10 Ekim Gar Katliamı’nın dokuzuncu yılı: 'Annelerin çığlığı bütün dünyadan duyuluyor'

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın dokuzuncu yılında katledilenler Gar önünde anıldı. Anmada Adnan Yücel’in ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ şiiri okundu. Tülay Hatimoğulları, "Sizlere sözümüz olsun ki bayrağınız asla yerde kalmayacak" dedi.

ANKARA - 10 Ekim 2015’te Ankara Garı'nda yapılmak istenen 'Barış Mitingi'ne yönelik canlı bomba saldırısında katledilen 103 kişi için gar önünde anma yapılıyor.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda katledilenleri anmak için bir araya gelenler Ulus Metro çıkışında buluştu. Metro çıkışında toplananlar anma için katliamın yaşandığı Ankara Tren Garı önüne sloganla yürüdü. Katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartın taşındığı eylemde sık sık “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganları atıldı.

Anmada katledilenlerin aileleri, yakınları ve 10 Ekim davası avukatları, aradan geçen 9 yılda dava sürecinde, sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmadığına, siyasi bağlantıların ortaya çıkarılmadığına dikkat çekerek adaletin sağlanmadığına vurgu yapıyor. Yürüyüşe DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri katıldı.

'YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK'

Anma 10 Ekim’de katliamında katledilenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında Adnan Yücel’in ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ şiiri okundu. Daha sonra ise 10 Ekim Katliamında öldürülenlerin tek tek ismi okundu.

‘KİMSE ANIT BİZİM DEMESİN, KENDİNE PAY ÇIKARMASIN’

Anmada yapılan açıklamada, yapılan anıtla barış ve adalet istedikleri belirtilerek, “Bu anıt bizim anıtımız ama bu anıtta Soma'da katledilen 301 madenci kardeşimizin payı var, Roboski’de katledilen Kürtlerin hakkı var, Narin’in hakkı var, Gezi’de kaybettiklerimizin hakkı var. Bu anıt bizim deyip, kimsenin kendine pay çıkarmasına hakkı yok” denildi.

Anıtı yapan Heykeltraş Metin Yurdanur, bundan 45 yıl önce aynı meydana Nasrettin Hoca heykeli yaptığını hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

“10 bin yıllık Anadolu’yu sembolize eden bir anıttır. Nasrettin hocanın 30 yıldır geleni gideni karşıladığı gülen yüzü gözleri 10 Ekim saat 2015 saat 10.04’te kanlar içinde kaldı. O anıttan yıllar sonra bir anıt daha kazandırdık Ankara’ya. Başkentin büyük şehir belediyesini katkıları ve destekleriyle . Anıtın ‘annelerin çığlığı’ adını taşır. Anıt, ‘annelerin gözyaşını’ taşır. Annelerin çığlığı bütün dünyadan duyuluyor."

'SİYASİ CİNAYET OLARAK APAÇIK ORTADADIR'

Saldırıda ölen avukat Uygar Coşgun'un eşi ve 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "10 Ekim Ankara Katliamı insanlığa karşı suç kabul edilmeyecekse hangi dava kabul edilecek? Katliamın karanlık taraflarının gün yüzüne çıkacağı günleri bekliyoruz. Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi cinayet olarak apaçık ortadadır" denildi.

'BAYRAĞINIZ ASLA YERDE KALMAYACAK'

Anmada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "9 sene önce burası kana bulanmıştı. 104 barış güvercini kana bulandı, Türkiye kana bulandı, barışa kan sıçrattılar. Yitirdiklerimizi saygıyla anıyorum. Onları unutturursak yen katliamın kapısının açılmasına sebep oluruz. Onların tek talebi adaletti, barıştı. Bizler her daim söyledik, yine söylüyoruz; bu iktidar varlığını IŞİD'le işbirliği yaparak sağlamak istedi. Bizler yitirdiğimiz canları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Ve sevgili barış güvercinleri sizlere sözümüz olsun ki; bayrağınız asla yerde kalmayacak. Bizler barış kazanana dek mücadele edeceğiz" dedi.

'BARIŞ ELÇİLERİNE SÖZÜMÜZÜ TUTACAĞIZ'

MALATYA - 10 Ekim Katliamında ölenler için Malatya'da anma töreni düzenlendi. Özalper Sağlık önünde başlayan yürüyüş 'Barış Güvercinleri Anıtı' önünde son buldu. 10 Ekim Barış Derneği tarafından düzenlenen anmada katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Katliamda ölenler için anıtın önüne mumlar yakıldı, karanfiller konuldu.

KESK Malatya Dönem Sözcüsü Cansu Kaplan, "Bu dava bizler için bitmemiştir. Katliamın sadece maşası olanlara ve tetikçilere ceza verilmesi yeterli değildir. Katliamın arka planının aydınlatılmasını ve gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz" dedi. Katliamdan yaralı olarak kurtulan Hasan Akdemir, "Barışa, demokrasiye olan özlem ve umutlarımızı yerle bir ettiler. Dönemin başbakanı oylarının arttığını söyleyerek bu katliamın kime yaradığını itiraf etmiştir" diye konuştu. Katliamdan yara almadan kurtulan DEM Parti PM üyesi Perihan Pakize Sinemillioğlu ise "Biz inatla, ısrarla barış elçilerine sözümüzü tutacağız. Bu ülkeye, bu topraklara barış gelecek" dedi. CHP Malatya İl Başkanvekili Cengiz Özdemir ide "Barışın Türkiye’ye yayılacağı ve katillerin hesap vereceği günleri dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-10-10-at-12-23-07.jpeg

'DEVLETE GÜVENİLMEYECEĞİNİ ÇOK ACI BİÇİMDE ANLADIM'

ADANA - KESK, DİSK, TMMOB, Adana Tabip Odası tarafından Adana Tren Garı önünde düzenlenen anma törenine DEM Parti, CHP ve Halkevleri de katıldı. 'Katilleri tanıyoruz, unutturmayacağız, hesabını soracağız, barış ve demokrasi getireceğiz’ yazılı pankartı açıldığı eylemde katliamda ölenlerin fotoğraflarının yanına 'barış ve adalet' yazılı çelenk konuldu.

Saygı duruşunun ardından katliamda ölenler için kırmızı güller bırakıldı. Ortak açıklamayı okuyan Mehmet Çelik, gerçek sorumluların yargılanmasını istedikleri belirtti. Katliamda ölen Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya,"Devlete güvenilmeyeceğini çok acı biçimde anladım. Mahkemeye geldiğimizde hakim bizim kalemimizi çoktan kırmıştı. Avukatlarımızın verdiği delillere ve belgelere, şahitlere ret verdiler" dedi.

whatsapp-image-2024-10-10-at-12-24-03.jpeg

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar