103 bin konutun sadece 21 bini yapılıyor: 'Malatya'da 160 bin kişi konut bekliyor'

103 bin konutun sadece 21 bini yapılıyor: 'Malatya'da 160 bin kişi konut bekliyor'
Malatya'da depremin ardından yapılacağı açıklanan 103 bin konutun 21 bini inşaat halinde, yıl sonunda ise sadece 4 bin 400 konutun teslim edilmesi planlanıyor. Artı Gerçek'e konuşan uzmanlar, kentteki durumu ve yapılması gerekenleri anlattı.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya'da 6 bin bina yıkıldı, 35 bin 680 bina da ağır hasar aldı. Kentte hasar oranı yüzde 53.5 olarak belirlendi.
Hasarlı binaların yıkımı için ihaleler tamamlandı. Şu ana kadar yaklaşık 16 bin binanın yıkımı tamamlandı. Ağır hasarlı binaların yıkımında ortaya çıkan 2 milyon 360 bin metreküp enkaz kaldırıldı.

103 BİN KONUTUN SADECE 21 BİNİ YAPILIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da 77 bin 717 afet konutu, 25 bin 302 köy evi, 27 bin 400 depo-ahır ve iş yeri yapacaklarını duyurdu. Afetlere dayanıklı ve yatay mimariye uygun toplam 103 bin 19 konutun yapılacağı kentte 14 bin 338 konut ve 7 bin 400 köy evi olmak üzere toplam 21 bin 738 konutun yapımı sürüyor.

4 BİN 400 KONUT YIL SONU TAMAMLANACAK

Kentte 4 bin 400 konutun yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. 14 bin 338 konutun ise 2024 yılının haziran ayına kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ancak bu sayılar ihtiyacı karşılamaktan çok uzak.

'KONUTLARIN KENT MERKEZİNE UZAK OLMASI ULAŞIM VE ALTYAPI SORUNU YARATIYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, Malatya’da genel olarak deprem konutlarının yapıldığı yerlerin doğru olduğuna ancak şehir merkezine uzak yerlerin tercih edildiğine dikkat çekti. Özgür, "Altyapılar nasıl olacak, burada kalan insanların ulaşımı nasıl sağlanacak bunlarda önemli. Hastane başta olmak üzere her yere uzak. Gelinciktepe zemin açısından uygun ama yer olarak uzak" dedi.

'İKİZCE’DE ZEMİNLE İLGİLİ SIKINTI YOK AMA FAY KIRIKLARI GEÇİYOR'

Konutların yapıldığı yerlerden İkizce bölgesinin yüzey kırıklarına yakın olduğunu vurgulayan Özgür, "İkizce’de de zeminle ilgili sıkıntı yok ama tereddüt ettiğimiz tek konu fay yüzey kırıklarına yakın olması. Oradan fay yüzey kırıkları geçiyor. Buralarda 3, 4 veya 4'ün üzerinde depremler oluyor. Binalar için sıkıntılı bir durum oluşturmaz" diye konuştu.

'160 BİN KİŞİ KONUT BEKLİYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül de Malatya’da 160 bin kişinin ev beklediğini belirterek, kentte yapılan konut sayısının yeterli olmadığını söyledi. Özgül, "Bu yeterli değil. Nasıl yeterli olabilir ki. Yapılan konut sayısı şu anda yetersiz. 160 bin kişi daire bekliyor. Bu insanların çoğu konteynerde, çoğu kişi de il dışında TOKİ’nin evleri teslim etmesini bekliyor" dedi.

'KİRACILARA DA KONUT HAKKI TANINMALI, YERİNDE DÖNÜŞÜME DESTEK ARTIRILMALI'

Kiracıların kalıcı konutlardan yararlanamadığı dil getiren Özgül, "Kiracılara da hak sahipliği tanınması gerekiyor. Hak sahiplerine verilecek ama kiracılar ne yapacak. Maliyetler yüksek, karamsarlık var. Özel sektörde inşaata başlamıyor. Yerinde dönüşüm projeleri onayladı. Devlet, yerinde dönüşüme kolaylıklar getirmeyi düşünüyor. 100 metre 2 milyon TL'ye mal oluyor. 750 hibe, 750 kredi yeterli olmayacak. Bu noktada da devletin sağladığı olanaklardan faydalanılmalıdır" diye konuştu.

'HASAR TESPİT RAPORLARINDAKİ DEĞİŞİKLİK GÜVENSİZLİK OLUŞTURDU'

Halkın sağlam ve güvenli konut endişesi yaşadığını dile getiren Özgül, Vatandaş sağlam konutun az olduğunun düşünüyor ve güven duymuyor. Hasar tespit raporlarındaki değişiklik vatandaşlarda güvensizlik oluşturdu. Bu işe çözüm bulunmalıdır. Bu anlamda tekrar hasar tespitlerinin yapılması gerekiyor. Vatandaşın kafasındaki soruların giderilmesi gerekiyor. Yeni konutların faaliyete geçmesiyle ilimizdeki kiraların düşeceğini bekliyoruz" dedi.

'KİRALAR AŞAĞI ÇEKİLMELİ'

Malatya’da kiralarda dört ay öncesine göre bir durgunluğun olduğunu dile getiren Özgül, "Talebin olmaması kirayı düşürecektir. Malatya ekonomisine göre, 7 bin TL olması gereken kiralar 15, 16, 17 hatta 25 bin TL'ye çıktı. Ev sahipleri, 'komşum 15 bine vermiş ben niye 15 bine vermeyeyim' diyor. Kiraların aşağıya çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar