130 maddelik torba Meclis'te
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan torba yasa tasarısının maddelerinde ekonomi ve ekoloji öne çıkıyor.
HABER MERKEZİ - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan torba yasa tasarısının geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanırken, maddeler üzerindeki görüşmelere bugün geçilecek.
Ekonomi yönetiminde farklı görüşlere neden olan ve kamuoyunda tepki çeken, "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 130 maddeden oluşuyor.
Tasarıda; finansal kuruluşlar için kurumlar vergisinin 2 puan artırılarak yüzde 22'ye yükseltilmesi, gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde oranın 3 puan artışla yüzde 30'a yükseltilmesi, binek otomobillerin MTV'sinin yüzde 40 artırılması, telekom sektöründe yüzde 5-25 arasında değişen ÖİV'nin yüzde 7.5 olarak tek oranda birleştirilmesi, kira gelirlerindeki vergi istisna oranının 10 puan düşürülerek yüzde 15'e çekilmesi ve meyveli gazozlar ile enerji içeceklerine yüzde 25 oranında ÖTV getirilmesi gibi birbirinden farklı sektörlerde birçok vergi artışı yer alıyor.
TORBA YASAYA EN BÜYÜK TEPKİ EKOLOJİSTLERDEN
Torba yasada yer alan bazı maddelerin ekoloji açısından yıkım yaratacağını savunan ekolojistlerin de gözü de bugün mecliste olacak. Görüşülen 54, 55, 56 ve 61. maddeler ekolojistler tarafından tartışılıyor.
"Torba Tasarının 54, 55, 56 ve 61 maddeleri Türkiye doğasında, dağlarında, ovalarında, ormanlarında, meralarında, yaşam alanlarında geri dönüşü olmayacak yıkımlara yol açacaktır." diyen EGEÇEP:
"Kanun tasarısının 54.maddesi yasalaşırsa; madencilik faaliyetleri için gereken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve diğer izin süreçlerinin 3 ay içinde bitirilmemesi halinde izin verilmiş sayılacak. Bu tasarı, madencilikte Türkiye’nin tüm çevre mevzuatını rafa kaldırmaktır.
Tasarının 55. maddesi ile orman alanlarında yapılacak madencilik faaliyetleri için ilk 10 yıl için herhangi bir bedel alınmayacağı düzenlemesi getiriliyor.
Tasarının 56. maddesi ile "jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune almaya yönelik faaliyetler için ÇED kararı aranmayacağı" düzenlemesi getirilerek Kazdağları ve diğer hassas alanlar madencilerin insafına bırakılmak isteniyor.
Tasarının 61.maddesi ile mera, yaylak ve kışlaklar, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, organize sanayi bölgesi, serbest bölge kılıfı altında ot parası dahi ödenmeden yağmaya açılıyor." açıklaması yaptı.
Ayrıca tasarıda yer alan Madde 68'in tütün üreticilerini mağdur edeceği, Madde 82'nin savaş sanayisine destek için Motorlu Taşıt Vergisine % 18 zam, Veraset ve İntikal vergisine % 25 zam, Gelir ve Kurumlar vergisine +% 3 zam getireceği, Madde 81'in gazozda bile % 25 zama yol açacağı, Madde 29 ile Motorlu Taşıt Vergisine % 40-68 zam öngördüğü, Madde 67 ile Devlet lojmanları ve kiralanmış tesisler satışının önün açıldığı belirtilirken, Madde 48 ile internet üzerinden alışverişe vergi geliyor.
Madde 76 ile Varlık Fonu'na Hazine'den ek para verilebiliyor. Madde 77 Hazine'ye 37 milyar ek borçlanma yapılıyor.
Madde 41 aşırı değerlenen arsa ve binalarının emlak vergileri düşük tutuluyor. Yani 10 katı değerlense bile emlak vergisi % 50 max artış öngörüyor. Madde 11 internetten alınan ÖTV'ye % 50 zam geliyor. Madde 18 Şans oyunlarına % 20 vergi getiriliyor.