'12 bin yıllık Hasankeyf’i yaşatalım, Ilısu Barajı’nı durduralım'
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu’nun sanatçıları, tarihi Hasankeyf ve Dicle Vadisi için acil çağrı yaparak Paris'in UNESCO merkezi önünde performans sergilediler.
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu’nun sanatçıları, Ilısu Barajı'nın tehdidi altında olan tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi için acil çağrı yaparak Paris'te UNESCO merkezinin önünde sanat performansı sergilediler. Üzerinde Hasankeyf motifleri resimlenmiş sanatçılardan birisi kendisini UNESCO'nun kapısına zincirledi
Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu, performans sırasında Hasankeyf ve tarihi alanlara ilişkin talepleri konusunda açıklamada bulundu:
"Paris‘teki Louvre müzesi, Berlin’deki Bergama müzesi ve Vatikan’dan sonra Armanç Kerboranî İyi Dilekler Grubu bir daha Paris’te 2 Ekim 2019 çarşamba günü sanat performansı sergiledi. Sergiledikleri performans ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’dan Türkiye Kürdistan’ında bulunan and vahim risk altında bulunan antik kent Hasankeyf için acil harekete geçmesini ve basın ile kamuoyundan duyarlılık talep etti. 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf onlarca uygarlığa beşiklik etti. Batman ve Cizire (Şırnak) arasındaki Dicle Vadisinde bulunan Hasankeyf Verimli Hilal’in Kuzey Mezopotamya bölgesindeki ilk şehirlerinden biriydi. Şehrin içinde ve çevresinde kayalara oyulan 6 bin kadar mağara, binlerce yıl boyunca burda yaşamış insanların şahidir. Hasankeyf kalesi, bulunduğu vadi, verimli toprakları, özellikle de insanları Kerboran’daki (Dargeçit) Ilısu Barajı’nın kapakları kapatması sonucu hızla yükselen ve yayılan gölün tehdidi altındadır. Başta Ilısu (Germav), Çelik ve Tilo olmak üzere Kerboran’in bir çok köyü su altında kaldı.
Hasankeyf ve çevresindeki Dicle Vadisi, UNESCO’nun kentleri ve alanları dünya mirası ilan ederek korumaya almak için oluşturduğu on kriterden dokuzunu yerine getirmektedir. Türkiye hükümeti Hasankeyf için başvuruda bulunmayı red ettiği için UNESCO harekete geçip bu alanın yıkımını durdurmalıdır. Hasankeyf sadece Türkiye Kürdistan’ın tarihi ve kültürü için değil, dünyadaki tüm halklar için önemlidir. UNESCO’dan Hasankeyf’i korumak amaçlı dünya miras listesine almasını talep ediyoruz. Hasankeyf’i koru ve insanlığın mirasını koru!
En iyi dileklerimizle...
Armanç Kerboranî iyi dilekler Grubu sanatçıları Juan-Golan Elibeg ve Aurélie Gerardin ile onlara destek veren Ercan Ayboga, Thomas Sino and Antoine Heraly."