'15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanının dünürü beni aradı'

'Yurtta Sulh Konseyi'nin İstanbul yapılanmasının yargılaması başladı. İlk savunmayı yapan 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk, o gece Side'de tatilde olduğunu söyledi.

'15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanının dünürü beni aradı'

İSTANBUL - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul'daki eylemleri organize eden ve "Yurtta Sulh Konseyi"nin İstanbul yapılanmasını oluşturduğu ileri sürülen 6'sı general, 17'si kurmay subay 23 askerin yargılaması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmanın savcılığını İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Başsavcıvekili Fatih Karakuş yapıyor.

12 SANIK HAZIR BULUNDU

Duruşmada sanıklardan Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Yüksel Durak, Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık hazır bulundu. Diğer üç sanık duruşmaya katılmadı. 9 sanık ise firari.

ÖLENLERİN YAKINLARI 'MÜŞTEKİ' SIFATIYLA KATILDI

Darbe girişiminde bulunanların ateşiyle öldüğü iddia edilenlerin yakınları da duruşmada "müşteki" sıfatıyla yer aldı ve duruşmaya katılma talebinde bulundular. 40 müştekinin hazır bulunduğu duruşmada, zaman zaman gergin anlar yaşandı. Sanıkların kimlik tespitinde ihraç olmadan önceki maaşlarına ilişkin beyanda bulundukları sırada, ölenlerin yakınları, "Zehir zıkkım olsun" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı duruşmanın kurallarına uyulması konusunda uyarılarda bulundu.

DEVLETİN TEPESİ KATILMA TALEBİNDE BULUNDU

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü, duruşmaya avukat göndererek müdahillik talebinde bulundu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı ayrıca suçtan zarar gördüğü gerekçesiyle duruşmaya katılma talebinde bulundu.

Davaya katılma taleplerinin alınmasının ardından görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, "FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde şehit ve gazi olanların yakınları mağdur olmuştur. Taleplerinin kabul edilmesini talep ederiz" dedi.

Mahkeme, taleplere ilişkin karar vermek üzere duruşmaya ara verildi. Ara kararını veren mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar gördüğü gerekçesiyle; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile olaylarda şehit olanların yakınları ve gazilerin davaya katılma talebini kabul etti.

AVUKAT, REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Duruşmada söz alan avukat Bülent Demir, mahkeme başkanının "sanıklara katiller diye hitap etmeyin" sözünü hatırlatarak, heyetin tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürdü. Avukat Demir, bu gerekçeyle reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmaya yeniden ara verdi.

Mahkeme heyeti, bir kısım muvazzaf askerin avukatı olan Bülent Demir'in davaya katılma talebinin kabul edilmediği, bu nedenle de söz konusu avukatın reddi hakim talebini yapmaya haiz olmadığı belirtilerek talebin geri çevrildiğini açıkladı. Daha sonra sanık savunmalarına geçildi.

'15 TEMMUZ GECESİ CUMHURBAŞKANININ DÜNÜRÜ BENİ ARADI'

İlk savunmayı, 'darbecilerin atama listesinde İstanbul sıkı yönetim komutanı' olarak yer alan 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminde Antalya Side'de tatilde olduğunu söyleyen Öztürk, darbecilerin yanında değil, karşısında yer aldığını savundu. Öztürk, "Darbe girişiminin yaşandığı sıralarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünürü Özdemir Bayraktar beni aradı. Darbecilere karşı bir basın açıklaması yapmamın yararlı olacağını söyledi. Ben de asker olduğum için ordu komutanından izin alıp döneceğimi kendisine söyledim. Ümit Dündar'ı aradım ulaşamadım, 10 dakika sonra MİT'ten üst düzey S.Ü., beni arayarak, birazdan bazı haber kanallarının beni arayacağını söyledi. İlk olarak TGRT'ye sonra da NTV'ye açıklama yaptım" dedi. Öztürk, 15 Temmuz gecesi TV'lerde yaptığı açıklamaları da duruşma salonunda izletti.

'TV'YE AÇIKLAMA YAPAN İLK GENERAL BENİM'

Savunmasında "Ulusal kanallara açıklama yapan ilk general benim" diyen Öztürk, açıklamanın yanı sıra 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar'ı da arayarak darbenin karşısında olduğunu söylediğini belirtti. Astlarını da aradığını, dışarıda bulunan birliklerin derhal kışlalarına dönmeleri yönünde emirler verdiğini belirten Öztürk, askerin kışlaya dönmesi için ilk yazılı emri de kendisinin yayınlattığını savundu. Öztürk, darbe girişiminin yaşanmaması durumunda ise Yüksek Askeri Şura'da Orgeneral rütbesine terfi edeceğini söyledi.

'O SES KAYDININ BANA AİT OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI'

43 yıllık askerlik hayatının 12 yılını general rütbesinde devam ettirdiğini anlatan Öztürk, darbecilerin, haberi olmadan ismini atama listesine eklediğini savundu. Öztürk, bu konuda ismini atama listesine ekleyen kişinin ise firari sanık Uzay Şahin olduğunu söyledi. Darbe girişimi sırasında bazı emniyet müdürlerini arayıp kendini sıkıyönetim komutanı olarak tanıttığı iddialarına ilişkin ise Öztürk, "Uzay Şahin benim ismimi ve makamımı kullanarak darbe girişimi sırasında bazı emniyet müdürlerini arayıp beni sıkıyönetim komutanı olarak tanıtmıştır. Bu konuda daha sonra Adli Tıp Kurumu söz konusu ses kayıtlarını inceledi ve bana ait olmadığı ortaya çıktı" diye konuştu. Kendisine kumpas kurulduğunu ileri süren Öztürk, bu kişiler hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.

'1 NUMARALI ŞÜPHELİ FETULLAH GÜLEN'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafında hazırlanan iddianamede 1 numaralı şüpheli Fetullah Gülen gösterildi. Gülen ile birlikte 11 sanık, İstanbul'da darbe girişiminde bulunanların ateşiyle öldüğü iddia edilen 89 kişiden sorumlu tutuluyor.

ŞÜPHELİLERİN İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLEN SUÇLAR

"Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme", "Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme", "7 kez olmak üzere bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "82 kez olmak üzere tasarlayarak bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle kasten öldürme","2 kez cebir kullanarak, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nüfus kötüye kullanılmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs etme", "2 kez cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme", "2 kez cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme", "silahlı terör örgütü kurmak", "4 kez kara ulaşım araçlarının alıkonulması, "2 kez hava ulaşım araçlarının alıkonulması, "2 kez gece vakti, cebir kullanmak suretiyle, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işyeri dokunulmazlığını ihlal", "haberleşmenin engellenmesi", "işyeri dokunulmazlığını ihlal", "7 kez olmak üzere silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi", "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi"

ASKERLERE 3'ER KEZDEN 92'ŞER KEZE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

İddianamede Fetullah Gülen, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık hakkında atfedilen tüm suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. Şüpheliler Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, şüpheli Sadık Cebeci hakkında 17 kez, şüpheliler Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, şüpheliler Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

'YURTTA SULH KONSEYİ İSTANBUL YAPILANMASI'

İddianamede, "Yurtta Sulh Konseyi İstanbul Yapılanması"nın; Fethi Alpay, Mehmet Nail Yiğit, Özkan Aydoğdu, Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık isimli şüphelilerden oluştuğu belirtiliyor. (DHA)

AKINCI ÜSSÜ ESKİ KOMUTANINDAN SES GETİRECEK SORULAR

Darbe davası