle sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanması ve suçun ‘insanlığa karşı işlenen suç’ kapsamında değerlendirilmesini talep ediyor.

10 Ekim davası kararı istinafa taşınacak: 'Acının görülmediği, katliamın yok sayıldığı bir karar'

Müzeyyen Yüce

İSTANBUL - Türkiye’nin birçok ilinden çok sayıda kişinin “Emek, Barış ve Demokrasi” talebiyle 10 Ekim 2015 tarihinde bir araya geldiği Ankara Garı önündeki miting, IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırı ile tarihin en kanlı eylemleri arasında yer aldı.

103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın üzerinden 9 yıl geçti. Bu zaman diliminde hayatını kaybedenlerin yakınlarında, yaralananlarda ve katliama şahitlik edenlerde saldırının izleri hala tazeliğini korurken, Ankara’da faillerin yargılandığı ve 8 yıldır devam eden davada karar çıktı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dünkü duruşmada aralarında Erman Ekici’nin de bulunduğu 10 sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, davada ‘insanlığa karşı işlenen suç’ kapsamında da yargılanan Ekici’ye bu suçtan beraat kararı verildi. Diğer yandan firari sanıkların dosyası da ayrıldı.

‘HAKLI OLMANIN MUTSUZLUĞUNU YAŞIYORUZ’

10 Ekim katliamında eşi Avukat Uygar Coşgun ölen, 10 Ekim Barış Derneği Genel Başkanı, Avukat Mehtap Sakinci, mahkemenin verdiği kararı “Bizi şaşırtmadı. Bu yargı sisteminden adalet beklemek hata olurdu” sözleriyle değerlendirdi.

Özellikle ‘insanlığa karşı işlenen suç’ kapsamında verilen beraat kararını unutmayacaklarını ifade eden Sakinci, “9 yıllık bir hukuk mücadelesi verdik. Başından bu yana failleri tanıdığımızı, gerçek adaletin gelmeyeceğini bildiğimizi söyledik ve bakıldığında yanılmadığımızı bugün gördük. Aslında haklı olmanın da mutsuzluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘ACININ GÖRÜLMEDİĞİ, KATLİAMIN YOK SAYILDIĞI BİR KARAR’

Dokuz yıllık mücadelenin sonunda gelinen noktada acının görülmediği, katliamın yok sayıldığı, gerçek adalet noktasında oyalandıkları bir karar verildiğini kaydeden Sakinci, şöyle konuştu:

“Aslında bu yola çıkarken kimse bize adalet vadetmedi. Ama yine de somut suçların da cezasız kalmamasını istiyorsunuz. Ama mücadeleye devam edeceğiz. İnsanlığa karşı işlenen suçu yok sayan mahkeme heyetine teslim olmayacağız. Kararı İstinafa taşıyacağız. İnsanlığa karşı işlenen suç maddi ve manevi unsurlar ile oluşmuştur. Biz de bunu somutlaştırmak istiyoruz.”

‘ADALET BUYMUŞ DİYEMEDİK’

Gar katliamına ilişkin yürütülen ceza yargılamasında sürecin başından sonuna üç mahkeme heyetinin değiştiğine dikkat çeken 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu’ndan İlke Işık, bu süreçte yargılamanın bağlamından kopartılarak hiçbir kamu görevlisinin dahil edilmediğini, iddianamede IŞİD’lilerin birbirleriyle bağlantılarının dahi yer almadığını ve firari sanıkların akıbetinin belli olmadığını hatırlattı.

Işık, mahkemenin kararını da “En küçük sorumluluğu olan bir kamu görevlisi hakkında bile hiçbir soruşturma açılmadı. Bu konudaki tüm taleplerimiz sonuçsuz kaldı. Gerçek sorumluların yargılanmadığı, 10 Ekim katliamının insanlığa karşı işlenen suç olarak görülmediği, davanın tamamen bağlanımından koparılarak yargılamanın yapıldığı bir dava oldu. Adalet buymuş diyemedik” sözleriyle değerlendirdi.

‘İLK KEZ İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇ YARGILAMASI YAPILDI, BERAAT VERİLDİ’

Bu dosyanın ayrıca ‘insanlığa karşı işlenen suç’ iddianamesi düzenlenen ve yargılaması yapılan ilk dava olması açısından da önemli olduğuna vurgu yapan Işık,

“Ancak mahkeme bugün verdiği kararla “insanlığa karşı işlenen suç” kapsamında Erman Ekici’ye beraat kararı verdi. Bu karar aslında IŞID’e verilen bir beraat kararıdır” ifadelerine yer verdi.

‘KARARI İSTİNAFA TAŞIYACAĞIZ’

Katliama giden sürece ilişkin birçok noktanın karanlıkta kaldığına, yanıtlanması gereken soruların belirsizliğine ve sorumluluğu olan kamu görevlilerinin cezasızlığına dikkat çeken Işık,

“Davadaki kararı istinafa, gerekirse de Yargıtay’a taşıyacağız. Özellikle sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanması ve suçun insanlığa karşı işlenen suç kapsamında sayılmasına ilişkin itirazlarımızı yapacağız. Bu katliama yol veren herkes yargılanmalı. Ayrıca hiç yargılanmayan firari sanıklar açısından dava dosyası ayrıldı. Bize yeni duruşma günü gelecek. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (ARTI GERÇEK)

10 ekim 10 Ekim Katliamı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı 10 Ekim Katliamı davası