5 aydır kayıp olan Küçüközyiğit'in dosyası kaçakçılık şubede: Devlet işini bırakıp babanı mı arayacak?

'Kaçakçılık birimini arayıp 'inceleme var mı?' diye sorduğumda, görevli 'Biz insanlara bakmayız ki; uyuşturucu kaçakçılığı, sanat eseri kaçakçılığı ile ilgileniriz kızım' demişti'

5 aydır kayıp olan Küçüközyiğit'in dosyası kaçakçılık şubede: Devlet işini bırakıp babanı mı arayacak?

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) görevinden uzaklaştırılan Başbakanlık eski çalışanı Hüseyin Galip Küçüközyiğit’ten Ankara Maltepe’de bulunan ofisinden çıktığı 29 Aralık 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor.

17-31 Mayıs kayıplar için anma etkinlikleri "Kayıplar ve failler bulunsun. Failler yargılansın, cezalandırılsın" sloganıyla gerçekleştirilen Kayıplar Haftası vesilesiyle Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in kızı Nursena Küçüközyiğit’le görüştük. 5 aydır babasını bulmak için mücadele eden Nursena Küçüközyiğit, babasından haber alamayınca işleri hızlandırmak umuduyla Ankara’ya gittiğini ve burada babasının apartman kaydı görüntülerine ulaştığını belirtti. Kamera kaydına rağmen inceleme yapılmadığını dile getiren Küçüközyiğit, babasının kaybıyla ilgili olarak her geçen gün endişesinin arttığını ifade etti.

'DEVLET İŞİ GÜCÜ BIRAKIP BABANIMI ARAYACAK'

Küçüközyiğit ,"Babam Ankara'nın merkezinde kaybedildi. Ankara Maltepe'de ofisinden ayrıldığı dakika belirli. Ama 150 gündür arabası dahi bulunmadı. Araştırma yapması gereken kurumlar gerekli incelemeleri yapmadılar. Babamın hakkında bir polis memuru 'zaten kaçmıştır baban, sen bizi boşuna uğraştırıyorsun' dedi. Başka bir görevli '6 haftada olur 6 ayda olur, bekleyeceksin. Devlet işi gücü bırakıp babanı mı arayacak' dedi. Başka bir polis memuru, 'bizim 25 yıldır bulamadığımız kayıplar var; babanın bulunamaması gayet normal' dedi. Ama bu normal değil. Bu araştırmaların yapılmıyor oluşu Ankara'nın merkezinde bir insanın kaybedilebilmiş olması normal değil" diye konuştu.

‘SAVCILIKLA GÖRÜŞME TALEPLERİ REDDEDİLİYOR’

Yetkili kurumların apartman kaydı görüntülerinde bulunan bu üç kişinin kim olduğuna dair bir araştırma yapmadığını söyleyen Küçüközyiğit, "Babamı sevmeyen birisi yoktu. Babamın tehdit aldığı hiç kimse yoktu çevresinde. Ama babam şu an ortada yok ve görevliler bunu araştırmıyor" diyen Küçüközyiğit, soruşturma dosyanın kaçakçılık birimi tarafından incelendiğini vurguladı.

Küçüközyiğit, "Kaçakçılık birimini arayıp 'inceleme var mı?' diye sorduğumda, görevli bana, 'Biz insanlara bakmayız ki; uyuşturucu kaçakçılığı, sanat eseri kaçakçılığı ile ilgileniriz kızım' demişti. Ama evraklarda o birimin baktığı görülüyor. Birisi ilgileniyor mu ondan dahi emin değilim" diyerek dosyada gizlilik kararının kaldırılmasının ardından avukatın savcıyla görüşmek için başvuruda bulunduğunu ancak savcıyla görüşme talebinin her seferinde reddedildiğini belirtti.

Küçüközyiğit, "Dilekçelerimize ya geç yanıt veriliyor ya da yanıt verilmiyor. Anayasa Mahkemesi tedbir talebimizi reddetti. 5 ayda en ufak bir inceleme, en ufak bir ipucu bulunamadı. Arabası dahi bulunamadı. Soru önergeleri cevapsız bırakıldı. Bu olay normalmiş gibi davranıldı. Babamın kaçması için hiçbir sebep yoktu. Babamın bizimle iletişim kurmama ihtimali yok" dedi.

‘BU DURUM BENİMDE HAYATIMI ETKİLİYOR’

Küçüközyiğit, İstanbul Başakşehir'de işe giderken polis oldukları belirtilen kişiler tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırılan ve gözleri kapalı halde bırakıldıktan sonra maruz kaldığı işkenceyi anlatan Gökhan Güneş'i hatırlatarak, babasının akıbetine dair duyduğu endişeyi şu sözlerle anlattı: "Babamdan sonra Gökhan Güneş kaçırıldı. Ortaya çıktığında işkence gördüğünü anlattı. Babam şu an ne yaşıyor bilmiyorum. Babamdan önce kaybolan insanlar var. Mahkemede işkence gördüğünü anlatanlar var. Babam hakkında etkin bir araştırma yapılmıyor. Bu durum benimde hayatımı etkiliyor. Çünkü çok değer verdiğiniz birinin ne olduğunu, nerede yaşadığını bilmiyor iken onun hakkında bir inceleme yapılmadığını görüyor iken devam etmek çok zor."

‘DAHA NE KADAR SÜRE HABER ALAMAYACAĞIM’

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHİM) başvuruda bulunduklarını söyleyen Küçüközyiğit, "Ankara'nın merkezinde kaybolan babamı bulmak için bu kadar dolambaçlı yollar izlememiz gerekir, çok yorucu. Savcılığa yaptığım bir başvurunun babamın bulunması için yeterli olması gerekiyordu. Ben başvurumu yapmıştım. Onlar da kamera kayıtlarını inceler ve babam bulunurdu. Ama bunların hiçbiri yapılmadı. Cevapsız bırakıldık. Babam 'nerede?' diye sürekli düşünmem gerekti. Daha nereye kadar bunu düşünmem gerekecek bilmiyorum. Bu ülkede yıllarca evlatlarından haber alamayan insanlar var. Daha ne kadar süre babamdan haber alamayacağımı bilmek çok yorucu. Son telefon görüşmemiz son derece normaldi. Yanımıza gelecekti babam. Ertesi gün yılbaşını kutlayacaktık beraber ama gelemedi. Babamla son görüşmemiz olacağını bilmiyordum. Her şey çok sıradan geçerken insanlar bir anda yok edilebiliyor. Başka insanların bunu yaşamaması için babamın serbest bırakılması için bir an önce araştırmaların yapılması gerekiyor" dedi.

Ailesi tarafından, Galip Küçüközyiğit'in dosyasının son olarak 20 Mayıs'ta Ankara Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde olduğu biliniyor.

savcılık kayıp Ankara khk Mayıs kayıplar GALİP